«Πολλαπλές ικανότητες και γνώσεις» το μυστικό της επιτυχίας στην εποχή μας


Τα τελευταία χρόνια, οι νέοι και η δουλειά φαίνεται να πηγαίνουν παράλληλα και να "συναντιούνται" με δυσκολία. Τα στοιχεία λένε ότι ένας στους τέσσερις νέους είναι χωρίς δουλειά, μία στις πέντε γυναίκες δεν βρίσκει εργασία, ενώ από τους ανέργους πάνω από ένας στους δύο συμπλήρωσε ένα χρόνο εκτός αγοράς.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή για την ανεργία του 2011 ενώ το ποσοστό της ανεργίας έχει φτάσει στο 20%.
Βλέποντας όλα αυτά αναρωτιέσαι: Σ΄ αυτό το "εχθρικό" περιβάλλον πώς να ξεκινήσεις την εργασιακή σου ζωή; Δύσκολο. Κι όμως μέσα σε αυτές τις δυσκολίες κάποιοι έχουν επιτυχία. Θα μου πείτε πώς και γιατί το καταφέρνουν;

Για τους παρακάτω ακριβώς λόγους. Διότι: α) το πιστεύουν β) το θέλουν πολύ γ) εξαντλούν όλες τις πιθανότητες και δεν περιμένουν άπραγοι δ) ψάχνουν και ενημερώνονται για τους τομείς που δείχνουν να έχουν ανάπτυξη ακόμη και σε περίοδο ύφεσης και ε) είναι όσοι γνωρίζουν να περιγράφουν καλά τον εαυτό τους και να δημιουργούν ενδιαφέρον για εκείνους. Αυτοί που κατέχουν το θέμα του storytelling. Και είναι αυτοί που έχουν σχεδόν πάντα θετικό αποτέλεσμα.

Αναμφισβήτητα στην αγορά δημιουργούνται νέες ανάγκες, οι οποίες έχουν καινούργιες απαιτήσεις. Σίγουρα όταν είσαι νέος θέλεις να εξελιχθείς, γρήγορα. Θεωρείς σημαντικό στοιχείο μόνο την τυπική γνώση. Αυτά που έχεις μάθει στις σχολές και τα πανεπιστήμια.

Οπωσδήποτε αυτά είναι σημαντικά και απαραίτητα. Αλλά, στις μέρες μας, φαίνεται ότι πιο απαραίτητο είναι να γνωρίζεις τι συμβαίνει γύρω σου, τι ανάγκες διαμορφώνονται και ποιες νέες κατευθύνσεις και προοπτικές διαφαίνονται. Στη σημερινή εποχή είναι απαραίτητο πλέον να λειτουργεί κανείς με πολύπλευρες δεξιότητες και γνώσεις.

Θα αναφέρω ένα παράδειγμα για τον χώρο της επικοινωνίας. Όχι πολλά χρόνια πριν, υπήρχε η τάση προς την εξειδίκευση. Σήμερα άλλαξαν τα πράγματα. Έχουμε ανάγκη από άτομα με πολλαπλές ικανότητες. Είναι σημαντικό να ξέρεις το σύνολο της διαδικασίας και όχι μόνο το μικρό συγκεκριμένο τμήμα ή τη διαδικασία που καλείσαι να εξυπηρετήσεις στην καθημερινότητα. Από την εξειδίκευση θεωρώ ότι περνάμε στην συνολική γνώση και στους εργαζόμενους πολλών δεξιοτήτων.

Η αυτοβελτίωση όχι μόνο θα μας ανοίξει μια νέα πόρτα αλλά θα μας βοηθήσει και σε προσωπικό επίπεδο να βιώσουμε καλύτερα τις δυσκολίες που θα τύχει να συναντήσουμε.

Σώτω Μητρόγλου, γενική διευθύντρια Ινστιτούτου Επικοινωνίας
ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About mario1985

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου