Η Γαλλία δυσκολεύει την διαδικασία για τους αλλοδαπούς που θέλουν να γίνουν Γάλλοι

 
Από τον Ιανουάριο, η Γαλλία κάνει πιο δύσκολα τα πράγματα για τους αλλοδαπούς που ζητούν τη γαλλική υπηκοότητα. Οι επικριτές λένε ότι οι νέες απαιτήσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν σκληρές δοκιμασίες γλώσσας και δεσμούς με τις "γαλλικές αξίες", είναι ένα εκλογικό τέχνασμα ικανοποίησης της άκρας δεξιάς.

Οι ξένοι που αναζητούν γαλλική υπηκοότητα από την 1η Ιανουαρίου θα αντιμετωπίζουν αυστηρότερες απαιτήσεις, σύμφωνα με τους νέους κανόνες που συνέταξε ο υπουργός Εσωτερικών Claude Guéant.



Οι υποψήφιοι θα δοκιμαστούν στο γαλλικό πολιτισμό και την ιστορία, και θα πρέπει να αποδείξουν ότι οι γλωσσικές τους ικανότητες στην γαλλική γλώσσα είναι ισοδύναμες με εκείνες ενός 15χρονου Γάλλου. Επίσης, θα πρέπει να υπογράψουν ένα νέο Χάρτη που προσδιορίζει τα δικαιώματα και τις ευθύνες τους.



«Το να γίνεις Γάλλος δεν είναι μια απλή διοικητική διαδικασία. Είναι μια απόφαση που απαιτεί πολλή σκέψη», αναφέρει ο Χάρτης, ο οποίος συντάχθηκε από το Ύπατο Συμβούλιο της Γαλλίας για την Ενσωμάτωση (HCI). Σε ένα πιο σκοτεινό πέρασμα, ο χάρτης δείχνει ότι αναλαμβάνοντας τη γαλλική υπηκοότητα, "οι αιτούντες δεν θα είναι πλέον σε θέση να διεκδικήσουν την υποταγή σε μια άλλη χώρα, ενώ βρίσκονται σε γαλλικό έδαφος", αν και διπλή υπηκοότητα θα εξακολουθήσει να επιτρέπεται.



Ο Guéant, ένα μέλος του κυβερνώντος κόμματος UMP του προέδρου Νικολά Σαρκοζί, περιέγραψε τη διαδικασία ως «μια επίσημη τελετή μεταξύ του έθνους υποδοχής και του αιτούντος», προσθέτοντας ότι οι μετανάστες πρέπει να ενσωματωθούν μέσω της γλώσσας και «της τήρησης των αρχών, των αξιών και των συμβόλων της δημοκρατίας μας». Τόνισε τη σημασία του κοσμικού κράτους και την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών: μία φράση που απευθύνεται στους μουσουλμάνους αιτούντες, οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία των 100.000 νέων Γάλλων πολιτών που γίνονται δεκτοί κάθε χρόνο.


Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας έχει καταστήσει σαφές ότι στους μετανάστες, οι οποίοι αρνούνται να «αφομοιωθούν» στη γαλλική κοινωνία, θα πρέπει να τους αρνείται η γαλλική υπηκοότητα.



 
Νωρίτερα αυτό το έτος, ο Guéant παρενέβη προσωπικά για να εξασφαλιστεί ότι δεν θα δοθεί γαλλική υπηκοότητα σε ένα γεννημένο στην Αλγερία άνδρα που ζει στη Γαλλία, λόγω της «ταπεινωτικής συμπεριφοράς του» προς τη Γαλλίδα γυναίκα του.


Μετά από αυτό ακολούθησε μια ώθηση από τον πρώην υπουργό Μετανάστευσης της Γαλλίας Eric Besson για την αναθεώρηση των υφιστάμενων νόμων, προκειμένου να αφαιρέσει από τους πολύγαμους την ιθαγένεια που είχαν αποκτήσει.



Στον Guéant ασκήθηκε κριτική ότι θέλει να κερδίσει τους ‘ακροδεξιούς’ ψηφοφόρους και να εξασφαλίσει μια δεύτερη θητεία για τον Σαρκοζί το 2012, καθώς το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο συνεχώς διεισδύει και κερδίζει ψηφοφόρους του.


 
Η Marine Le Pen, η δημοφιλής ηγέτης του αντι-μεταναστευτικού Εθνικού Μετώπου, έχει αναλάβει σειρά δράσεων υπέρ της απαγόρευσης της διπλής υπηκοότητας στη Γαλλία, η οποία είναι υπεύθυνη για την ενθάρρυνση της μετανάστευσης και την αποδυνάμωση των γαλλικών αξιών. Παρόλο που πολλά μέλη του UMP έχουν υιοθετήσει τη στάση της, ο Guéant δεν υιοθέτησε τις εκκλήσεις για απαγόρευση της διπλής ιθαγένειας, κυρίως λόγω των νομικών δυσκολιών που μια τέτοια κίνηση θα είχε.



Αλλά ο υπουργός Εσωτερικών έχει πάρει μια σκληρή γραμμή σχετικά με τη μετανάστευση, ανακοινώνοντας σχέδια για τη μείωση του αριθμού των νόμιμων μεταναστών που έρχονται στη Γαλλία κάθε χρόνο από 200.000 σε 180.000 και έκανε έκκληση για όσους έχουν καταδικαστεί για κακούργημα να απελαθούν άμεσα από τη χώρα.


 
Ο François Hollande, υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις προσεχείς προεδρικές εκλογές, χαρακτήρισε την στάση του Guéant ως «εκλογική στρατηγική της δεξιάς πτέρυγας που είναι έτοιμη να κάνει τα πάντα προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία», προσθέτοντας ότι το κόμμα του θα αντιμετωπίσει όλους τους εγκληματίες το ίδιο "ανεξάρτητα από την υπηκοότητά τους".



Σύμφωνα με νέες προτάσεις που υπέβαλε το κυβερνών κόμματο UMP, τα παιδιά που δεν είναι Γάλλοι που θα έπρεπε κανονικά να πολιτογραφηθούν στην ηλικία των 18 ετών (όσοι γεννήθηκαν στη χώρα και έχουν περάσει το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής ηλικίας τους εκεί) αντ’ αυτού θα πρέπει να υποβάλουν επίσημη αίτηση στο κράτος.



Σε περίπτωση που ο Σαρκοζί και το κόμμα του εξασφαλίσουν μια δεύτερη θητεία το 2012, οι αναλυτές προβλέπουν μια επιστροφή σε μια στάση στο θέμα της μετανάστευσης που δεν έχει δει η Γαλλία εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες. Τονίζουν μια περίπτωση déjà vu: το 1993 ο Charles Pasqua, τότε υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, επινόησε το σύνθημα «μηδενική μετανάστευση» και εισήγαγε ένα νομοσχέδιο που καθιστούσε σχεδόν αδύνατο για τα παιδιά που γεννήθηκαν στη Γαλλία από μη Γάλλους γονείς να πολιτογραφηθούν.


Share on Google Plus

About iordanis

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου