Τα αρχαία δάση της Αγγλίας

"Αρχαίο δάσος" είναι ένας όρος, ο οποίος στο Ηνωμένο Βασίλειο χρησιμοποιείται για να δηλώσει μια δασική περιοχή που υπάρχει συνεχώς από το 1600 ή πιο πριν στην Αγγλία και στην Ουαλία και πριν από το 1750 στη Σκωτία.
Οι αρχαίες δασικές εκτάσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο αποτελούν καταφύγιο για σπάνια και απειλούμενα είδη, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο ενδιαίτημα. Χαρακτηρίζονται δε, ως αναντικατάστατες πηγές και "κρίσιμα φυσικά κεφάλαια".
Χαρακτηριστικό και αξιοσημείωτο παράδειγμα αρχαίου δάσους είναι: 
Puzzlewood
Φωτογραφία  Dan Diplo
Το Puzzlewood είναι από τα αρχαιότερα δάση του κόσμου, αφού χρονολογείται από τη Ρωμαϊκή περίοδο. Είναι μια έκταση 14 στρεμμάτων και βρίσκεται κοντά στο Coleford, στην Αγγλία. 
Φωτογραφία  marks1967
Αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο. Μονοπάτια παρέχουν πρόσβαση στο δάσος και μια μοναδική εμπειρία στους επισκέπτες του. Περίεργοι βραχώδεις σχηματισμοί, μυστικές σπηλιές, αρχαία δέντρα και λαβυρινθώδη μονοπάτια προκαλούν τον περιηγητή.
Φωτογραφία  Dan Diplo
Το δάσος είναι γεμάτο με scowles. Έτσι ονομάζονται τα διάφορα κοιλώματα, που κυμαίνονται από άμορφα ρηχά έως δαιδαλώδη με πολλά μέτρα βάθος.
Σε ένα από αυτά το κοιλώματα ανακαλύφτηκε αρχαίος ρωμαϊκός θησαυρός-περισσότερα από 3.000 αρχαία νομίσματα του 3ου αιώνα μ.Χ. Το 1848 εργάτες βρήκαν μια μικρή κοιλότητα μέσα σε πέτρες. Μέσα σ' αυτήν ανακάλυψαν τρία πιθάρια που περιείχαν τα αρχαία ρωμαϊκά νομίσματα. Ποιος ξέρει πως βρέθηκαν εκεί;;;
Φωτογραφία  Neil Barnwell
Το Puzzlewood αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τον JRR Tolkien, συγγραφέα του μυθιστορήματος με τίτλο "Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών". Λέγεται ότι και η JK Rowling έχει επηρεαστεί από το Puzzlewood για τα βιβλία της "Χάρι Πότερ".
Φωτογραφία  Neil Barnwell
Ένα άλλο πασίγνωστο αρχαίο δάσος της Αγγλίας είναι το
Sherwood
Φωτογραφία  ntollervey
Στο Νότιγχαμ, ως γνωστόν, βρίσκεται το Sherwood, που έχει συνδεθεί με τον λαϊκό ήρωα των Άγγλων, Ρομπέν των δασών. Καλύπτει έκταση 1.045 στρεμμάτων. Επιβλητικές βελανιδιές 500 ετών και ανάμεσά τους, στην καρδιά του δάσους η μεγαλύτερη και αρχαιότερη απ' όλες- η major oak. 
Φωτογραφία  1967geeser
Ένα τεράστιο δέντρο που ζυγίζει περίπου 23 τόνους, έχει περίμετρο 10 μέτρα και είναι ηλικίας 800-1000 ετών. Σύμφωνα με τη λαογραφία, το δέντρο αυτό ήταν το κρησφύγετο του Ρομπέν των δασών. 
Ετησίως το επισκέπτονται 500.000 χιλιάδες τουρίστες από όλον τον κόσμο.
Φωτογραφία  Immanuel Giel
Ας δούμε άλλο ένα, το 
Whittlewood

Φωτογραφία Ian Rob

Το δάσος  Whittlewood βρίσκεται στα νότια του Northamptonshire στην Αγγλία. Κατά τον μεσαίωνα ήταν τόπος κυνηγιού. Η περιοχή έχει αποτελέσει αντικείμενο εκτεταμένης ακαδημαϊκής έρευνας.
Το δάσος αυτό είναι αξιοσημείωτο για τις καμπανούλες που ανθίζουν την άνοιξη σε πολλά σημεία του. Υπάρχουν συστάδες οξιάς, δρυός και πολλά κωνοφόρα.
Πολλά είδη ελαφιών ζουν στο δάσος. Αλεπούδες και ασβοί είναι παντού.

Φωτογραφία  Paulzarucki
Στην Αγγλία τα αρχαία δάση θεωρούνται μέρος της πολιτισμικής κληρονομιάς της χώρας. Πρόσφατα η βρετανική κυβέρνηση σχεδίασε να ενοικιάσει ή να πωλήσει 2.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα δασών σε ιδιώτες, γεγονός που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αλλάξει το νόμο που προστατεύει τα αρχαία δάση, προκειμένου οι ιδιώτες να μπορούν να κόβουν τα δέντρα, υπό προϋποθέσεις.
Δημοσκόπηση έδειξε ότι το 84% των πολιτών είναι αντίθετοι στην εκποίηση των δασών, σύμφωνα με το BBC, ενώ ομάδα πίεσης υποστηρίζει ότι έχει συγκεντρώσει 40.000 υπογραφές εναντίον της εκποίησης.
Εκατό διάσημοι Βρετανοί συμμετέχουν στην εκστρατεία "Σώστε τα δάση της Αγγλίας".
Share on Google Plus

About mario1985

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου