Οι διαστημικές φωτογραφίες του 2011


Εντυπωσιακές εικόνες από τις εξερευνητικές αποστολές της φετινής χρονιάς

Οι διαστημικές αποστολές εκτός της επιστημονικής τους χρησιμότητας, μπορεί να οδηγήσουν στη λήψη εντυπωσιακών εικόνων είτε του δικού μας, είτε άλλων πλανητών.

Οι αποστολές, επανδρωμένες και μη, τόσο της NASA όσο και άλλων χωρών καθώς και οι αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού μας χάρισαν και το 2011 ξεχωριστές φωτογραφίες.

Ακολουθούν ορισμένες από τις πιο εντυπωσιακές και ιστορικές φωτογραφίες της φετινής χρονιάς, που σχετίζονται με το διάστημα και την εξερεύνηση του:



Τον Ιανουάριο δημοσιεύτηκε η συγκεκριμένη φωτογραφία που αποτελεί προϊόν σύνθεσης και απεικονίζει μία καταιγίδα στο βόρειο ημισφαίριο του Κρόνου. Οι δακτύλιοι του πλανήτη ταυτίζονται με την μπλε λωρίδα στο κέντρο, ενώ οι εικόνες που χρησιμοποιήθηκαν για την δημιουργία της τελικής φωτογραφίας, πάρθηκαν από την κάμερα το διαστημικού σκάφους Cassini με εδικά φίλτρα ευαίσθητα στην υπέρυθρη ακτινοβολία.



Το σκάφος της NASA, MESSENGER βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον Άρη συλλέγοντας πληροφορίες και δεδομένα για τον κόκκινο πλανήτη. Στην παραπάνω φωτογραφία που πάρθηκε από το σκάφος αυτό και δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2011, φαίνεται μια πεδιάδα από το βόρειο τμήμα του πλανήτη.



Το διαστημικό λεωφορείο Discovery φωτογραφίζεται από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, στις 26 Φεβρουαρίου, κατά τη διάρκεια της 39ης της τελευταίας αποστολής του. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 9 Μαρτίου θα προσγειωθεί οριστικά στη Γη τερματίζοντας ένα κύκλο αποστολών που ξεκίνησε από το 1984!



Ο αμερικάνος αστροναύτης, Andrew Feustel αιωρείται σε καταπακτή του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού κατά τη διάρκεια επιχείρησης συντήρησης στις 22 Μαΐου.



Τα σύνορα Ινδίας και Πακιστάν όπως φαίνονται από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό , από όπου και λήφθηκε η συγκεκριμένη φωτογραφία στις 21 Αυγούστου. Επειδή για λόγους ασφαλείας, η συνοριακή γραμμή είναι φωταγωγημένη, απεικονίζεται με την πορτοκαλί απόχρωση.



Ο ιταλός αστροναύτης Paolo Nespoli, κατά την παραμονή του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τράβηξε δεκάδες εντυπωσιακές φωτογραφίες από τη Γη, τις οποίες στη συνέχεια ανέβασε στο λογαριασμό του στο Twitter. Η συγκεκριμένη είναι από την επαρχία Fars του Ιράν.



Ο δορυφόρος της NASA, Mars Reconnaissance Orbiter λαμβάνει ορισμένες φωτογραφίες του κόκκινου πλανήτη, ανάμεσα στις οποίες και η παραπάνω, στις οποίες απεικονίζονται ραβδώσεις σε κοιλάδες του πλανήτη. Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι αυτές αποτελούν απόδειξη για την ύπαρξη νερού στον Άρη.



Μια ακόμη εικόνα του ιταλού αστροναύτη Paolo Nespoli απεικονίζει το «μονοπάτι» του νερού πλησίον της λίμνης Powell, στην Γιούτα των ΗΠΑ.



Το δέλτα του ποταμού Μισσισσιππή, του μεγαλύτερου της Βόρειας Αμερικής, όπως το είδε και το φωτογράφισε ο Paolo Nespoli.




Εξίμιση ώρες διήρκησε η αποστολή του αστροναύτη Ron Garan ο οποίος στηριζόμενος στον ρομποτικό βραχίονα επιχειρούσε να μεταφέρει μια χαλασμένη μονάδα αντλίας, στο χώρο των φορτίων του Atlantis.



Το διαστημικό σκάφος Soyuz TMA-20, προσγειώνεται στο Καζακστάν στις 24 Μαΐου μεταφέροντας τρεις αστροναύτες από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό πίσω στη Γη.



Το πλήρωμα βγαίνει από την κάψουλα του Soyuz TMA-02M που προσγειώθηκε επίσης στο Καζακστάν στις 22 Νοεμβρίου. 


ΠΗΓΗ 
Share on Google Plus

About iordanis

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου