UPS - Line Interactive : Τι είναι και πως λειτουργεί;

Τι είναι το UPS; 

UPS ή αλλιώς Uninterruptible Power Supply, είναι μία συσκευή που τη συνδέουμε με τον υπολογιστή μας.
Περιέχει μπαταρίες και όταν κοπεί το ρεύμα, αμέσως τροφοδοτεί τον υπολογιστή μας με το απαραίτητο ρεύμα για να παραμείνει ανοιχτός για ένα μικρό χρονικό διάστημα.
Έτσι μπορούμε να προλάβουμε να σώσουμε τη δουλειά μας και να τερματίσουμε τη λειτουργία του, φυσιολογικά, ενώ δεν έχουμε ρεύμα στο χώρο μας.


Τι είναι το Line Interactive;

Το line interactive είναι ότι ακριβώς και το UPS, με τη διαφορά ότι στέλνει στις εξόδους του, ελεγχόμενη τάση.
Δηλαδή προστατεύει τις συσκευές που έχουμε επάνω συνδεμένες (υπολογιστής, οθόνη), από υπερτάσεις, οι οποίες μπορούν να κάψουν κυκλώματα των συσκευών αυτών.

Έτσι, πχ σε βροντές και αυξομειώσεις τάσης, δεν επιτρέπει να περάσει ρεύμα παραπάνω από αυτό που πρέπει κι έτσι δεν καίγονται οι συσκευές μας. Ενώ παράλληλα, αν κοπεί το ρεύμα, τροφοδοτεί ρεύμα στον υπολογιστή μας, από τις μπαταρίες του.


Πως λειτουργεί το UPS - Line Interactive;
To UPS - Line Interactive τροφοδοτεί τον υπολογιστή μας (και την οθόνη, κλπ) με ρεύμα από την πρίζα που τo έχουμε συνδεμένo.
Οι συσκευές μας συνδέονται όχι απευθείας στο ρεύμα, αλλά πάνω στο UPS - Line Interactive.

Έτσι, ενώ περνάει το ρεύμα της πρίζας, μέσα του, συμβαίνουν τα εξής:

1) Μετατρέπει το ρεύμα από AC σε DC μέσω του inverter(εναλλάκτη τάσης) που περιέχει και φορτίζει τις μπαταρίες,

2) Περνάει το ρεύμα από ένα σταθεροποιητή τάσης. Αυτός φροντίζει να εποπτεύει το ρεύμα. Αν πάει να περάσει ρεύμα περισσότερο από το επιτρεπτό όριο (που είναι επικίνδυνο για τις συσκευές μας), αμέσως αποβάλλει το περιττό ρεύμα με τη βοήθεια μίας γείωσης.

Έτσι, ας το πούμε απλά, στέλνει μόνο το ρεύμα που θέλουμε στις εξόδους των συσκευών και το παραπανήσιο το γειώνει.

Σε περίπτωση που κοπεί το ρεύμα, το πολύ σε 5ms, ενεργοποιούνται οι μπαταρίες. Το ρεύμα τους λοιπόν, ξαναπερνάει από τον εναλλάκτη τάσης και από DC μετατρέπεται σε AC ξανά.

Το ΑC ρεύμα είναι η φυσιολογική μορφή τάσης που θέλει ο υπολογιστής μας.
Έτσι στέλνεται το AC ρεύμα στις εισόδους του υπολογιστή μας και των άλλων συσκευών που έχουμε συνδεδεμένες.

Φανταστείτε ότι η διαδικασία γίνεται τόσο γρήγορα (5ms) που ο υπολογιστής μας και οι λοιπές συσκευές, δεν προλαβαίνουν να καταλάβουν απώλεια τάσης και συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά, σαν να μη συναίβει τίποτα!

Όταν επανέλθει το ρεύμα, τότε αποδεσμεύονται οι μπαταρίες και αναλαμβάνει ξανά την τροφοδοσία, το ρεύμα της ΔΕΗ και συμβαίνει ότι και πριν (φόρτιση μπαταριών, πέρασμα από σταθεροποιητή τάσης, κλπ).

Πέραν του line interactive, υπάρχουν κι άλλα ήδη όπως το standby/offline, double conversion, κλπ με μικρές διαφοροποιήσεις στη συμπεριφορά τους.
Share on Google Plus

About mario1985

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου