Επιστήμονες δημιούργησαν λυχνίες LED με αποδοτικότητα… 230% !



Μοιάζοντας να σπάνε κάθε κανόνα της Φυσικής και να παράγουν περισσότερο φως από όσο ρεύμα καταναλώνουν, οι νέες λυχνίες μιας ερευνητικής ομάδας του MIT παρουσιάζουν 230% αποδοτικότητα! Για να το θέσουμε απλά, αν μια λυχνία παρουσίαζε 100% αποδοτικότητα, θα λέγαμε πως “δεν `πετιέται` καθόλου ρεύμα για τη λειτουργία της”. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι σαν η λυχνία να… επιστρέφει το ρεύμα με το οποίο την τροφοδότησαν, και μετά να δίνει και ένα bonus 30%, “γιατί έτσι”!

Η ομάδα παρατήρησε πως ενώ οι απαιτήσεις μιας λυχνίας σε τροφοδοσία μειώνονται “γεωμετρικά”, η παραγωγή φωτός από αυτήν μειώνεται γραμμικά. Έτσι, ο συνδυασμός των δυο, οδήγησε στο συμπέρασμα πως κάποια στιγμή το φως που παράγει η λυχνία είναι περισσότερο από ό,τι φαινομενικά θα έπρεπε να παράγει σε σχέση με την τροφοδοσία της.

Δυστυχώς, το συγκεκριμένο σημείο είναι πολύ χαμηλό, και έτσι δεν μιλάμε για μια πραγματικά φωτεινή λυχνία – αλλά και πάλι, ο συνδυασμός πολλών από αυτές θα μπορούσε να παράσχει ικανοποιητικές ποσότητες φωτός με τραγικά χαμηλότερες απαιτήσεις σε ρεύμα. Η ομάδα κατάφερε να παράσχει φως 69 picowatts από ενέργεια μόλις 30 picowatts, στο οποίο τους βοήθησε και η “ανακύκλωση” θερμότητας που παρήγαγε η λυχνία, αντισταθμίζοντας τις απώλειες σε ενέργεια. Και μάλιστα, η πρόταση τους μπορεί και να εκμεταλλευτεί και την θερμοκρασία του περιβάλλοντος χώρου για την τροφοδοσία της λυχνίας.

Η πρόταση τους αναμένεται πως θα οδηγήσει στη δημιουργία πραγματικά ψυχρών λυχνιών LED, που δεν θα παράγουν θερμότητα και θα παρουσιάζουν ακόμη μεγαλύτερη αυτονομία και καλύτερη απόδοση.

ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About mario1985

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου