Στείλτε ανώνυμα mails και κρύψτε την ip σας από ιστοσελίδες

Δημοσιεύτηκε από Constantinos


Θα επιμείνουμε να κάνουμε παρουσιάσεις που αφορούν ανωνυμία και ασφάλεια στο διαδίκτυο. Οι εποχές που ζούμε το απαιτούν και μακάρι να βγω λάθος, μα στο προσεχές μέλλον έχω την αίσθηση πως θα είναι επιτακτικό και μη θεωρήσετε υπερβολή πως η Ανωνυμία θα είναι παράνομη!

Βλέπετε συμβαίνουν δυο πράγματα. Αφ’ ενός τους κανόνες πάνε να τους επιβάλλον άνθρωποι οι οποίοι έχουν άγνοια από το μέσο, με σκοπό και μόνο να ευνοήσουν μεγάλες εταιρείες ώστε κατά κάποιο τρόπο να γίνουν “μονοπωλιακές”.

Από την άλλη το διαδίκτυο ξεκίνησε και αναπτύχθηκε με άλλους κανόνες και η γενικότερη τεχνολογία έχει ακομα τη δυνατότητα να μπορεί να είναι ένα βήμα μπροστά από σκοτεινά νομοθετήματα (πχ ΑCTA).

Συγχρόνως ζούμε σε εποχές που ο κόσμος αλλάζει. Οι ελευθερίες καταστέλλονται η αστυνόμευση και παρακολούθηση με εξελιγμένα μέσα (κάμερες στις πόλεις, υποκλοπές τηλεφωνημάτων, κλπ) εντείνονται προσπαθώντας με τη βια να καταπνίξουν τη κάθε αντίδραση, τόσο με πράξεις, όσο και με λόγια.

-Ένα ευφυές τέχνασμα είναι αυτό της τρομοκρατίας και των επεισοδίων. Κατευθυνόμενα επεισόδια μεγάλης έκτασης (μη πάτε μακρυά, δείτε τι γίνεται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Αθήνα) που σκοπό έχουν να επιβάλλουν μέτρα στέρησης των ατομικών ελευθερίων, χωρίς να υπάρξουν αντιδράσεις σε αυτό.

Η θυσία δηλαδή των ελευθερίων, χάρη της υποτιθέμενης ασφάλειας.
Το μεγαλύτερο γεγονός στο πλανήτη ενός τέτοιου γεγονότος αποτελεί η υποτιθέμενη επίθεση τους δίδυμους πύργους και η επιβολή του περίφημου τρομονόμου που εξαπλώθηκε εν ριπή οφθαλμού στον πλανήτη.

Τις προάλλες κάναμε ένα μεγάλο αφιέρωμα, σχετικά με Ασφάλεια, Ανωνυμία, Προστασία σε διαδίκτυο, υπολογιστή, Android. Το επόμενο διάστημα, θα συνεχίσουμε, δίνοντας τρόπο για πλήρη ανωνυμία με το που ανοίγετε τον υπολογιστή σας, ώστε ακόμα και ο πάροχος που έχετε τη σύνδεση να μη ξέρει ποιες σελίδες επισκεπτόσαστε. Και ακόμα περισσότερο αυτές οι ιστοσελίδες να μην έχουν το παραμικρό στοιχείο για εσάς (ούτε καν την διεύθυνση ip σας).

Γνωρίζοντας φυσικά πως απευθυνόμαστε και σ’ ένα μεγάλο ποσοστό χρηστών που δεν έχουν καμία γνώση τεχνολογίας, πέρα από τα βασικά, θα προσπαθήσουμε να το πούμε όσο πιο απλά γίνεται, ώστε να είναι εύκολο να το κάνει ο καθένας.


-Σήμερα θα πούμε κάτι πολύ απλό που μπορεί να το χρησιμοποιήσει και ο πιο αδαής, ώστε να έχει ένα μεγάλο ποσοστό ανωνυμίας, όταν κάνει περιήγηση στο διαδίκτυο και ιδιαίτερα σε κάποιες σελίδες που συνηθίζουν να παρακολουθούν τον χρήστη και διαθέτοντας τα στοιχεία του στον οιονδήποτε (πχ το Facebook) η σε διάφορα άλλα Blogs που ασχέτως του ενημερωτικού τους περιεχομένου, είναι αμφίβολα και το ποιος βρίσκεται από πίσω τους είναι άγνωστο.

Κάθε φορά που επισκεπτόμαστε κάποια ιστοσελίδα, ενεργοποιείται ένα αρχείο, τα λεγόμενα log-files, τα οποία καταγράφουν την ip διεύθυνση του επισκεπτόμενου, το λειτουργικό του σύστημα, τύπο και έκδοση browser, χώρα/πόλη που έρχεται και τ’ όνομα του παροχου του.

Αυτό για να το πούμε πιο απλά, για κάποιον που ενδιαφέρεται για τους δικούς του λόγους, να βλέπει ποιοι και γιατί επισκέπτονται τη σελίδα του, είναι σα ν’ αφήνουμε τη κάρτα μας με όλα μας τα στοιχεία.
Κάποιος με τις ανάλογες τεχνικές και εργαλεία λογισμικού η και με εισαγγελική εντολή απλά, μπορεί να βρει με ακρίβεια τα πάντα για κάποιον/κάποιους η και όλους τους επισκέπτες.

-Αυτό λοιπόν που θα δούμε είναι η υπηρεσία Αnonymouse. Πρόκειται για κάποια δικτυακή υπηρεσία η οποία μας επιτρέπει να στείλουμε ανώνυμα mails και συγχρόνως να περιηγηθούμε ανώνυμα σε όποια σελίδα θέλουμε και έχουμε λόγους να κρατήσουμε κρυφά τα στοιχεία μας (ip και τα υπόλοιπα που αναφέραμε πιο πάνω).

-Για παράδειγμα, αν θέλετε να στείλετε ένα mail ανώνυμα, αρκεί να επισκεφθείτε τη σελίδα του και να επιλέξετε ανώνυμο mail (AnonEmail), να γράψετε την e-mail διεύθυνση του παραλήπτη και το κείμενο που θέλετε και στη συνέχεια να πατήσετε το κουμπάκι: Sent Anonymously:



-Αν πάλι θέλετε να περιηγηθείτε σε κάποια ιστοσελίδα, χωρίς αυτή να συγκρατήσει τα προσωπικά σας στοιχεία η κάτι άλλο, αρκεί να επιλέξετε: AnonWWW και στο σχετικό πεδίο να βάλετε την ηλεκτρονική διεύθυνση (url) της ιστοσελίδας που θέλετε να επισκεφθείτε ανώνυμα και να πατήσετε το κουμπακι ακριβώς δίπλα: Surf Anonymously:



Ακριβώς κάτω από αυτό, θα δείτε και δυο κουμπάκια. Το πρώτο (Your Calling Card without Anonymouse), είναι τα στοιχεία που συγκεντρώνονται για εσάς. Η διεύθυνση ip σας και ότι προαναφέραμε (στο παράδειγμα από κάτω στην ip διεύθυνση, εχω βάλει μηδενικά, οι λόγοι ευνόητοι):



Με το δεύτερο (Your Calling Card with Anonymouse), βλέπετε ποια στοιχεία θα φαίνονται, κάνοντας χρήση του Αnonymouse:



-Να έχετε υπόψη, τα εξής:
Τα mail, κάνουν κάποιες ώρες να πάνε. Αυτό γίνεται για λόγους ασφαλείας, καθώς κάνουν μια τεράστια βόλτα σε πολλά σημεία, ώστε να σβηστεί κάθε ίχνος.

Σε ιστοσελίδες που επισκεπτόσαστε και θέλετε να είσαστε ανώνυμοι (πχ Facebook), αφου μεταβείτε σε αυτό μέσω του Αnonymouse, θα πρέπει να κάνετε login με αυτό. Ίσως υπάρχει μια μικρή (όχι ενοχλητική όμως) καθυστέρηση στη φόρτωση.

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί κάποιες τεχνικές ανωνυμίας ανοιχτού κώδικα, μα σε καμία περίπτωση δεν είναι απόλυτο πως μπορεί να προσφέρει την απόλυτη ανωνυμία. Υπάρχει on-lne πάρα πολλά χρόνια (από το 1997) και θεωρείται από τις πιο καλές (αν όχι η καλύτερη) στο είδος.

Μα όπως είπαμε και στην αρχή, σε αυτό το θέμα, θα επανέλθουμε με άλλο άρθρο το προσεχές διάστημα. Σας συνιστώ να διαβάσετε και το αφιέρωμα στην Ανωνυμία που παραθέτουμε στην αρχή του άρθρου.
Ως τότε μπορειτε να χρησιμοποιείτε το Αnonymouse, απλά πηγαίνοντας στην ιστοσελίδα του και βάζοντας το στα bookmarks σας: Αnonymouse.org  (πατάτε την επιλογή με την Αγγλική σημαία δεξιά).

Κάθε ελευθερία που σκοτώνουν στη πραγματική ζωή έχει αντίτιμο και στο διαδίκτυο. Κάθε ελευθερία που σκοτώνουν στο διαδίκτυο, έχει αποτελέσματα και στη καθημερινή μας ζωή…

Οι διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα σε μια ιστοσελίδα που είναι καθαρά τεχνολογική και από την άλλη ζώντας μια πραγματικότητα με όσα συμβαίνουν δίπλα μας και στο διαδίκτυο, έχουν πέσει προ πολλού και όλα είναι αλληλένδετα μεταξύ τους

Δείτε το παρακάτω βίντεο που παραθέτει κάποιες απόψεις του κυρίου Νόαμ Τσόμσκι (Αμερικανός καθηγητής στο Τμήμα Γλωσσολογίας και Φιλοσοφίας του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT), με πλούσιο ιστορικό πολιτικού ακτιβισμού από τη δεκαετία του ’60).

Δεν είναι ανάγκη, να το αποδεχθείτε. Απλά σκεφθείτε. Δείτε γεγονότα και καταστάσεις και συγκρίνετε τα με τα λεγόμενα του. Ναι, πιστεύω πως ταιριάζει το βίντεο σε αυτό το άρθρο. Άλλωστε όπως θα δείτε το “σύστημα”μας ξέρει καλύτερα απ’ όσο οι ίδιοι τους εαυτούς μας.

Και αναρωτηθείτε επίσης, τι γίνεται αν το σύστημα είναι και καλός γνώστης της τεχνολογίας, ώστε να προσφέρει αυτά που θέλει ο (περιβόητος πια) “μέσος χρήστης” (δισεκατομμύρια άνθρωποι δηλαδή). Μετά θα είσαστε παραπάνω πεπεισμένοι πως το δικαίωμα στην ανωνυμία, πρέπει να είναι αναφαίρετο και προσωπική επιλογή:


ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About mario1985

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου