Γιώργος Ζαμπέτας

25 Ιανουαρίου του 1925, γεννήθηκε ο Γιώργος Ζαμπέτας, γνωστός για τη δεξιοτεχνία, με την οποία χρησιμοποιούσε το μπουζούκι και ο «μάγκικος» τρόπο, με τον οποίο ερμήνευε τα τραγούδια του.

Γιος κουρέα, βοηθούσε τον πατέρα του από μικρός στο μαγαζί και παράλληλα μάθαινε τις πρώτες νότες στο μπουζούκι. Μόλις στα εφτά του χρόνια κέρδισε το πρώτο βραβείο για το παίξιμό του σε σχολική γιορτή.

Η γνωριμία του με το Βασίλη Τσιτσάνη και η  μετακόμισή του στο Αιγάλεω, τον έδεσαν συναισθηματικά ακόμη περισσότερο με τη μεγάλη του αγάπη. Στα χρόνια της Κατοχής τραγουδούσε καντάδες, κάτι που άλλαξε τη δεκαετία του 1950, όταν και δημιούργησε πολλά γνωστά ρεμπέτικα τραγούδια του. Από το 1960 και ενώ είχε αρχίσει η συνεργασία του με το Μάνο Χατζιδάκι, καθιερώθηκε ως ο αθυρόστομος «σόουμαν», που εμφανιζόταν σε λαϊκά κέντρα, σε πολλές ελληνικές ταινίες και θεατρικά έργα ξεσηκώνοντας τους θαμώνες.
                          
Η μπάσα φωνή του και το τρανταχτό «άααλα» που φώναζε, δεν ξεχνιούνται ούτε και από τους νέους που τον γνώρισαν, μόνο, μέσω της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου που και που. Εκτός από το ρεμπέτικο και λαϊκό ήχο των κομματιών του είχε χαρίσει τη μουσική του και σε τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, του Μάνου Χατζιδάκι και Μίμη Πλέσσα και πολλών άλλων.

Το πηγαίο χιούμορ και ο αυθορμητισμός του στη δεκαετία του 1970 ήταν τα βασικά στοιχεία των σατυρικών, πλέον, τραγουδιών του, όπως ο «Ο πενηντάρης», ή «Ο πιο καλός ο μαθητής». Τα περισσότερα από 250 κομμάτια και οι πάνω από 100 εμφανίσεις του σε ελληνικές ταινίες, άρχισαν να φαίνονται παλαιϊκά ήδη από το 1980, καθώς η εποχή άλλαζε και το μουσικό στερέωμα κρατούσε σε απόσταση το παλιό καλό μπουζούκι.

Συνεργάστηκε με τους πιο γνωστούς έλληνες ερμηνευτές, όπως ο Πρόδρομος Τσαουσάκης, ο Στέλιος Καζαντζίδης, η Πόλυ Πάνου, η Μαρινέλλα, ο Τόλης Βοσκόπουλος, η Βίκυ Μοσχολιού και άλλοι. Ο Γιώργος Ζαμπέτας πέθανε στις 10 Μαρτίου του 1992 αφήνοντας τεράστια κληρονομιά στην ελληνική μουσική.
 

Share on Google Plus

About iordanis

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου