Τουρκία: Για πρώτη φορά μεταμοσχεύθηκαν τέσσερα άκρα σε έναν ασθενή



Τούρκοι χειρουργοί πραγματοποίησαν μεταμόσχευση τεσσάρων άκρων σε έναν ασθενή όμως στη συνέχεια αναγκάστηκαν να του αφαιρέσουν ένα από τα πόδια γιατί παρουσίασε μετεγχειρητικές καρδιαγγειακές επιπλοκές, όπως ανακοίνωσε σήμερα το πανεπιστημιακό νοσοκομείο Χατσετεπέ της Άγκυρας.

Στην τετραπλή μεταμόσχευση, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στον κόσμο, συμμετείχαν συνολικά 52 γιατροί. Το νοσοκομείο δεν θέλησε να δώσει περισσότερα στοιχεία για τον ασθενή, που ονομάζεται Σεφκέτ Τσαβντάρ.

"Το ανώτατο επιστημονικό συμβούλιο (του νοσοκομείου) αποφάσισε να αφαιρέσει το ένα πόδι του ασθενούς καθώς το καρδιαγγειακό του σύστημα δεν ήταν σε θέση να το στηρίξει", αναφέρεται στην ανακοίνωση. Η κατάσταση του ασθενούς είναι σταθερή.

Η επέμβαση αυτή ακολουθεί την πρώτη μεταμόσχευση προσώπου που πραγματοποιήθηκε σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Τουρκίας στο Ακντενίζ, στα νότια της χώρας. Η μεταμόσχευση έγινε τον περασμένο μήνα σε ένα 19χρονο, το πρόσωπο του οποίου είχε καεί όταν ήταν βρέφος.


---Ενημέρωση θέματος 28/2/2012---
Τουρκία Πέθανε ο ασθενής που είχε υποβληθεί σε τετραπλή μεταμόσχευση
Δεν τα κατάφερε τελικά ο Τούρκος ασθενής στον οποίο είχαν μεταμοσχευθεί την Παρασκευή τέσσερα άκρα. Έχασε σήμερα - Δευτέρα τη μάχη με τη ζωή, μετά από επιπλοκές που παρουσίασε.

Ο Σεφκέτ Τσαβντάρ είχε εισαχθεί στη μονάδα εντατικής θεραπείας του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Χατσετεπέ της Άγκυρας αφού νωρίτερα οι γιατροί υποχρεώθηκαν να του αφαιρέσουν όλα τα μεταμοσχευμένα άκρα, αλλά ο οργανισμός του δεν άντεξε και πέθανε το απόγευμα.

"Λυπούμαστε ιδιαίτερα που χάσαμε τον ασθενή παρά τις αδιάκοπες προσπάθειες 200 γιατρών και νοσοκόμων επί περίπου 90 ώρες", αναφέρει το νοσοκομείο στην ανακοίνωσή του.

Την Κυριακή το νοσομομείο είχε ανακοινώσει ότι οι γιατροί προχώρησαν στην αφαίρεση ενός ποδιού επειδή το καρδιαγγειακό σύστημα του ασθενή δεν μπορούσε να το υποστηρίξει. Στη συνέχεια όμως παρουσιάστηκαν και νέες επιπλοκές και το επιστημονικό συμβούλιο αποφάσισε να αναστρέψει την επέμβαση, αφαιρώντας και τα υπόλοιπα μέλη, σε μια προσπάθεια να σωθεί ο ασθενής.

Η τετραπλή μεταμόσχευση άκρων ήταν η πρώτη που έγινε σε παγκόσμιο επίπεδο. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει με επιτυχία μεταμοσχεύσεις δύο ποδιών ή δύο χεριών σε ασθενείς που ακρωτηριάστηκαν σε ατυχήματα.

ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About mario1985

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου