YaCy: Μια open source μηχανή αναζήτησης


Το ΥaCy είναι μια κατανεμημένη μηχανή αναζήτησης που βασίζεται στις αρχές των peer-to-peer (P2P) δικτύων. Σε αντίθεση με τις γνωστές μηχανές αναζήτησης δεν χρησιμοποιεί έναν κεντρικό server αλλά τα αποτελέσματα της προέρχονται από δίκτυο ανεξάρτητων peers που έχουν εγκαταστημένο το YaCy. Οι όροι αναζήτησης κρυπτογραφούνται πριν φύγουν από τον χρήστη και από τον υπολογιστή του. Διαφορετικά από ότι συμβαίνει στις συμβατικές μηχανές αναζήτησης, το YaCy έχει σχεδιασθεί για να προστατεύει την ιδιωτικότητα του χρήστη.

Ο υπολογιστής του κάθε χρήστη δημιουργεί τους δικούς του δείκτες αναζήτησης και τις σειρές κατάταξης, έτσι ώστε το ταίριασμα του αποτελέσματος με ό,τι αναζητεί ο χρήστης να βελτιώνεται με το χρόνο. Το YaCy διευκολύνει επίσης τη δημιουργία παραμετροποιημένης πύλης αναζήτησης με λίγα κλικ. Ο στόχος είναι να μην δίνεται η δυνατότητα σε μια μοναδική οντότητα να αποφασίζει για το τι θα εμφανίζεται στις αναζητήσεις και με ποιά σειρά θα παρουσιάζονται τα αποτελέσματα.

Όπως δηλώνει ο επικεφαλής του YaCy project, Michael Christen:«Οι περισσότερες εργασίες στο Διαδίκτυο περιλαμβάνουν αναζήτηση. Είναι ο ζωτικής σημασίας κρίκος ανάμεσα σε εμάς και την πληροφορία που αναζητούμε. Για μία τόσο βασική λειτουργία δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σε λίγες μεγάλες εταιρείες και να διακυβεύουμε την ιδιωτικότητά μας, μέσα από αυτήν τη διαδικασία. Η ελεύθερη αναζήτηση του YaCy αποτελεί τον ζωτικό κρίκο ανάμεσα στους ελεύθερους χρήστες και τις ελεύθερες πληροφορίες.Το YaCy επιστρέφει τον έλεγχο της αναζήτησης σε εμάς, τους χρήστες.»

«Απομακρυνόμαστε από την ιδέα ότι οι υπηρεσίες πρέπει να είναι κεντρικά ελεγχόμενες. Αντίθετα, συνειδητοποιούμε πόσο σημαντική είναι η ανεξαρτησία και η δημιουργία υποδομής, η σταθερότητα της οποίας να μην εξαρτάται από την κατάρρευση ενός μόνο κόμβου» δηλώνει ο Karsten Gerloff, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Ελεύθερου Λογισμικού (FSFE). «Στον μελλοντικό κόσμο των κατανεμημένων, ομότιμων συστημάτων, οι μηχανές αναζήτησης Ελεύθερου Λογισμικού όπως το YaCy,αποτελούν τους θεμέλιους δομικούς λίθους».

Το πρόγραμμα έχει εκδοθεί υπό την άδεια GPL και έχει την υποστήριξη του Free Software Foundation Europe(FSFE). Η εγκατάσταση διαρκεί μόνο τρία λεπτά.Για να τρέξει σε linux θα πρέπει να έχετε εγκαταστημένο το OpenJDK6.Αφου κατεβάσετε το πακέτο , μπορεί να χρησιμοποιηθεί για όλες τις διανομές linux,το αποσυμπιέζετε, τρέχετε το script εκκίνησης και στη συνέχεια ανοίγετε τον web browser στη διεύθυνση:http://localhost:8090.
Επίσης το έργο αναζητά προγραμματιστές και άλλους που μπορούν να συνεισφέρουν σ’ αυτό.

Ιστοσελίδα



Share on Google Plus

About mario1985

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου