Η μείωση των βροχοπτώσεων εξαφάνισε τον πολιτισμό των Μάγια


       Ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τον καθηγητή Μαρτίν Μεντίνα-Ελιζάλδε, του Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Γιουκατάν του Μεξικού και τον παλαιοκλιματολόγο Εέλκο Ρόλινγκ του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον της Αγγλίας, δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στο περιοδικό "Science", για τις αιτίες που ο πολιτισμός των Μάγια εξαφανίστηκε μυστηριωδώς, όπως πιστευόταν μέχρι τώρα.

       Οι Μάγια πρωτοεμφανίστηκαν ως πολιτισμική κοινότητα γύρω στο 200 μ.Χ. και έμειναν στην ιστορία λόγω της τεράστιας εξελικτικής προόδου σε επιστήμες, όπως η αστρονομία και τα μαθηματικά. Οι περιοχές που άκμασε ο πολιτισμός τους ήταν τα νότια τμήματα του Μεξικού και οι περισσότερες εκτάσεις της σημερινής Γουατεμάλας, Ονδούρας, Ελ Σαλβαδόρ και του Μπελίζε, δηλαδή ένα μεγάλο μέρος της Κεντρικής Αμερικής.

       Εκτιμάται ότι μεταξύ του 800 μ.Χ. και του 950 μ.Χ. εξαιτίας του γεγονότος ότι οι βροχοπτώσεις μειώθηκαν μερικώς εκείνο το διάστημα και ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, αυτό ήταν αρκετό για να αποδιοργανωθούν τελείως και να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και τα μνημεία τους. Προφανώς πρέπει να ξέσπασαν και σημαντικές κοινωνικές αναταραχές πριν την εγκατάλειψη και φαίνεται πόσο σημαντικές είναι οι περιβαλλοντολογικές και κλιματικές αλλαγές για την επιβίωση ή την εξαφάνιση των πολιτισμών, κατά τη διάρκεια της ιστορίας.

       Το θέμα είναι ότι, στις περιοχές που ζούσαν οι Μάγια δεν υπήρχαν ποτάμια και η τροφοδοσία με νερό εξαρτιόταν από επιφανειακές λιμνούλες, που δημιουργούνταν από τις βροχοπτώσεις, καθώς και από δικά τους κατασκευασμένα συστήματα αποθήκευσης νερού. Έτσι, όταν οι βροχοπτώσεις ελαττώθηκαν γύρω στο 35% οι Μάγια αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα λειψυδρίας και επιβίωσης.

       Αυτό θα πρέπει να κρούει το καμπανάκι και για τους σημερινούς πολιτισμούς παγκοσμίως, γιατί η κλιματική αλλαγή ήδη συμβαίνει.

ΠΗΓΗ


Share on Google Plus

About iordanis

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου