Οι εντυπωσιακοί ογκόλιθοι Moeraki


Φωτογραφία: Sperling
Οι ογκόλιθοι Moeraki κατά την ανατολή του ήλιου

 
Οι ογκόλιθοι Moeraki είναι ασυνήθιστα μεγάλες, σφαιρικές πέτρες, που βρίσκονται στην παραλία Koekohe στο Otago της Νέας Ζηλανδίας. Το πιο εντυπωσιακό σε αυτούς τους ογκόλιθους είναι το ασυνήθιστα μεγάλο μέγεθός τους. Περίπου το 1/3 από αυτούς έχει διάμετρο από 0,5-1 μέτρο και τα άλλα 2/3 από 1,5 έως 2,2 μέτρα. Οι περισσότεροι είναι σχεδόν τέλεια σφαιρικοί.

Όμως, οι σφαιρικοί ογκόλιθοι Moeraki δεν είναι μοναδικοί. Πανομοιότυποι σφαιρικοί ογκόλιθοι είναι και οι ονομαζόμενοι Koutu, που βρίσκονται στην παραλία Hokianga της Νέας Ζηλανδίας και φτάνουν σε διάμετρο τα 3 μέτρα. Επίσης στη βόρεια ακτή του Shag Point, 12 περίπου μίλια νότια του σημείου, όπου βρίσκονται οι Moeraki βρίσκονται οι, παρόμοιου μεγέθους, ογκόλιθοι Katiki.

Φωτογραφία: Kiwi-sonja
Μια συστάδα των σφαιρικών ογκόλιθων

Επίσης υπάρχουν τέτοιο ογκόλιθοι και σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως κατά μήκος του ποταμού Cannonball στη Βόρεια Ντακότα (με διάμετρο 3 μέτρα), στη βορειοανατολική Utah και στο κεντρικό Wyoming (με διάμετρο 4 έως 6 μέτρα).

Φωτογραφία: Flickr-geoftheref

Φωτογραφία: Flickr cdholdsworth
ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About mario1985

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου