Windows Registry: τι είναι, τι κάνει και πως λειτουργεί;

 registry λειτουργικού σύστηματος
 
Το Windows registry είναι μία κεντρική βάση, ή πιο απλά, είναι μία ”αποθήκη”, όπου αποθηκεύονται διάφορες πληροφορίες για τον υπολογιστή μας.

Πιο συγκεκριμένα, στο registry των windows είναι αποθηκευμένες όλες οι πληροφορίες ιεραρχικά, για το λειτουργικό σύστημα των Windows, για τις εφαρμογές που έχουμε εγκατεστημένες καθώς επίσης και για το hardware που χρησιμοποιούμε.

Σε γενικές γραμμές, μπορούμε να πούμε πως είναι είτε το ”λεξικό” του λειτουργικού μας συστήματος (= των Windows), ή ακόμα καλύτερα, είναι το ”DNA των Windows”!

windowsΌταν τρέχουμε μια λειτουργία στα windows (πχ ανοίγουμε ένα παράθυρο, κλπ κλπ κλπ), τότε, με το που κάνουμε πχ το διπλό κλικ πάνω στο φάκελο, ανατρέχουν τα windows στη registry για να πάρουν πληροφορία για το τι πρέπει να κάνουν.

Έτσι, πολύ απλά, η πληροφορία που είναι αποθηκευμένη για τη συγκεκριμένη ενέργεια, λέει: ”άνοιξε τον φάκελο που έκανες διπλό κλικ!”.

Αντίστοιχα, όταν εγκαθιστούμε μια εφαρμογή, πολλοί παράμετροι της εφαρμογής αυτής, αποθηκεύονται στη registry.

Έτσι, η εφαρμογή αυτή συμπεριφέρεται βάσει των αποθηκευμένων αυτών παραμέτρων!

Για παράδειγμα, όταν εγκαταστήσουμε το Word, και το τρέξουμε για να ανοίξει, αυτό, φορτώνει το περιβάλλον, τις γραμματοσειρές και μια σειρά ρυθμίσεων, ώστε όταν ανοίξει, να είναι έτοιμο για χρήση, με όλα τα εργαλεία του σε stand by.

Όλη αυτή η ιεραρχία του φορτώματος, όλα τα δεδομένα που θα πρέπει να λάβει, όλες οι ρυθμίσεις που θα πρέπει να εφαρμόσει, κλπ, καθορίζεται απο τη registry.

Αντίστοιχα πράγματα ισχύουν και για το hardware που έχουμε στον υπολογιστή μας.

hardware registryΤο hardware αυτό, είναι ”εγκατεστημένο στα Windows”, υπάρχουν δηλαδή παράμετροι και αποθηκευμένα δεδομένα, που λένε πως θα πρέπει να λειτουργεί το τάδε hardware -η τάδε συσκευή, και πως να συμπεριφέρεται!

Η registry των windows είναι σε ιεραρχική δομή και όλα τα δεδομένα είναι αποθηκευμένα σε ”μονάδες” που όνομάζονται registry keys (κλειδιά).

Όταν κολλάμε κάποιον ιό, συνήθως μας τα κάνει μαντάρα στη registry και τότε αρχίζουν οι ”περίεργες” συμπεριφορές των windows.

Πιο συγκεκριμένα, αλλάζουν την τιμή κάποιων registry keys - κλειδιών, με αποτέλεσμα τα windows να συμπεριφέρονται και ανάλογα, βάσει των αλλαγμένων τιμών.

Επίσης, να αναφέρουμε πως σχεδόν οτιδήποτε ”θυμάται” το λειτουργικό σύστημα των Windows στον υπολογιστή μας, οφείλεται στη registry.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι όλες οι ρυθμίσεις στα πάντα, είναι καταχωρημένες στα keys - κλειδιά της registry, οπότε, όταν κάνουμε σε κάτι μια αλλαγή, τότε αλλάζει η τιμή του κλειδιού στη registry, που είναι υπεύθυνο για τη συγκεκριμένη ρύθμιση.

Έτσι, όταν θα ανατρέξουν τα windows να διαβάσουν την τιμή αυτού του κλειδιού, τότε θα συμπεριφερθούν βάσει της αλλαγμένης τιμής, κάνοντας και την κατάλληλη αλλαγμένη ενέργεια.
Share on Google Plus

About mario1985

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου