Εγκατάσταση Ubuntu 11.04


Ψάχνετε λειτουργικό σύστημα ελαφρύ, γρήγορο, εύχρηστο, με μεγάλο hardware compatibility (συμβατότητα υλικού), να τα κάνει σχεδόν όλα και να είναι δωρεάν; Τότε το άρθρο που ακολουθεί σίγουρα σας ενδιαφέρει. Όλα τα παραπάνω χαρακτηρίστηκα τα πληροί το Linux Os . Είναι ένα Open Source λειτουργικό όπως λέγεται στην γλώσσα των υπολογιστών, δηλαδή είναι ένα σύστημα ανοιχτού κώδικα όπου τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να εξαπλώνεται να κερδίζει καθημερινά χρήστες και μεγάλο μερίδιο στην αγορά.  Έχει δημιουργηθεί από χρήστες για να καλύψει τις ανάγκες των ίδιων ουσιαστικά. Το Linux έχει διάφορα distributions (διανομές) ή όπως είναι γνωστά στο ευρύ κοινό distros. H πιο διαδεδομένη και σίγουρα πιο user friendly για τον απλό χρήστη είναι αδιαμφισβήτητα το Ubuntu.

Αισίως το Ubuntu έφτασε στην έκδοση 11.04 η οποία μεταφράζεται ως εξής: 11 γιατί βγήκε το έτος 2011 και 04 γιατί βγήκε το μήνα Απρίλιο, που είναι ο τέταρτος (04) μήνας του χρόνου. Μέσα από το Ubuntu 11.04 μπορούμε να περιηγηθούμε στο internet με όποιον browser επιθυμούμε, καθώς είναι συμβατό με τους περισσότερους. Μπορούμε να επιλέξουμε τις εφαρμογές που μας ταιριάζουν ανάμεσα από χιλιάδες, που θα τις βρούμε δωρεάν στο Ubuntu Software Center, να έχουμε πρόσβαση σε όλα τα Social Networks και να τα διαχειριζόμαστε. Ακόμα μας παρέχει την σουίτα LibreOffice για την σύνταξη κειμένων, διαχείριση λογιστικών φύλλων και δημιουργία παρουσιάσεων και φυσικά μας δίνει την δυνατότητα μέσα από πληθώρα εφαρμογών προβάλουμε  και επεξεργαζόμαστε φωτογραφίες, μουσική και βίντεο καθώς και την εισαγωγή τους στις φορητές μας συσκευές (mp3 players, κινητά τηλέφωνα).

Το Ubuntu μπορεί να εγκατασταθεί σε όλους του ηλεκτρονικούς υπολογιστές και είναι ίσως η καλύτερη λύση για Netbooks και για συστήματα με χαμηλές δυνατότητες. Αυτή ήταν μια μικρή περιγραφή των πολλών δυνατοτήτων του Ubuntu 11.04, για να τα ανακαλύψετε όλα δεν μένει τίποτα άλλο απ’ το να ακολουθήσετε τον αναλυτικό οδηγό εγκατάστασης του Ubuntu 11.04 βήμα-βήμα.

Ελάχιστες απαιτήσεις συστήματος:
CPUs: x86 ή x64 χρονισμένο στο 1Ghz
RAM: 384 MB
Ελεύθερο χώρο στο σκληρό δίσκο: 4.4GB
Ελάχιστη ανάλυση οθόνης: 1024x768

Βήμα 1
Κατεβάζουμε την έκδοση Ubuntu που επιθυμούμε από εδώ: http://www.ubuntu.com/download/ubuntu/download και το “καίμε” σε ένα CD ή ακολουθούμε τις οδηγίες που βρίσκονται στην ίδια σελίδα, για να το εγκαταστήσουμε από κάποιο USB flash.



Βήμα 2
Τώρα πρέπει να ρυθμίσουμε το σύστημα μας, έτσι ώστε στο ξεκίνημα του να bootαρει από το CD ή το USB flash, όπως φαίνεται εδώ: https://help.ubuntu.com/community/BootFromCD

Βήμα 3
Αφού γίνει σωστά το προηγούμενο βήμα θα ξεκινήσει το σύστημα μας από το CD ή το USB flash αντίστοιχα και θα ζητηθεί να επιλέξουμε γλώσσα και να διαλέξουμε, εάν θέλουμε να δοκιμάσουμε το Ubuntu χωρίς να γίνει εγκατάσταση στο σύστημα μας ή αν θέλουμε να προχωρήσουμε απευθείας στην εγκατάσταση. Εμείς θα επιλέξουμε Try Ubuntu για να το δοκιμάσουμε πρώτα. Πλέον έχει εμφανιστεί το Desktop του Ubuntu και μπορούμε να δοκιμάσουμε σχεδόν όλες της λειτουργίες του χωρίς να επηρεαστεί καθόλου το σύστημα μας.





Βήμα 4
Εάν θέλουμε να προχωρήσουμε στην κανονική εγκατάσταση του Ubuntu στο σύστημα μας κάνουμε διπλό κλικ στο Install Ubuntu 11.04. Το Ubuntu θα μας καλωσορίσει και θα μας ζητήσει να επιλέξουμε γλώσσα.



Βήμα 5
Προετοιμάζουμε το σύστημα μας για την εγκατάσταση. Βεβαιωνόμαστε ότι:
1) Υπάρχει διαθέσιμος χώρος στον σκληρό μας δίσκο τουλάχιστον 4.4GB.
2) Το σύστημα μας είναι συνδεδεμένο με την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος (σημείωση κυρίως για φορητούς υπολογιστές-netbooks).
3) Το σύστημα μας είναι συνδεδεμένο με το internet (προτείνεται με καλώδιο Ethernet και όχι με wi-fi) για να κατεβάσει κατά την εγκατάσταση όλες τις διαθέσιμες ενημερώσεις.
4) Τσεκάρουμε την επιλογή: Download updates while installing  για να κατέβουν οι ενημερώσεις και να εγκατασταθούν και επιλέγουμε Forward.




Βήμα 6
Σ’ αυτό το βήμα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή, διότι θα ρυθμίσουμε τον σκληρό δίσκο που θα εγκαταστήσουμε το Ubuntu. Οι επιλογές που θα εμφανιστούν στην οθόνη μας είναι οι εξής: Erase disk and install Ubuntu (προτείνεται σε περίπτωση που είναι άδειος ο δίσκος μας) και Something Else, το οποίο και διαλέγουμε για να συνεχίσουμε, πατώντας πάνω στο πλήκτρο Forward.

Στο παράθυρο Allocate drive space που θα εμφανιστεί διαλέγουμε τον σκληρό δίσκο στον οποίο επιθυμούμε να γίνει η εγκατάσταση του Ubuntu, από την επιλογή Device for boot loader installation πατώντας στο μενού που βρίσκεται από κάτω. Εάν έχουμε έτοιμο partition στον δίσκο που διαλέξαμε, επιλέγουμε το Install Now, αλλιώς θα πρέπει να δημιουργήσουμε καινούργιο partition από την επιλογή New Partition Table.

Όταν επιλέξουμε New Partition Table θα εμφανιστεί ένα μήνυμα Create a new empty partition on this device και εμείς επιλεγούμε Continue, έτσι ώστε να έρθουν στο προσκήνιο ορισμένα νέα options. Θα χρειαστεί να ρυθμίσουμε πρώτα ένα swap partition το οποίο σε περίπτωση μου η μνήμη RAM του υπολογιστή μας δεν φτάνει, αναλαμβάνει δράση, ώστε να μην κολλήσει το σύστημα. Οι ρυθμίσεις είναι οι εξής:

Type for the new partition: Primary
New partition size in megabytes: 1000mb = 1gb
Location for the new partitions: Beginning
Use as: Ανοίγουμε το μενού και επιλεγούμε το swap
Επιλεγούμε το ΟΚ.

Στο πινακάκι θα έχει εμφανιστεί το partition του swap και θα πρέπει να επαναλάβουμε την ίδια διαδικασία για να φτιάξουμε και το partition που θα εγκατασταθεί το κυρίως σύστημα. Οι ρυθμίσεις για το κυρίως σύστημα θα είναι οι εξής:

Type for the new partition: Primary
New partition size in megabytes: μεγαλύτερο 4500mb = 4.4gb
Location for the new partitions: Beginning
Use as: Ανοίγουμε το μενού και επιλεγούμε το Ext4 journaling file system
Mount point: /

Πατάμε ξανά το ΟΚ

Πλέον στο πινακάκι θα εμφανίζονται και τα δυο Partitions και μπορούμε να προχωρήσουμε στην βασική εγκατάσταση του συστήματος επιλέγοντας Install Now.









Βήμα 7
Καθώς το σύστημα αντιγράφει τα αρχεία του Ubuntu στον δίσκο, μας ζητά να του πούμε τη χώρα μας, τη γλώσσα που θέλουμε να χρησιμοποιούμε για την καταχώρηση κειμένου και τα προσωπικά μας στοιχεία. Στη συνέχεια πατάμε το πλήκτρο Forward.







Βήμα 8

Όσο περιμένουμε να τελειώσει η εγκατάσταση το Ubuntu, το λειτουργικό μας παρουσιάζει μερικά από τα χαρακτηριστικά του σε slides. Μόλις ολοκληρωθεί η εγκατάσταση θα μας ζητηθεί να κάνουμε επανεκκίνηση στο σύστημα (όταν επιλέξουμε την επανεκκίνηση πρέπει να αφαιρέσουμε το CD ή το USB flash της εγκατάστασης από τον υπολογιστή μας).

Αφού γίνει η επανεκκίνηση θα ξεκινήσει το Ubuntu και θα μας ζητηθεί να εισάγουμε το username και τo password που δώσαμε κατά την εγκατάσταση. Το Ubuntu 11.04 έχει εγκατασταθεί με επιτυχία στον υπολογιστή μας.







Share on Google Plus

About mario1985

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου