Τι σημαίνει για την Ελλάδα το εμπάργκο στο πετρέλαιο του Ιράν


Προβληματισμός για τις επιπτώσεις από την επιβολή εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο, από 1ης Ιουλίου, επικρατεί στην ελληνική αγορά καυσίμων...
καθώς η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες της ΕΕ που καλύπτει σημαντικό μέρος των αναγκών της σε αργό από το Ιράν.
Επιπτώσεις πάντως έχουν ήδη φανεί στους καταναλωτές τις τελευταίες ημέρες, καθώς η άνοδος των διεθνών τιμών των καυσίμων, ενόψει της επιβολής του εμπάργκο, σε συνδυασμό με την ισχυροποίηση του δολαρίου έναντι του ευρώ, είχαν ως αποτέλεσμα την άνοδο και των λιανικών τιμών.

Ενδεικτικά, η μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται σήμερα στο 1,705 ευρώ ανά λίτρο, και έχει αυξηθεί σχεδόν 8 λεπτά από τα μέσα Δεκεμβρίου. Αντίστοιχα το πετρέλαιο θέρμανσης (μέση τιμή) διαμορφώνεται στο 1,01 ευρώ από 95 - 97 λεπτά που ήταν τον Δεκέμβριο.

Το μερίδιο του Ιράν στις προμήθειες των ΕΛΠΕ φθάνει στο 20 με 22% και έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης στη χώρα.

Πηγές των ΕΛΠΕ διαβεβαίωναν πάντως ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διασφαλισθεί η τροφοδοσία των διυλιστηρίων με τις αναγκαίες ποσότητες αργού πετρελαίου. Θα αναζητηθούν, δηλαδή, αν δεν έχει αλλάξει ως τότε κάτι στις αποφάσεις της ΕΕ για το Ιράν, άλλες πηγές τροφοδοσίας για να καλύψουν το κενό.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα επίσημα στοιχεία της Κομισιόν, για το πρώτο τρίμηνο του 2011, το πετρέλαιο του Ιράν κάλυψε το 4,1% των συνολικών εισαγωγών αργού των χωρών της ΕΕ. Όμως το ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο για χώρες όπως η Ελλάδα, αλλά και η Ιταλία και η Πορτογαλία.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαν παράγοντες της ελληνικής αγοράς από τις Βρυξέλλες, όπου συνεδρίασαν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, θα υπάρξει παρέμβαση κεντρικά από την Ένωση προκειμένου να διασφαλισθεί η τροφοδοσία με αργό όλων των χωρών - μελών.

Επίσης, σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, το θέμα του εμπάργκο θα συζητηθεί εκ νέου την άνοιξη για να εξεταστούν οι πιθανές επιπτώσεις στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες που καλύπτουν μεγάλο ποσοστό των αναγκών τους σε αργό από το Ιράν.

ΠΗΓΗ 
Share on Google Plus

About iordanis

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου