Linux Mint 12: Οδηγός Εγκατάστασης


Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια σημαντική αύξηση στον αριθμό των χρηστών Η/Υ που στρέφονται προς το ελεύθερο/ανοιχτoύ κωδικα λογισμικό. Σημαντικό ρόλο σε αυτήν την άνοδο παίζει η ανάπτυξη όλο και πιο αξιόπιστων, σταθερών και εύχρηστων διανομών και εφαρμογών απο τους προγραμματιστές και τις κοινότητες που καταπιάνονται με τον τομέα του free/open source software.

Σημαντικό στοιχείο απο την άλλη είναι και η κατάσταση που επικρατεί στην “απέναντι πλευρά”, με τις εταιρείες πατενταρισμένου λογισμικού να κυκλοφορούν πλέον λειτουργικά που απαιτούν πολλούς πόρους και σύγχρονα συστήματα για να τρέξουν. Μάλιστα πολλοί επιλέγουν καλώς ή κακώς να μπλέξουν με πειρατικές εκδόσεις εμπορικών εφαρμογών, γεμάτες αμφιβολης ποιότητας cracks, patches, key generators κλπ που δημιουργούν συνήθως προβλήματα στη registry του συστήματος ή/και το φορτώνουν με ιούς, trojans κλπ.

Γιατί να βάλει κανείς gnu/linux; Γιατί θέλεις ένα ελαφρύ, εύχρηστο και σταθερό λειτουργικό, γιατί στο linux οι ιοί, τα spyware, τα adware κλπ είναι σχεδόν ανύπαρκτα και η πιθανότητα να κολλήσεις κάτι και να χρειαστείς επανεγκατάσταση είναι ελάχιστες.

Γιατι είναι free (you should think of “free” as in “free speech,” not as in “free beer”) και open source και αξίζει να στηρίξουμε τέτοιες προσπάθειες, γιατί θέλεις να έχεις όποιο πρόγραμμα χρειάζεσαι άμεσα και δωρεάν, χωρίς να μπλέκεις με cracks, γιατι δεν χρειάζεται να δίνεις 200 και 300 ευρω στη Microsoft προκειμένου να κάνεις τη δουλειά σου.

Γιατί θες να έχεις ενα λειτουργικό που να είναι παραμετροποιήσιμο και να το προσαρμόζεις εσύ στα γούστα και τις ανάγκες σου… γιατί αν αποφασίσεις να εγκαταστήσεις μια διανομή gnu/linux σίγουρα θα βρεις πολλούς ακόμα λόγους για να τo προτιμήσεις…

Έχω ακούσει πολλούς που θέλουν να δοκιμάσουν μια διανομή gnu/linux σαν δεύτερο λειτουργικό ή να αντικαταστήσουν τα windows. Κάποιοι είναι δισταχτικοί σε αλλαγές, άλλοι δεν έχουν πολύ χρόνο να ασχοληθούν ενω άλλοι θέλουν οδηγίες βήμα-βήμα για να στήσουν το λειτουργικό τους, σκέφτηκα λοιπόν να ετοιμάσω εναν οδηγό με τα απαραίτητα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για να έχει ένα ολοκληρωμένο, εύχρηστο λειτουργικό που θα μπορεί να αντεπεξέλθει στις καθημερινές εργασίες του….

Υπάρχουν εκατοντάδες διανομές linux, καθεμία με τα δικά της ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Τις πιο γνωστές και διαδεδομένες μπορείτε να τις δείτε εδώ.

Στο συγκεκριμένο οδηγό προτείνεται η εγκατάσταση των Linux Mint 12 μέσω Mint4Win. Το Mint4Win είναι μια πολύ μικρή εφαρμογή με την οποία μπορούμε να εγκαταστήσουμε τα Mint μεσα στα Windows, χωρις να κάνουμε κάποια μόνιμη αλλαγή στο σύστημά μας.

Έτσι μπορούμε με ασφάλεια να δοκιμάσουμε τη νεα μας διανομή χωρίς να “κινδυνεύσει” το βασικό μας λειτουργικό, χωρις να κάνουμε format ή partitioning στο σκληρό δίσκο και μπορούμε όποτε θέλουμε να απ εγκαταστήσουμε πλήρως τα Mint μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα σαν να ήταν μια οποιαδήποτε εφαρμογή (από το Add or Remove Program του Control Panel των windows).

Το μόνο μειονέκτημα μιας τέτοιας εγκατάστασης είναι η ελαφρώς μειωμένη απόδοση της διανομής σε σχέση με μια πλήρη εγκατάσταση της στο σκληρό δίσκο. Προτίμησα να χρησιμοποιήσω για αυτόν τον οδηγό την τελευταία έκδοση των Linux Mint που είναι πολύ εύκολη, ευχρηστη και σταθερή. Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο βολεύει η διανομή αυτή είναι οτι τα Mint είναι “desktop ready”, δηλαδή αμέσως μετα την εγκατάσταση είναι έτοιμα για χρήση χωρίς να χρειάζονται επιπλέον προσθήκες codecs, plugins κλπ.

(Disclaimer: παρόλο που η εγκατάσταση με mint4win είναι ο πιο ασφαλής τρόπος, θεωρώ υποχρέωσή μου να υπενθυμίσω πως ο καθένας από εμάς είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για οτιδήποτε κάνει στον υπολογιστή του)

Το πρώτο πραγμα που χρειαζόμαστε είναι η διανομή linux που θα εγκαταστήσουμε. Την διανομή Linux Mint 12 την κατεβάζουμε από εδώ. Είναι προτιμότερο να κατεβάσετε την έκδοση DVD που είναι και πιο ολοκληρωμένη. Αναλόγως με τον επεξεργαστή σας θα διαλέξετε την 32bit ή την 64bit έκδοση.

Αν δεν γνωρίζετε τα στοιχεία του επεξεργαστή σας είναι προτιμότερο να κατεβάσετε την έκδοση 32bit. Για καλύτερη ταχύτητα στο κατέβασμα χρησιμοποιείστε έναν από τους ελληνικούς mirrors, το ISO που θα κατέβει δεν χρειάζεται να το “κάψετε” σε cd. Όταν ολοκληρωθεί η λήψη της διανομής κατεβάζουμε το αρχείο mint4win-12.exe από εδώ.

Για να ξεκινήσει η εγκατάσταση φροντίζουμε κατ’αρχήν να έχουμε στον ίδιο σκληρό δίσκο το DVD που κατεβάσαμε και το Mint4win ώστε να μπορέσει το δεύτερο να βρει αυτομάτως το ISO και να αρχίσει τη διαδικασία εγκατάστασης. Στη συνέχεια κάνουμε διπλό κλικ στο αρχείο mint4win.



Με το μενού που θα ανοίξει θα κάνουμε εγκατάσταση μέσα από τα Windows. Κατ’αρχήν επιλέγουμε σε ποιό δίσκο θα δημιουργήσουμε έναν εικονικό σκληρό στον οποίο θα εγκατασταθεί η διανομή και θα τον χρησιμοποιεί για αποθήκευση αρχείων κλπ (installation drive).

Καλό θα είναι να δώσετε στο νεο λειτουργικό αρκετό χώρο, στην αμέσως επόμενη επιλογή λοιπόν (installation size) καλό θα είναι να δώσετε περίπου 20-30 Gb… Υπενθυμίζω οτι με την παραπάνω διαδικασία δημιουργείται εικονικός δίσκος, η αλλαγή στον σκληρό σας δεν είναι μόνιμη και τα αρχεία σας δεν κινδυνεύουν. Στη επιλογή Desktop environment επιβεβαιώνουμε ότι έχει επιλεχθεί το “Linux Mint”.

Ως γλώσσα συστήνεται να βάλετε αγγλικά ώστε να μπορείτε αργότερα να βρείτε πιο εύκολα οτι χρειάζεστε με βάση οδηγούς ή forums που χρησιμοποιούν αγγλικά ως βασική γλώσσα. Στην επιλογή για όνομα χρήστη βάζετε όποιο θέλετε να χρησιμοποιήσετε και στη συνέχεια προσθέτετε και τον κωδικό που θέλετε να έχετε για να κάνετε login και κάποιες άλλες εργασίες. Πατάμε εγκατάσταση και είμαστε έτοιμοι… σχεδόν…



Το mint4win χρησιμοποιώντας το Iso που έχουμε κατεβάσει θα ξεκινήσει την εγκατάσταση, μόλις ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο της εγκατάστασης θα μας ζητηθεί να κάνουμε επανεκκίνηση…



Μετά την επανεκκίνηση θα δείτε μια οθόνη (Grub menu) στην οποία διαλέγετε ποιο λειτουργικό θα ξεκινήσει . Όσο καιρό έχετε εγκατεστημένα και τα 2 λειτουργικά συστήματα, αυτή η οθόνη θα εμφανίζετε κάθε φορά που ανοίγει ο υπολογιστής.



Διαλέγετε Linux Mint και στη συνέχεια περιμένετε λίγα λεπτά να ολοκληρωθεί η εγκατάστασή σας. Αν βλέπετε μαυρη οθόνη για μερικά δευτερόλεπτα, μην ανησυχείτε, δώστε λίγο χρόνο στον υπολογιστή σας. Στο διαστημα που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η εγκατάσταση μπορείτε να διαβάσετε τις καρτέλες που σας δείχνουν κάποιες βασικές πληροφορίες για τα Mint.



Oταν τελειώσει η εγκατάσταση θα γίνει αυτομάτως μια τελευταία επανεκκίνηση. Επιλέγοντας και πάλι να ξεκινήσει το λειτουργικό Linux Mint θα βρεθείτε σε λίγα δευτερόλεπτα στην οθόνη που κάνετε login. Πριν προσθέσετε τον κωδικό σας μπορείτε να πατήσετε στο γρανάζι που υπάρχει δίπλα από το όνομα χρήστη για να ανοίξει το menu απο το οποίο θα διαλέξετε ποιο περιβάλλον εργασίας θα χρησιμοποιηθεί.

Στον οδηγό αυτό θα χρησιμοποιήσουμε το MATE αλλά μπορείτε μόλις εξοικειωθείτε λιγάκι με το νέο λειτουργικό να δοκιμάσετε όλες τις επιλογές που διαθέτει το Mint12. Αφού διαλέξουμε λοιπόν το MATE σαν Desktop Environment και προσθέσετε τον κωδικό χρήστη (αυτόν που είχατε βάλει αρχικά στο mint4win) θα βρεθείτε στην επιφάνεια εργασίας του νέου σας λειτουργικού.



Μερικά βασικά πραγματάκια που πρέπει να γνωρίζετε.
1.Ο φάκελος “Home” που βλέπετε στην επιφάνεια εργασίας είναι κάτι αντίστοιχο με το “My Documents” των windows. Είναι ο φάκελος που θα χρησιμοποιείτε πιο συχνά από οποιονδήποτε άλλο.

2.Οι διανομές linux χρησιμοποιούν αποθετήρια, δηλαδή “δεξαμενές” γεμάτες με εφαρμογές, βιβλιοθήκες κλπ απο τις οποίες μπορείτε να κατεβάσετε όποιο πρόγραμμα χρειαστείτε. Για να κατεβασετε νέες εφαρμογές χρησιμοποιείτε το “software manager”, το “synaptic package manager” ή το terminal.

3.Για να κάνετε update θα χρησιμοποιήσετε τον update manager. Την ίδια δουλειά μπορείτε να την κανετε και με το τερματικό (terminal) ή τον synaptic package manager. Επιλέγετε όποιο σας βολεύει καλύτερα.

4.Για λόγους ασφαλείας ο χρήστης δεν έχει δικαιώματα διαχειριστή (sudo). Για να κάνετε κάποιες εργασίες (εγκατασταση νεων εφαρμογών ή update) θα χρειαστεί να δώσετε τον κωδικό sudo που είναι ο κωδικός με τον οποίο εκανε login και η εργασία θα γίνει πλέον με δικαιώματα administrator.

5.Για κάθε πρόγραμμα που χρησιμοποιείτε στα windows, υπάρχει κατα 95% μια εναλλακτική free/open source πρόταση. Σχετικό πίνακα μπορείτε να διαβάσετε εδώ

6.Οποιοδήποτε πρόβλημα και αν αντιμετωπίσετε στα gnu/linux να είστε σίγουροι πως υπάρχει κάποιος άλλος που το έχει αντιμετωπίσει πριν απο εσάς και κατα 99% το έχει ήδη λύσει. Googlάρετε λοιπόν ή ψαξτε στο σχετικό φόρουμ της διανομής (στην περίπτωσή μας: http://forums.linuxmint.com και http://linuxmintgr.yaglb.com) για βοήθεια, προτάσεις, οδηγούς…

Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται να κάνουμε μπαίνοντας στο νέο μας λειτουργικό είναι να συνδεθούμε στο internet και να κάνουμε update για να έχουμε τις τελευταίες εκδόσεις των προγραμμάτων και του πυρήνα. Για να συνδεθούμε στο internet πηγαίνουμε στο σχετικό εικονίδιο που υπάρχει δεξιά κάτω και επιλέγουμε το δίκτυο στο οποίο θα συνδεθούμε (αν εχει κωδικό τον προσθέτουμε όταν μας ζητηθεί).

Αφού βεβαιωθούμε οτι είμαστε συνδεδεμένοι ανοίγουμε το μενού που υπάρχει αριστερά κάτω πηγαίνουμε στην επιλογή “all applications” και βρίσκουμε τον “update manager“. Σε περίπτωση που δώσει ειδοποίηση οτι υπάρχει νέα έκδοση του update manager θα εγκατασταθεί πρώτα αυτή και στη συνέχεια θα κάνει ολα τα απαραίτητα updates του συστήματος.

Η διαδικασία αυτή μπορεί να κρατήσει αρκετή ώρα (ανάλογα με την ταχύτητα της συνδεσης) οποτε φτιάχνουμε καφεδάκι, αναβουμε (προαιρετικά) τσιγάρο και περιμένουμε υπομονετικά να εγκατασταθούν όλες οι ενημερώσεις.

Στο μεταξύ μπορούμε να κάνουμε μερικές ρυθμίσεις που κρίνονται απαραίτητες. Ανοίγουμε λοιπόν το μενού που υπάρχει κάτω αριστερα στην οθόνη μας και πηγαίνουμε στο control center. Απο το μενού που θα ανοίξει μπορούμε να κάνουμε κάποιες βασικές ρυθμίσεις όπως:

1.Προσθήκη ελληνικού πληκτρολογίου: στην κατηγορία hardware παταμε την επιλογή Keyboard και πηγαίνουμε στην καρτέλα “layouts”. Eκεί επιλέγουμε “Add και προσθέτουμε την επιλογή “Greece” και παταμε Add. Επιστρεφοντας στο προηγούμενο menu παταμε το κουμπάκι “options” και πηγαίνουμε στην επιλογή “key(s) to change layout” και επιλέγουμε το συνδιασμό πλήκτρων με τον οποίο θα αλλάζουμε γλώσσα στο πληκτρολόγιο (πχ Alt+Shift). Τικάρουμε την επιλογή μας, παταμε close και ξανα close.

2.Στην κατηγορία Personal—) Appereance μπορούμε να επιλέξουμε ποιό theme θα χρησιμοποιήσουμε, wallpapers ή να αλλαξουμε την εμφανιση των φακέλων. Πειραματιστείτε όσο θέλετε, να θυμαστε οτι κάθε θεμα μπορεί να παραμετροποιηθεί και να του προσθέσετε τα χρωματα της αρεσκείας σας (Theme—) customize)

3.Πατώντας την επιλογή additional drives το λειτουργικό ανιχνεύει το hardware του υπολογιστή σας και σας προτείνει επιπλέον drivers (κλειστούς) για το σύστημά σας. H διαδικασία αυτή δεν είναι υποχρεωτική, αν δεν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα είναι μάλλον προτιμότερο να κρατήσετε τους drivers που ήδη υπάρχουν.

Μερικές βασικές προ εγκατεστημένες εφαρμογές που θα βρείτε στα mint:
Firefox: ο γνωστός σε όλους browser
Libre Office: αντίστοιχο των MsOffice και Open Office
Banshee Media Player: εφαρμογή για αναπαραγωγή μουσικής
VLC: ελαφρύς player για αναπαραγωγή video
Transmission: ελαφρύς και απλός torrent client
gThumb Image Viewer: για να βλέπετε τις φωτογραφίες σας
Thunderbird Mail client: για διαχείριση των mail σας
Pidgin Messaging Client: για να συνδεθείτε με τις επαφές σας στο msn/yahoo
GIMP: εφαρμογή επεξεργασίας φωτογραφιών

ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About mario1985

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου