Κατάθλιψη και τις γιορτές





Η «Κατάθλιψη των Χριστουγέννων» είναι ένα φαινόμενο που αποτελείται από πολλούς παράγοντες και σχετίζεται με το φύλο, την ηλικία, το μορφωτικό και κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο, τον τύπο προσωπικότητας και κυρίως το προσωπικό νόημα που προσδίδει κάποιος στη συγκεκριμένη γιορτή και φάση της ζωής του. Χαρακτηρίζεται πρωτίστως από ένα συναίσθημα που δεν είναι σύμφωνο με το πνεύμα των Χριστουγέννων .

Μάλιστα σύμφωνα με ορισμένους θεωρητικούς συνδέεται με τη Διαταραχή της Εποχιακής Κατάθλιψης (SAD : Seasonal Depression Disorder) ένα γνωστό φαινόμενο ψυχικής διαταραχής που ξεκινά μέρες ή εβδομάδες ή μήνες πριν την έλευση των γιορτών με κύρια χαρακτηριστικά το άγχος και την καταθλιπτική διάθεση.

Τα Χριστούγεννα είναι ιδιαίτερα επώδυνα για ανθρώπους με έντονο αίσθημα μοναξιάς και έλλειψη οικογενειακού περιβάλλοντος και κοινωνικού πλαισίου όπως ασθενείς σε νοσοκομεία ή ιδρύματα, για ανθρώπους μοναχικούς, κοινωνικά απομονωμένους, ηλικιωμένους, άνεργους, εν διαστάσει ή διαζευγμένους, για ανθρώπους που για προσωπικούς ή επαγγελματικούς λόγους αδυνατούν να είναι κοντά στην οικογένειά τους και στα προσφιλή τους άτομα ή πενθούν την απώλεια αγαπημένων τους ανθρώπων.

Επιπρόσθετα άνθρωποι που αδυνατούν να βιώσουν χαρά, να αντλήσουν ικανοποίηση και ευχαρίστηση, να συμμετέχουν σε οικογενειακές ή κοινωνικές συγκεντρώσεις, άγχονται και να καταθλίβονται μέχρι και το τέλος της εορταστικής περιόδου.

Κατά τη διάρκεια της «Κατάθλιψης των Χριστουγέννων» οι άλλοι φαντάζουν υγιέστεροι, ευτυχέστεροι και πιο επιτυχημένοι, οι πόλεις μαγικές και μυθικές συχνά υπερεκτιμημένες αρνητικές σκέψεις και καταθλιπτικές πεποιθήσεις που εντείνουν τα αισθήματα μοναξιάς, απομόνωσης και απελπισίας.

Η υλιστική εποχή μας σε συνδυασμό με το έντονο άγχος, τη συσσωρευμένη κούραση του χρόνου, τη δύσκολη οικονομική πραγματικότητα και την αβεβαιότητα για το μέλλον πυροδοτούν περισσότερο τα συναισθήματα άγχους και κατάθλιψης και δυσχεραίνουν την αντιμετώπισή τους σε ενήλικες και σε παιδιά αν σκεφτούμε ότι τα αρνητικά συναισθήματα διαχέονται έντονα μέσα στην οικογένεια.

Η «Κατάθλιψη των Χριστουγέννων» μπορεί να μειωθεί σε πρώτη φάση αν αποδεχτεί κάποιος τα αρνητικά συναισθήματά του.

Στη συνέχεια αφιερώνοντας χρόνο στον εαυτό του είναι σημαντικό να έρθει σε επαφή με τις προσωπικές του ανάγκες οργανώνοντας τον προσωπικό του χρόνο με βάση τις επιθυμίες του.

Η ήδη συσσωρευμένη κούραση και το άγχος απαιτούν αποφυγή καταχρήσεων στη διατροφή και το αλκοόλ, σωματική άσκηση, επαρκή ύπνο και χαλάρωση από τους πολλαπλούς ρόλους και τις εξοντωτικές απαιτήσεις της καθημερινότητας.

Εξαιρετικά βοηθητική και ανακουφιστική είναι η επικοινωνία και η ανταλλαγή σκέψεων και συναισθημάτων με επιλεγμένα άτομα της οικογένειας, συγγενείς, φίλους, συναδέλφους που αγαπάμε και μας αγαπούν, η παρουσία των οποίων είναι πολύτιμη ειδικά στις περιπτώσεις μοναχικών ατόμων, ασθενών και ανθρώπων που βιώνουν σημαντικές απώλειες όπως το διαζύγιο ή το πένθος.

Η κατάσταση αυτή μπορεί λοιπόν να αντιμετωπιστεί με την επικοινωνία με καλούς συγγενείς και φίλους αποφεύγοντας συναντήσεις που οδηγούν σε προστριβές και έντονες συγκρούσεις.

ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About mario1985

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου