Τα χειρότερα ναυάγια που έγιναν ποτέ


Παρά την πρόοδο της ναυπηγικής και της τεχνολογίας, τα αβύθιστα πλοία παραμένουν...ευσεβείς πόθοι. Τα δύο τελευταία περιστατικά με τα κρουαζιερόπλοια Concordia και Allegra αποδεικνύουν ότι τα πλοία είναι τρωτά και ότι αρκεί ένα ανθρώπινο λάθος ή μια «κακή στιγμή» για να τα μετατρέψει σε θανατηφόρες παγίδες.

Αυτά είναι τα χειρότερα ναυάγια με επιβατικά πλοία:

1912 – Τιτανικός

Το πιο γνωστό ναυάγιο της ιστορίας. Το πλοίο που διαφημιζόταν ως «αβύθιστο» χάθηκε στο βόρειο Ατλαντικό, μετά την πρόσκρουσή του σε παγόβουνο. Από τους 2.201 επιβαίνοντες, σώθηκαν μόνο 711.

1915 - SS Eastland

Το κρουαζιερόπλοιο SS Eastland, πραγματοποιούσε εκδρομές στη λίμνη Μίσιγκαν. Τον Ιούλιο του 1915, καθώς βρισκόταν ελλιμενσιμένο στο Σικάγο, έγειρε και ανατράπηκε. Από τους 2.500 επιβαίνοντες, οι 844 πνίγηκαν. Η ειρωνεία είναι ότι το πλοίο αναποδογύρισε εξαιτίας του βάρους των σωστικών λέμβων, που είχαν τοποθετηθεί εκ των υστέρων.

1987 - Herald of Free Enterprise

Μόλις λίγα λεπτά μετά την αναχώρησή του από το λιμάνι του Ζέμπρουγκε, στο Βέλγιο, το βρετανικό φέρι μποουτ Herald of Free Enterprise ανατράπηκε εξαιτίας εισροής υδάτων από μία μπουκαπόρτα που είχε παραμείνει ανοιχτή. Παρόλο που το πλοίο βρισκόταν κοντά στο λιμάνι και σε ρηχά νερά, 193 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

1987 – Dona Paz

Το φιλιππινέζικο επιβατηγό πλοίο Dona Paz, ταξίδευε με υπεράριθμους επιβάτες όταν συγκρούστηκε με ένα πετρελαιοφόρο. Και τα δύο πλοία βυθίστηκαν σε μια περιοχή γεμάτη καρχαρίες. Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων δεν έγινε ποτέ γνωστός, αλλά υπολογίζεται στους 1.600 ανθρώπους. Υπήρξαν μόνο 26 επιζώντες.

1991 - Moby Prince

Το ιταλικό πλοίο συγκρούστηκε με ένα τάνκερ, στην έξοδο του λιμανιού του Λιβόρνο. Το πλοίο δεν βυθίστηκε, αλλά 140 επιβάτες και μέλη του πληρώματος σκοτώθηκαν από τη σύγκρουση και την πυρκαγιά που ακολούθησε.

1994 - MS Estonia

Το MS Estonia εκτελούσε δρομολόγιο από την Εσθονία προς τη Στοκχόλμη, το Σεπτέμβριο του 1994. Στη διάρκεια του ταξιδιού βρέθηκε σε καταιγίδα. Λόγω κακοτεχνίας στην μπουκαπόρτα, το γκαράζ γέμισε νερά και το πλοίο βυθίστηκε, παίρνοντας τις ζωές 852 ανθρώπων. Σώθηκαν μόνο 150.

2002 – Le Joola

Το πλοίο, που ανήκε σε κρατική εταιρία της Σενεγάλης, είχε κατασκευαστεί για να πλέει κοντά στην ακτή και για μικρές αποστάσεις. Στις 24 Σεπτεμβρίου και ενώ βρισκόταν πολύ πιο μακριά από την ακτή, άρχισε να παίρνει κλίση και τελικά ανατράπηκε. Παρά τις προσπάθειες των ψαράδων της περιοχής που έσπευσαν να σώσουν τους επιβάτες, 1.863 άνθρωποι χάθηκαν στα νερά.

ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About iordanis

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου