Γιώργος Καλαφάτης



Σαν σήμερα 19/2, έφυγε από τη ζωή ο ιδρυτής του Παναθηναϊκού Γιώργος Καλαφάτης.

Μια μικρή αναδρομή στη ζωή του σπουδαίου αυτού ανθρώπου!


Ο Γιώργιος Καλαφάτης και ο αδερφός του Αλέξανδρος γεννήθηκαν στην Αθήνα από εύπορους γονείς κατά την περίοδο όπου διοργανώνονταν οι αθλητικοί αγώνες τα ΖΑΠΠΕΙΑ, οι «ΖΑΠΠΕΙΕΣ ΟΛΥΜΠΙΑΔΕΣ» όπως ονομάστηκαν, οι οποίες άρχισαν το έτος 1859.

Ο Καλαφάτης γεννήθηκε στα Εξάρχεια στις 17 Μαρτίου 1890 και από μικρός είχε τάση στον αθλητισμό.Ηταν παντρεμένος με την Βασιλική και έζησε όλη του τη ζωή στην Κυψέλη.

Ετσι μαζί με τον αδερφό του γράφτηκαν στον Πανελλήνιο Γ.Σ. και ταυτόχρονα με τις σπουδές τους γυμνάζονταν σχεδόν καθημερινά, ο μέν ιδρυτής του Παναθηναϊκού Γιώργιος Καλαφάτης στο άλμα σε μήκος και στις ταχύτητες 100μ. και 200μ., ο αδερφός του στις ταχύτητες, τα 100μ., τα 200μ. και τα 400μ. Είναι χαρακτηριστικό ότι στους προκριματικούς που έγιναν για την επιλογή των αθλητών που θα εκπροσωπήσουν την χώρα μας στους Ολυμπιακού Αγώνες.

Η πρώτη επαφή του Καλαφάτη με το ποδόσφαιρο έγινε στις αρχές του 1900. Οι περισσότεροι Αθηναίοι δεν γνώριζαν για το ξενόφερτο αυτό άθλημα, το οποίο έφτασε στην χώρα από φιλικούς αγώνες που έδιναν στο Ποδηλατοδρόμιο του Φαλήρου τα πληρώματα των ξένων πλοίων, που έδεναν στον Πειραιά.

Ένας από τους πρώτους θαυμαστές του «φουτμπόλ» όπως το αποκαλούσαν τότε, ήταν και ο νεαρός Γιώργος Καλαφάτης. Όσο περνούσε ο καιρός, τόσο ο Καλαφάτης ενθουσιαζόταν με το ποδόσφαιρο. Απουσίαζε συχνά από τις προπονήσεις για να παίξει ποδόσφαιρο και στις απουσίες του αυτές, συνήθιζε να παρασέρνει και αρκετούς συναθλητές του.

Στις 24 Απριλίου του 1906, ήταν μέλος της πρώτης άτυπης Εθνικής ομάδας, που αντιμετώπισε σε φιλικό παιχνίδι τη Δανία. Εκείνη η ομάδα γνώρισε βαριά ήττα με 9-0 και αρκετοί ήταν αυτοί που απογοητεύτηκαν. Όχι όμως και ο Καλαφάτης. Η επόμενη κίνηση του ήταν να ζητήσει από τους υπευθύνους του Πανελληνίου να δημιουργήσουν τμήμα ποδοσφαίρου.

Ωστόσο η απάντηση που πήρε όχι μόνο δεν ήταν θετική, αλλά τον κάλεσαν να πάψει να ασχολείται με το άθλημα. Κάτι τέτοιο όμως ήταν εκτός συζήτησης. Στο μυαλό του άρχισε να καλλιεργείται η ιδέα της δημιουργίας μιας αμιγώς ποδοσφαιρικής ομάδας.

Η μεγάλη απόφαση πάρθηκε και μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό του και άλλους συναθλητές του από τον Πανελλήνιο, αλλά και φίλους του που αγαπούσαν το ποδόσφαιρο, προχώρησαν στην ίδρυση ενός συλλόγου που θα στέγαζε τα όνειρα τους και τις φιλοδοξίες τους.

Το έτος 1908 ο Γιώργιος Καλαφάτης ο αδερφός του Αλέξανδρος καθώς και μερικοί άλλοι αθλητές αποχώρησαν από τον Πανελλήνιο και ίδρυσαν τον «ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΟΜΙΛΟ ΑΘΗΝΩΝ».
Αυτή ήταν η πρώτη ονομασία του Παναθηναϊκού για να επακολουθήσουν άλλες τρείς. Μεταξύ των ιδρυτικών μελών του ΠΟΑ εκτός από τον Γ. Καλαφάτη, αναφέρονται ο αδελφός του Αλέξανδρος που ήταν και ο πρώτος πρόεδρος, ο Δ. Δουκάκης, ο Π. Μπούμπουλης, Εμ. Χρύσης (αντιπρόεδρος), Γρανίτσας, Μαντζάκος, Παπαγεωργίου, Γαέτας, Δεμερτζής, Ι. Σταυρόπουλος, Πάσχος, Μισακιάν, Ρέππας, Σαπουνιάς, Γαρουφαλιάς.

Παράλληλα συνέχισε την αθλητική δραστηριότητα και η η μεγαλύτερη αθλητική διάκριση ήταν το έτος 1909 όταν κατέκτησε την πρώτη θέση στους Πανελλήνιους Αγώνες στο αγώνισμα του ενός (1) ΣΤΑΔΙΟΥ (192μ.) με χρόνο 19,8 αγωνιζόμενος φυσικά με τα χρώματα του συλλόγου που είχε ήδη ιδρύσει. Παρά την αγάπη τους προς τον κλασσικό αθλητισμό, ο Γιώργος ο Αλέξανδρος και οι άλλοι αθλητές καλλιέργησαν και το ποδόσφαιρο με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Το έτος 1910 για να δώσουν μεγαλύτερη αίγλη στο ποδόσφαιρο άλλαξαν την αρχική ονομασία του ομίλου και τον μετονόμασαν σε Πανελλήνιο Ποδοσφαιρικό Ομιλο. Το 1919 ακολουθεί η επόμενη μετονομασία σε Πανελλήνιο Ποδοσφαιρικό και Αθλητικό Ομιλο, «Π.Π.Α.Ο» για να φτάσουμε το 1924 στην τελική ονομασία Παναθηναϊκός Αθλητικός Ομιλος.

Παράλληλα σπούδασε γιατρός και ακολούθησε στρατιωτική καριέρα συμμετέχοντας στους Βαλκανικούς πολέμους και στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο, φτάνοντας μέχρι τον βαθμό του υποναυάρχου. Εκπροσώπησε την Ελλάδα στους Πανσυμμαχικούς αγώνες του 1919 στο Παρίσι και από τη γαλλική πρωτεύουσα ο Καλαφάτης προμηθεύτηκε αθλητικό υλικό για τον Παναθηναϊκό και έφερε νέες ποδοσφαιρικές στολές για την ομάδα του. Φόρεσε και πέντε φορές τη φανέλα της Εθνικής ομάδας. Οταν τελείωσε την αθλητική του καριέρα, αφοσιώθηκε στην ανάπτυξη όλων των αθλημάτων του Παναθηναϊκού, βάζοντας τις βάσεις για να γίνει ο Παναθηναϊκός κορυφαίο σωματείο!

Στις 19 Φεβρουαρίου του 1964 άφησε την τελευταία του πνοή στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών, όπου νοσηλευόταν με καρδιακά προβλήματα σε ηλικία 74 ετών.
 
Ο θάνατος του τότε προκάλεσε πανελλήνια συγκίνηση. Μαζί του άλλωστε έκλεινε ένα μεγάλο κεφάλαιο της ιστορίας του Παναθηναϊκού και του ελληνικού ποδοσφαίρου. Μια από τις τελευταίες επιθυμίες του, ήταν στην επιτύμβια στήλη του να χαραχτεί ένα πράσινο τριφύλλι.

Η επιθυμία του αυτή πραγματοποιήθηκε και ο ιδρυτής του Παναθηναϊκού πέρασε στην αιωνιότητα, συνοδευόμενος από το έμβλημα της ομάδας που αγάπησε…



Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου