Linux: Τα Windows 8 δυσκολεύουν την εκτέλεση κάποιου Linux distribution



Το dual-boot είναι δύο λέξεις αρκετά γνωστές σε όποιον θέλησε κάποια στιγμή να μην έχει μόνο ένα λειτουργικό σύστημα εγκατεστημένο στον υπολογιστή του. Ο συνδυασμός των Windows και κάποιου Linux distribution είναι η πιο συχνή επιθυμία των χρηστών. Τα νέα δεν είναι θετικά για όλους αυτούς, αφού η Microsoft αποφάσισε να είναι ενεργοποιημένο το Secure Boot στα Windows 8, κάνοντας πιο δύσκολη την εγκατάσταση των Linux στα μηχανήματα αυτά. Όμως όχι αδύνατη.

Η διαδικασία αυτή, που ονομάζεται UEFI secure booting, δεν επιτρέπει την εκκίνηση κάποιου λειτουργικού συστήματος που δεν έχει εγκριθεί από κάποια έμπιστη “Certificate Authority”. Το θέμα είναι πως για να επιτρέψει η Microsoft την χρήση του λογότυπου “Designed for Windows 8” από τους κατασκευαστές ηλεκτρονικών υπολογιστών θα είναι υποχρεωμένοι οι τελευταίοι να έχουν ενεργοποιημένη αυτή τη διαδικασία.

Οι κατασκευαστές όμως έχουν ακόμα τη δυνατότητα να επιτρέψουν στους χρήστες να απενεργοποιήσουν το Secure Boot για να τρέξουν όποιο λειτουργικό σύστημα επιθυμούν, αρκεί το μηχάνημα τους να έχει chip της Intel, δηλαδή αυτό το παραθυράκι δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τα ARM chips. Είναι βέβαια πιθανό μέχρι να βγουν τα Windows 8 κάποια Linux distributions να πάρουν την υπογραφή που απαιτείται για να μπορούν να εγκατεστηθούν και στην τελευταία αρχιτεκτονική, αλλά η συγκεκριμένη απόφαση είναι ένα ακόμα εμπόδιο απέναντι στον -αγαπημένο πολλών- Tux.

Share on Google Plus

About mario1985

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου