Γιόχαν Βολφγκανγκ Φον Γκάιτε


Ο κορυφαίος στην πυραμίδα της γερμανικής πεζογραφίας δραματουργός. Εκεί βρέθηκε μετά την ολοκλήρωση της δημιουργίας της ζωής του, του περίφημου «Φάουστ».Ο Γκαίτε γεννήθηκε στη Φρανκφούρτη, σπούδασε νομικά αρχικά στη Λειψία και κατόπιν στο Στρασβούργο, όπου παρακολούθησε παράλληλα και σπουδές ιατρικής και φυτολογίας., στη γενέτειρά του αργότερα άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου.

Το ταλέντο του στη λογοτεχνία είχε φανεί από την παιδική ηλικία, οπότε έγραψε τα πρώτα του ποιήματα. Η μητέρα του τον παρακινούσε να συνεχίσει και την τελική ώθηση του την έδωσε η γνωριμία του με την αρχαία ελληνική κουλτούρα, όταν ήρθε σε επαφή με το ελληνικό σχολείο της Λειψίας (συγκαταλέγεται εξάλλου στους σημαντικούς Ευρωπαίους διανοητές που στήριξαν δημόσια την Επανάσταση του 1821).

Κάποια εικαστικά έργα εμπότισαν την καλλιτεχνική του φλέβα, που, πάντως, διαπέρασε για πρώτη φορά την ευρωπαϊκή κουλτούρα με το μυθιστόρημα «Τα Πάθη του Νεαρού Βέρθερ», ένα σπαρακτικό ηθογράφημα με αφορμή την αυτοκτονία αδελφικού του φίλου από ερωτική απογοήτευση.

Ερωτευμένος και ο ίδιος είχε νωρίτερα γράψει πολλά ερωτικά τραγούδια. Η συλλογή «Καλωσόρισμα και αποχαιρετισμός» ξεχώρισε για το λυρισμό της.

Στη Βαϊμάρη αργότερα και ενώ εργαζόταν σαν υπουργός του Δουκάτου, συνέχισε να γράφει ερωτικά ποιήματα («Το νυχτερινό τραγούδι του οδοιπόρου», «Προς το Φεγγάρι», «Πάνω από όλες τις κορυφές») αλλά και θεατρικά έργα («Ιφιγένεια εν Ταύροι», «Τα αδέλφια»).

Η επαφή του με τη Ν. Ιταλία και την Αναγέννηση- γέννησαν δυο από τα καλύτερα έργα του, το «Ταξίδι στην Ιταλία» και την τραγωδία «Έγκμοντ». Νέοι συγγραφικοί σταθμοί του ήταν «Τα χρόνια της μαθητείας του Βίλχελμ Μάιστερ» και το επικό «Ερμάνος και Δωροθέα» μετά τη γνωριμία και τη φιλία του με τον Σίλερ στην Ιένα.

Η κορύφωση ήρθε με την αυτοβιογραφία του - «Ποίηση» - και φυσικά με τον «Φάουστ», που είναι η αριστουργηματική απεικόνιση της ψυχής του, καθώς είναι χωρισμένη στα δυο. Σε εκείνη που θέλει να μείνει στη γη και εκείνη που θέλει να πετάξει στον ουρανό

ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About iordanis

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου