Επιτέλους... ήρθε το FreeBSD 9.0!



Εδώ και μερικές μέρες έκανε την επίσημη εμφάνισή της η πρώτη έκδοση, του ένατου σταθερού κλάδου ανάπτυξης του FreeBSD. Δηλαδή το FreeBSD 9.0-RELEASE. Το FreeBSD Project αφιερώνει αυτή την έκδοση στην μνήμη του Dennis M. Ritchie, ενός από τους δημιουργούς του Λειτουργικού Συστήματος UNIX[tm].


Το FreeBSD είναι ένα λειτουργικό σύστημα το οποίο προέρχεται από το BSD UNIX. Ενώ δεν βασίζεται στον πυρήνα του Linux (έχει δικό του πυρήνα), μπορεί να θεωρηθεί μια ‘διανομή’, όπως και οι γνωστές διανομές Linux. Φυσικά μπορείτε να το μεταφορτώσετε δωρεάν. Απευθύνεται όμως σε πιο προχωρημένους ή σε χρήστες που έχουν διάθεση να μάθουν.

Η σχέση του με την σταθερότητα και την ασφάλεια είναι πολύ δυνατή και μπορεί να συγκριθεί με τις σταθερότερες και ασφαλέστερες διανομές Linux, τουλάχιστον. Για όσους το δοκιμάζουν πρώτη φορά, ίσως τους δυσκολέψει το γεγονός ότι δεν έχει (όλες) τις ίδιες εντολές που έχουν οι διανομές Linux.

Κάποιες διανομές που έχουν παρόμοια “φιλοσοφία” είναι το Gentoo και το Arch.Το αντίστροφο μάλλον, επειδή το FreeBSD προϋπήρχε των δύο αυτών διανομών! Επίσης είναι σημαντικό να αναφέρουμε έχει μια εξαιρετική Τεκμηρίωση (documentation), η οποία σε ένα μεγάλο μέρος της είναι μεταφρασμένη και στα ελληνικά:Ελληνική Τεκμηρίωση

Κάποια από τα νέα χαρακτηριστικά που έχει αυτό το 9.0-RELEASE είναι τα παρακάτω:

Ο νέος installer, bsdinstal(8) έχει πλέον αντικαταστήσει τον παλιό sysinstall. Μην φανταστείτε πως έγινε σαν του Ubuntu. Συνεχίζει να είναι ένας απλός text installer και να έχει κάποια πλεονεκτήματα όπως:

- πιο ‘στρωτή’ διαδικασία εγκατάστασης, σε σχέση με την ‘χαώδης’ του παλιού sysinstall

- έχει την επιλογή για είσοδο για Live CD (πάλι μην φανταστείτε σαν του Ubuntu)

- δεν υποστηρίζει ακόμα ‘άμεση’ εγκατάσταση Root σε ZFS, αλλά όπως φαίνεται αυτό είναι εφικτό με διάφορους ‘έμμεσους’ τρόπους

Το σύστημα αρχείων UFS θα υποστηρίζει πλέον softupdates journaling
Το σύστημα αρχείων ZFS αναβαθμίστηκε στη έκδοση 28
Η έκδοση του Gnome που διανέμεται είναι η 2.32.1 ενώ του KDE η 4.7.3
Περισσότερα νέα χαρακτηριστικά βρίσκονται στην επίσημη ανακοίνωση

Για όσους έχουν ήδη εγκατεστημένο ένα FreeBSD x.y-RELEASE και θέλουν να αναβαθμίσουν στην πιο πρόσφατη σταθερή έκδοση μπορούν να ακολουθήσουν τις οδηγίες της επίσημης τεκμηρίωσης: Ενημέρωση και Αναβάθμιση του FreeBSD

Να υπενθυμίσουμε πως για ευκολότερη εγκατάσταση του FreeBSD μπορούμε, εναλλακτικά, να χρησιμοποιήσουμε το DVD του PC-BSD μέσα από τον γραφικό του installer. Το οποίο PC-BSD απελευθερώθηκε και αυτό στην έκδοση 9.0, μόλις μια μέρα μετά το FreeBSD. Για όποιον δεν γνωρίζει, το PC-BSD θεωρείται το Ubuntu των BSD’s.  
Επίσημη Ιστοσελίδα    
Ελληνική Κοινότητα

ΠΗΓΗ 
Share on Google Plus

About mario1985

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου