Γιατί χασμουριόμαστε;


Αναρωτηθήκατε ποτέ για την προέλευση λειτουργιών όπως τα τικ, το φτέρνισμα ή η ανατριχίλα;

Μάθετε από πού προέρχονται κάποιες από τις συνηθέστερες αντιδράσεις του οργανισμού μας.

Τικ

Ο όρος χρησιμοποιείται από την ιατρική για να περιγράψει οποιαδήποτε μη ηθελημένη κίνηση του σώματός μας. Στην προκειμένη, μία σπασμωδική αντίδραση κάποιου μυ μας συνιστά αντίδραση σε καταστάσεις ενθουσιασμού, κούρασης ή στρες.

Συνάχι

Το συνάχι είναι η φυσική αντίδραση του σώματος σε έναν εισβολέα, όπως ένα αλλεργιογόνο, ένας ιός ή ένα βακτήριο. Το ανοσοποιητικό σύστημα με το συνάχι δημιουργεί μία φλεγμονώδη αντίδραση, αυξάνοντας την ροή του αίματος στην περιοχή της μύτης. Οι βλεννογόνοι αδένες ενεργοποιούνται ώστε να εμποδίσουν το ξένο σώμα να εισέρθει σον οργανισμό μας.

Φτέρνισμα

Κάποιες φορές αποτελεί προειδοποίηση του οργανισμού ότι προετοιμάζεται να αρρωστήσει, άλλες είναι απλώς μία τυχαία αλλά απαραίτητη λειτουργία του οργανισμού. Αυτή η μικρή «έκρηξη» ξεκινάει με την εισαγωγή ποσότητας αέρα στο σώμα μας και το κλείσιμο των φωνητικών χορδών. Όταν έρθει η ώρα αυτός ο αέρας να εξέλθει από το σώμα μας, η γλώσσα ή η σταφυλή, στο πίσω μέρος του σώματος, τον παρεμποδίζουν και αυτός βγαίνει από την μύτη. Μαζί με τον αέρα, από τον οργανισμό μας βγαίνουν και όλοι οι μικροοργανισμοί και τα μικρόβια που μπορεί να βρίσκονται μέσα του.

Ανατριχίλα


Οι μικροσκοπικοί μύες στους θύλακες συσπώνται, ανασηκώνοντας το δέρμα στην περιοχή. Με την πτώση της θερμοκρασίας, το διογκωμένο τριχωτό του σώματος όλων των θηλαστικών δημιουργεί ενός είδους μόνωση, ώστε η θερμότητα να παραμείνει εσωτερικά. Η λειτουργία εξακολουθεί να είναι δραστική στα ζώα, το σώμα των οποίων είναι καλυμμένο με γούνα, αλλά για τον άνθρωπο, με την εξέλιξη και την απώλεια του τριχωτού που έχει βιώσει κατά τη διάρκεια αυτής, είναι μία αντίδραση χωρίς χρησιμότητα.

ΠΗΓΗ 
Share on Google Plus

About iordanis

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου