Έπαιρναν χάπια οι αρχαίοι

Χάπια ηλικίας 2000 ετών ανακάλυψαν οι αρχαιολόγοι. Οι μικρές κυκλικές ταμπλέτες με...
διάμετρο 3 εκατοστά και πάχος μόλις 5 χιλιοστά, που βρέθηκαν μέσα σε μεταλλικά κουτιά, τα οποία αποτελούσαν μέρος του φορτίου ενός αρχαίου ναυαγίου, αποδείχθηκε ότι ήταν χάπια. Και όταν οι επιστήμονες τα ανέλυσαν -με εξέταση του DNA- διαπίστωσαν ότι τα συστατικά τους ήταν καρότο, σέλινο, άγριο κρεμμύδι, λάχανο, βελανίδια, μηδική (είδος τριφυλιού που σήμερα ονομάζεται και αλφάλφα), καθώς και αχίλλεια.

Όλα, δηλαδή, γνωστά φυτά. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον μάλιστα παρουσίασαν για τους αρχαιοβοτανολόγους τα εκχυλίσματα ιβίσκου που περιείχαν επίσης τα χάπια. Κι αυτό γιατί πρόκειται για φυτό εισαγόμενο κατά πάσα που πιθανότητα από την ανατολική Ασία, ή χώρες της σημερινής Ινδίας και της Αιθιοπίας. Έκπληξη εξάλλου προκάλεσαν και τα εκχυλίσματα ηλίανθου, ο οποίος ως τώρα πιστευόταν ότι ήρθε στην Ευρώπη μετά από την ανακάλυψη της Αμερικής. Σε κάθε περίπτωση τα χάπια αυτά ήταν σύνθετα φάρμακα κάτι που για τους επιστήμονες είναι εντελώς καινούργιο.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα στο Βήμα, στο πλοίο το οποίο βυθίστηκε περί το 130 π.Χ. στα ανοιχτά της Τοσκάνης υπήρχαν και πολλά άλλα βότανα και φάρμακα. Όπως δήλωσε μάλιστα ο Αλέν Τουγουέιντ του Εθνικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Ινστιτούτου Σμιθσόνιαν στην Ουάσιγκτον τα σκευάσματα που βρέθηκαν στο ναυάγιο επιβεβαιώνουν τη θεωρία του, ότι παρά το γεγονός πως οι αρχαίοι φαρμακοποιοί είχαν πρόσβαση σε εκατοντάδες φαρμακευτικά φυτά, εκείνοι είχαν περιορίσει τον αριθμό των βοτάνων που χρησιμοποιούσαν. Τα συνδύαζαν όμως με διαφορετικούς τρόπους για να αντιμετωπίσουν τις διάφορες ασθένειες
 
 
 

Share on Google Plus

About iordanis

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου