Επιστρέφουν στη Θεσσαλονίκη τα αγάλματα που αφαιρέθηκαν από τον Μίλερ



Ως τον Οκτώβριο του 2012 τα πιστά αντίγραφα των τεσσάρων αμφίπλευρων αγαλμάτων (της Μαινάδας, του Διονύσου, της Αριάδνης, της Λήδας, του Γανυμήδη, ενός εκ των Διόσκουρων, της Αύρας και της Νίκης), τα οποία αφαιρέθηκαν από τη Θεσσαλονίκη από το Γάλλο ιστορικό Εμαννουέλ Μίλερ (με την άδεια των οθωμανικών αρχών) θα επιστρέψουν στη Θεσσαλονίκη που θα γιορτάζει τα 100 χρόνια από την ένταξή της στο ελληνικό κράτος.

Η συμφωνία επιτεύχθηκε, χθες, στη γαλλική πρωτεύουσα όπου ταξίδεψαν ο δήμαρχος της πόλης Γιάννης Μπουτάρης, η διευθύντρια του αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης (στο χώρο του οποίου θα τοποθετηθεί το ένα μέρος των αντιγράφων) και η Θεσσαλονικιά επιχειρηματίας κ. Έλενα Αμβροσιάδου η οποία ανέλαβε να διαθέσει το ποσό του αντιτίμου των 182.000 για την κατασκευή των αντιγράφων και των μητρών τους.

Όπως ανακοίνωσε και επίσημα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης αλλά και η διευθύντρια του αρχαιολογικού μουσείου κ.Βελένη, η συμφωνία επιτεύχθηκε και με τους καλύτερους όρους για τη Θεσσαλονίκη στην οποία θα δοθούν και τα αποκλειστικά δικαιώματα αναπαραγωγής των αντιγράφων.

Τα αντίγραφα σε φυσικό μέγεθος θα φτάσουν στη Θεσσαλονίκη στους επόμενους μήνες σε δύο μορφές και από δύο υλικά (για εξωτερικό και για εσωτερικό χώρο).

Τα αντίγραφα των Μαγεμένων αποφασίστηκε να τοποθετηθούν στους χώρους του αρχαιολογικού Μουσείου (τα κατασκευασμένα με υλικό τέτοιο ώστε να εκτίθενται σε εσωτερικό χώρο) αλλά και στην αρχική – φυσική τους θέση στο νότιο τμήμα της αρχαίας αγοράς. Οι καλοκυράδες της αγοράς, επονομαζόμενες Καρυάτιδες της Θεσσαλονίκης χρονολογούνται στη ρωμαϊκή εποχή αποτελούσαν τμήμα κορινθιακής κιονοστοιχίας στη νότια είσοδο της Αρχαίας Αγοράς (βόρεια της Εγνατίας Οδού).

Την τελευταία εικοσαετία έγιναν, κατά καιρούς, προσπάθειες από το Δήμο Θεσσαλονίκης για την επιστροφή (των πρωτοτύπων) αγαλμάτων από το Μουσείο του Λούβρου στην πόλη που τις δημιούργησε. Οι προσπάθειες απέτυχαν, καθώς το Λούβρο αρνήθηκε να τις επιστρέψει.

Μόλις πριν από περίπου έναν χρόνο (όταν γινόταν οι συμφωνίες για το δανεισμό στο Μουσείο του Λούβρου των 668 αρχαιολογικών αντικειμένων από μουσεία της Μακεδονίας για τη μεγάλη έκθεση για το Μέγα Αλέξανδρο στο παρισινό μουσείο) συμφωνήθηκε να παραχωρηθούν στη Θεσσαλονίκη τα αντίγραφα των «Μαγεμένων» και οι μήτρες τους αντί του ποσού των 182.000 ευρώ, που θα πλήρωνε ο Δήμος Θεσσαλονίκης στον «ιδιοκτήτη» τους- το Μουσείο του Λούβρου.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης, λόγω της γενικότερης δύσκολης οικονομικής κατάστασης, δεν μπόρεσε να διαθέσει το απαιτούμενο ποσό και επί έναν χρόνο αναζητούσε χορηγία, την οποία τελικά βρήκε πρόσφατα στο πρόσωπο και την οικονομική ευχέρεια της -Θεσσαλονικιάς στην καταγωγή- επιχειρηματία Έλενας Αμβροσιάδου.

Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου