Το κουτί της Πανδώρας: Το Βατοπέδι σε νούμερα

Τον Σεπτέμβριο του 2008 το Κουτί της Πανδώρας αποκάλυψε το σκάνδαλο της μονης Βατοπεδίου. Δείτε παρακάτω ολες τις λεπτομέριες σχετικά με το σκάνδαλο αυτό στο ντοκιμαντέρ του Κώστα Βαξεβανη με τίτλο "Το Βατοπέδι σε νούμερα".

Ένα από τα πιο γνωστά μοναστήρια του Αγίου Όρους, με την καθοδήγηση του Εφραίμ, διεκδίκησε τη λίμνη Βιστωνίδα από τους αγρότες και το Δημόσιο. Όταν έχασε νομικά τις διεκδικήσεις, κινητοποίησε τον ίδιο τον κρατικό μηχανισμό, υπουργούς προκειμένου με παράνομες υπουργικές αποφάσεις να πάρει όσα ήθελε. Και όχι μόνο αυτό. Αφού πήρε τις εκτάσεις όπου θα έκανε εκκλησιαστικά ιδρύματα και σχολές, τις αντάλλαξε με οικόπεδα φιλέτα σε όλη την Ελλάδα.

Πώς κατάφερε μια ομάδα μοναχών, να διασυνδεθεί με μοναδικό τρόπο με την εξουσία, με επιχειρηματίες, δημοσιογράφους, πολιτικούς για να διαχειριστεί ως ομάδα χρηματιστών και μάνατζερ περιουσία δισεκατομμυρίων που δεν της ανήκε.

Στο πρώτο μέρος της εκπομπής αποκαλύφθηκε η ωμή παρέμβαση στη δικαστική έρευνα για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, οι υπόγειες συμφωνίες για την ανταλλαγή της λίμνης Βιστωνίδας, οι παράνομες υπουργικές αποφάσεις υπέρ των διεκδικήσεων του μοναστηριού, αλλά και η δεινή ικανότητα της διοίκησης της Μονής Βατοπεδίου, στο real estate, στην ίδρυση off shore εταιρειών και στην κατάθεση δισεκατομμυρίων ευρώ σε πολυάριθμους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Στο δεύτερο μέρος της εκπομπής, το συμπέρασμα που βγαίνει από την δημοσιογραφική έρευνα, είναι ανάλογο με τα συμπεράσματα της δικαστικής έρευνας. Δεν πρόκειται για κάποιους ανθρώπους της Εκκλησίας, αλλά για σκληρούς μάνατζερ που την χρησιμοποίησαν. Ακόμη και τα ιερά κειμήλια.

Το «Κουτί της Πανδώρας» αποκαλύπτει το οικονομικό σκέλος του σκανδάλου του Βατοπεδίου, τους τραπεζικούς λογαριασμούς, την ακίνητη περιουσία. Για πρώτη φορά μιλά στο «Κουτί της Πανδώρας» ο παραιτηθείς αντεισαγγελέας Εφετών, Ηλίας Κολιούσης που χειριζόταν την υπόθεση του Βατοπεδίου.Ποιοι και πως πίεζαν να μην πάει η δικογραφία που απέδιδε ευθύνες σε υπουργούς, στην Βουλή; Ποιοι και πώς απέκρυπταν στοιχεία από την δικαστική έρευνα; Ποιοι πίεσαν και με ποιο τρόπο να ολοκληρωθεί η σκανδαλώδης ανταλλαγή; Το «Κουτί της Πανδώρας» αποκαλύπτει πώς ξεκίνησε η υπόθεση με ένα τηλεφώνημα, το πολιτικό και δικαστικό παιχνίδι που θέλησε να βγάλει τα «μάτια» της Δικαιοσύνης.

Το Βατοπέδι σε νούμερα (Α’ Μέρος):



Το Βατοπέδι σε νούμερα (β’ Μέρος):



Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου