Το δικό της λειτουργικό σύστημα θα παρουσιάσει η Mozilla στην MWC

Πριν από ένα χρόνο η Mozilla είχε ξεκινήσει ένα φιλόδοξο εγχείρημα με την ονομασία Boot2Gecko (B2G), που είχε ως σκοπό την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου λειτουργικού συστήματος για κινητά τηλέφωνα. Ολόκληρη η πλατφόρμα θα είναι χτισμένη πάνω σε ανοιχτά πρότυπα και θα τρέχει την Gecko, την μηχανή rendering που χρησιμοποιείται και στον Firefox. Πριν από μερικές ημέρες κυκλοφόρησαν οι πρώτες εικόνες του λειτουργικού συστήματος, με τη Mozilla να ετοιμάζεται να το παρουσιάσει για πρώτη φορά με τη μορφή demo στην έκθεση Mobile World Congress της Βαρκελώνης.

Αυτό που ξέρουμε μέχρι στιγμής είναι ότι το B2G θα είναι χτισμένο πάνω σε πυρήνα Linux, παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιείται και στο Android. Παρόλα αυτά, θα είναι ανεξάρτητο και δεν θα υπάρχει συμβατότητα με το Android. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της πλατφόρμας, φαίνεται πως το λειτουργικό σύστημα υποστηρίζει ήδη επιταχυνσιόμετρο, δυνατότητα γεωγραφικού εντοπισμού (geolocation), κάμερα, μηνύματα και online εφαρμογές. Αυτό που δεν λειτουργεί ακόμα είναι το Bluetooth, USB και ενσωμάτωση λειτουργιών NFC.

Το B2G θα χρησιμοποιεί το περιβάλλον χρήσης Gaia και θα έρχεται με ενσωματωμένο browser, κατάστημα εφαρμογών, εφαρμογή ανάγνωσης ebook, πρόγραμμα αναπαραγωγής πολυμέσων και εφαρμογή προβολής φωτογραφιών. Σύμφωνα με τις πρώτες εικόνες που έχουν κυκλοφορήσει από το περιβάλλον χρήσης της πλατφόρμας, βλέπουμε πως υπάρχουν αρκετές ομοιότητες με το Android. Εδώ, όμως, έχουμε ενσωματωμένη στην αρχική οθόνη μια μπάρα για την πληκτρολόγηση URL, αλλά και ένα γενικότερα μινιμαλιστικό σχεδιασμό.



Σύμφωνα πάντα με το χρονοδιάγραμμα της πλατφόρμας, το B2G θα μπορούσε να μπει στην τελική ευθεία στο δεύτερο τρίμηνο του 2012, αν και κάτι τέτοιο ακούγεται αρκετά φιλόδοξο. Το χαρακτηριστικό στο οποίο ποντάρει η Mozilla για την επιτυχία της είναι το γεγονός ότι η πλατφόρμα της θα είναι εντελώς ανοιχτή, ενώ βασίζεται σε HTML, JavaScript και CSS, κάτι που κάνει την ανάπτυξη εφαρμογών αρκετά εύκολη. Το B2G πρόκειται αναμφίβολα για ένα φιλόδοξο εγχείρημα, το οποίο όμως προσπαθεί να κερδίσει μερίδιο σε μια αγορά όπου ο ανταγωνισμός είναι ήδη εντονότατος.

ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About mario1985

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου