Καρχηδονιακοί πόλεμοι


Οι τρεις πόλεμοι που έγιναν μεταξύ της Καρχηδόνας και της Ρώμης. Αίτια των Κ. Π. Η μεγαλόπολη της Αφρικής Καρχηδόνα, αποικία των Φοινίκων της Τύρου, αφού προόδευσε με τη ναυτιλία και το εμπόριο και απέκτησε πολλές αποικίες, έβλεπε με ζηλοτυπία την αύξηση της δύναμης της Ρώμης. Γι` αυτό η σύγκρουση στάθηκε αναπόφευκτη.





Α΄ Καρχηδονιακός πόλεμος (264 - 241 π.Χ.)
Αφορμή γι` αυτόν στάθηκαν οι Μαρμετίνοι, οι οποίοι με προδοσία κατέλαβαν τη Μεσσήνη. Οι Καρχηδόνιοι έστειλαν αμέσως στρατό για να διώξουν τους κατακτητές, αλλά και εκείνοι ζήτησαν τη βοήθεια των Ρωμαίων. Έτσι για πρώτη φορά ήρθαν αντιμέτωποι οι δύο στρατοί των εχθρικών πόλεων, Καρχηδόνας και Ρώμης. Το 260 π.Χ. οι Ρωμαίοι με ναύαρχο το Δουίλο νίκησαν σε ναυμαχία ισχυρό στόλο της Καρχηδόνας. Το 254 ο ύπατος Ρήγουλος αποβιβάστηκε στην Αφρική, αλλά ηττήθηκε και αιχμαλωτίστηκε. Ύστερα από πολλές αποτυχίες οι Ρωμαίοι κατατρόπωσαν την Καρχηδόνα στη θάλασσα (250 π.Χ.), αλλά επιστρέφοντας έχασαν το στόλο τους από μεγάλη τρικυμία. Δημιούργησαν όμως νέο στόλο και νίκησαν τους Καρχηδόνιους (241 π.Χ.), οι οποίοι υποχρεώθηκαν να συνάψουν ειρήνη, με βαρείς γι` αυτούς όρους.

Β΄ Καρχηδονιακός πόλεμος (218 - 201 π.Χ.)
Μετά τη νίκη τους οι Ρωμαίοι κατέλαβαν τις αποικίες της Καρχηδόνας Κύρνο και Σαρδώ. Τότε η Καρχηδόνα έστειλε τους στρατηγούς της Αμίλκα και Ασδρούβα στην Ισπανία, οι οποίοι κατέλαβαν μεγάλο μέρος της χώρας και έχτισαν τη Νέα Καρχηδόνα. Οι Ρωμαίοι φοβήθηκαν και συνθηκολόγησαν, αλλά ο Αννίβας, ο οποίος αναγορεύτηκε στρατηγός από το στρατό, πέρασε τον Ίβηρα ποταμό και κατέλαβε το Σάγουντο. Αυτό στάθηκε αφορμή για το νέο πόλεμο. Ο Αννίβας με 69 χιλ. άνδρες και 32 ελέφαντες πέρασε τα Πυρηναία, τη μεσηβρινή Γαλλία και τις Άλπεις, με μεγάλες απώλειες, και με το στρατό που του απέμεινε (26.000) πολέμησε στην Ιταλία, νίκησε του Ρωμαίους στον Τικίνο ποταμό και στον Τρεβία (218 π.Χ.) και τον επόμενο χρόνο κοντά στη λίμνη Τρανσιμένη και στις Κάννες. Αν η Καρχηδόνα έστελνε έγκαιρα τις ενισχύσεις που ζήτησε ο Αννίβας, η Ρώμη θα είχε καταληφθεί. Αλλά αυτές έφτασαν αργά (207 π.Χ.) με τον Ασδρούβα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, νικήθηκαν στο δρόμο από τους Ρωμαίους. Ο Σκιπίωνας τότε αποβιβάστηκε στην Αφρική για αντιπερισπασμό και η Καρχηδόνα ανακάλεσε τον Αννίβα, τον οποίο νίκησε ο Σκιπίωνας στη Ζάμα (202. π.Χ.) Έτσι η Καρχηδόνα υποχρεώθηκε να δεχτεί ταπεινωτική ειρήνη και να πληρώσει μεγάλη πολεμική αποζημίωση.

Γ΄ Καρχηδονιακός πόλεμος (149 - 146 π.Χ.)
Αφορμή γι` αυτόν έδωσε ο βασιλιάς της Νουμιδίας Μασσανάσης, ο οποίος, εκτελώντας προφανώς εντολές της Ρώμης, ενοχλούσε συνεχώς την Καρχηδόνα, που ζήτησε τη μεσολάβηση της Ρώμης, σύμφωνα με τη συνθήκη. Η Ρώμη όμως αδιαφόρησε και η Καρχηδόνα κήρυξε τον πόλεμο κατά του Μασσανάση. Τότε βρήκε η Ρώμη την αφορμή που ζητούσε για επέμβαση. Τρία χρόνια κράτησε ο τρίτος και τελευταίος αυτός Καρχηδονιακός πόλεμος, που έληξε με ολοκληρωτική καταστροφή της Καρχηδόνας (146 π.Χ.).

ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About iordanis

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου