.tar.gz: Εγκατάσταση από πηγαίο κώδικα



Τα πακέτα *.tar.gz είναι σε μορφή πηγαίου κώδικα, οπότε, χρειάζεται να γίνει το εκτελέσιμο, πριν εγκατασταθεί και χρησιμοποιηθεί. Πρέπει να υπάρχουν οι απαρραίτητες devel βιβλιοθήκες και τα κατάλληλα εργαλεία, πχ. μεταγλωτιστής, στο σύστημά μας, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Η πιο απλή περίπτωση, αν δεν γράφει κάτι άλλο μέσα στο αρχείο INSTALL, είναι να αποσυμπιεστεί το αρχείο, σε ένα φάκελο, μετά να δωθούν διαδοχικά οι εντολές: (αφού πρώτα γίνει cd, στο φάκελο αποσυμπίεσης του πακέτου) 

./configure
make
Πριν εκτελεστεί το make install γινόμαστε root.
make install

Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία σωστά, προϋπόθεση είναι, να μην υπάρχει μήνυμα λάθους σε κανένα στάδιο της διαδικασίας.

Προσοχή: Η κατάλληξη tar.gz, σημαίνει ότι το πακέτο είναι συμπιεσμένο, όχι ότι απαρραίτητα περιέχει πηγαίο κώδικα. Μέσα μπορεί να περιέχει οτιδήποτε μπορεί να συμπιεστεί, πχ. φωτογραφίες. Όταν αποσυμπιέζουμε το αρχείο, βλέπουμε αν περιεχει κώδικα (π.χ. φάκελο src, αρχείο README, κάποιο αρχείο *.c ή *.h, κλπ.).
Share on Google Plus

About mario1985

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου