Το αρχαιότερο επάγγελμα του κόσμου;


Λέγεται ότι η πορνεία είναι το αρχαιότερο επάγγελμα. Ισχύει άραγε;Εξαρτάται από το πώς ορίζουμε την πορνεία. Εδώ και χιλιάδες χρόνια, οι άνθρωποι προσφέρουν χρήματα ή και αγαθά, με αντάλλαγμα τις ερωτικές υπηρεσίες. Κάθε κοινωνία που αναπτύσσει υλικό πλούτο, αναπτύσσει παράλληλα και κάποια μορφή πορνείας.

Η Βίβλος περιγράφει τους Ισραηλίτες να διατηρούν ερωμένες, οι οποίες ήταν ή πόρνες, ή σύζυγοι Β` κατηγορίας. Ο βασιλιάς Σολομών, λέγεται, πως είχε 700 συζύγους, και 300 ερωμένες!

Στην αρχαία Ρώμη, οι πελάτες των πορνείων αντάλλασσαν «μάρκες» για σεξ.
Η κλασική εικόνα της πόρνης, που ως περιθωριακή ύπαρξη, κάνει πιάτσα στα σοκάκια, πρωτοεμφανίστηκε στην Βικτωριανή εποχή, όταν οι αρχές άρχισαν να κατηγορούν την πορνεία, ως τρόπο μετάδοσης αφροδισίων νοσημάτων.
Στον σημερινό αιώνα, η πορνεία είναι διαδεδομένη σε όλες τις κοινωνίες, σε όλα τα πολιτικά συστήματα, ακόμη και στα σοσιαλιστικά.

Αυτός που πρώτος μίλησε για το «αρχαιότερο των επαγγελμάτων» ήταν ο Rudyard Kipling. Σε διήγημα του το 1888, ξεκινάει γράφοντας πως «η Λαλούν είναι μέλος του αρχαιότερου επαγγέλματος στον κόσμο…». Την ώρα που οι προοδευτικοί προσπαθούσαν να βρουν τρόπους να διαχειριστούν την πορνεία στις ΗΠΑ στις αρχές του 20ου αιώνα, πολλοί γιατροί άρχισαν να επαναλαμβάνουν (μερικές φορές λάθος) την φράση του Kipling, η οποία άρχισε να διαδίδεται παντού.

Κάποιοι ήθελαν την εξαφάνιση της πορνείας, ώστε να εξαφανιστούν και τα αφροδίσια νοσήματα. Άλλοι το θεωρούσαν μάταιο, αφού η πορνεία είναι το αρχαιότερο επάγγελμα, και, όπως λέγανε, είναι στη φύση του ανθρώπου.
Οι οπαδοί της δεύτερης αυτής άποψης, δεν πρόσφεραν κάποια ιστορικά παραδείγματα για να την στηρίξουν. Μπορεί οι προοδευτικοί Χριστιανοί να αναφέρονταν στις πόρνες και στις ερωμένες, της Παλαιάς Διαθήκης, αλλά για κάποιους άλλους, ήταν απλά ένα σχήμα λόγου.

Κάποιοι μάλιστα συγγραφείς άρχισαν να χρησιμοποιούν τον όρο στους τίτλους των βιβλίων τους, όπως ο γιατρός William Josephus Robinson, που το 1929 έγραψε το The Oldest Profession in the World: Prostitution, και το The Story of the World`s Oldest Profession, του Joseph McCabe το 1932.
Το τι ακριβώς είναι η πορνεία συνεχίζει και σήμερα να αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης, αν και υπάρχουν πλέον ενδείξεις ότι ακόμη και κάποια ζώα την εξασκούν συστηματικά.

Οι θηλυκές χιμπατζίνες στην Ακτή του Ελεφαντοστού έχουν παρατηρηθεί να προσφέρουν σεξ για τρόφιμα. Σε κάποια πειράματα, μαϊμούδες καπουτσίνοι διδάχτηκαν να χρησιμοποιούν ασημένια δισκάκια ως χρήμα, με τα οποία αγόραζαν σταφύλια. Μετά από κάποιο διάστημα, μια συγκεκριμένη μαϊμού άρχισε να τα ανταλλάσει με σεξ.

Η ερευνήτρια Dr. Fiona Hunter, του Cambridge University, παρατήρησε θηλυκούς πιγκουίνους στην Ανταρκτική, που πρόσφεραν σεξ με αντάλλαγμα κάποια βότσαλα. Οι συγκεκριμένοι πιγκουίνοι χρησιμοποιούν τα πετραδάκια αυτά για να κατασκευάσουν τις φωλιές τους. Κάποια θηλυκά, που είχαν σύντροφο, προέβαιναν σε ερωτική επαφή με κάποιον «εργένη» πιγκουίνο, όταν έλειπε ο σύντροφός τους, και πληρωνόντουσαν με βότσαλα!

Αν και τα θηλυκά αυτά μπορεί να είχαν κάποια άλλα κίνητρα για τις πράξεις τους, η Hunter σημειώνει πως τα βοτσαλάκια αποτελούν πολύτιμη μονάδα συναλλαγής στον κόσμο των πιγκουίνων, και τα προστατεύουν με ζέση. Πολλά θηλυκά μάλιστα, εκπορνεύονταν συνεχώς, αν και σύμφωνα με την ερευνήτρια, αποτελούσαν ένα πολύ μικρό ποσοστό του συνολικού γυναικείου πληθυσμού της κοινότητας.

ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About mario1985

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου