Το ποδόσφαιρο εναντίον της κρίσης



Τα τελευταία χρόνια οι χώρες της Νότιας Ευρώπης έχουν πληγεί καταστροφικά από την οικονομική κρίση. Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία βρίσκονται σε δραματική κατάσταση ενώ τελευταία στο ίδιο αδιέξοδο μπήκε και η Ιταλία. Το ποσοστό ανεργίας σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο και ειδικότερα στους νέους ανθρώπους όπου σε Ελλάδα και Ισπανία έχει αγγίξει εφιαλτικά ποσοστά του 50%.

Στην Ισπανία η κυβέρνηση Ραχόι ανακοίνωσε πρόσφατα σχέδια που αφορούν μέτρα λιτότητας για περικοπές ύψους 40 δισεκατομμυρίων ευρώ στον δημόσιο τομέα στην ήδη ταλαιπωρημένη οικονομία της χώρας. Όπως ήταν φυσικό οι Ισπανοί αντέδρασαν με αποτέλεσμα χθες στη Μαδρίτη, στη Βαρκελώνη και σε άλλες μεγάλες ισπανικές πόλεις, πολίτες κάθε ηλικίας να κατεβούν στους δρόμους, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των συνδικάτων για γενική απεργία.

Στο πλευρό τους όμως στάθηκε και το ποδόσφαιρο και ειδικότερα οι παίκτες της Ράγιο Βαγιεκάνο, οι οποίοι αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν την Τετάρτη διπλή προπόνηση προκειμένου να απέχουν από τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις χθες Πέμπτη, ημέρα της γενικής απεργίας. Ο σύλλογος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου προκειμένου να ανακοινώσει την απόφαση που πήραν σύσσωμοι οι παίκτες της ομάδας με τον τερματοφύλακα Ζοέλ Ρόμπλες να δηλώνει: «Η ομάδα θα κάνει διπλή προπόνηση την Τετάρτη καθώς έχουμε αποφασίσει ότι την Πέμπτη δεν πρόκειται να προπονηθούμε. Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό και θα κατέβουμε στη γενική απεργία. Η απόφαση που πήραμε είναι η σωστή και όλοι την αποδεχόμαστε».

Η Ράγιο Βαγιεκάνο αποτέλεσε τον μοναδικό σύλλογο σε ολόκληρη την Ισπανία που πήρε μία τέτοια απόφαση αν και σε ανακοίνωση που εξέδωσε το σωματείο των αμειβομένων ποδοσφαιριστών της Ισπανίας στάθηκε κι αυτό με τη σειρά του στο πλευρό των απεργών. «Θέλουμε να εκφράσουμε δημόσια τη συμπαράστασή μας στα εργατικά συνδικάτα που λαμβάνουν μέρος στη γενική απεργία της 29ης Μαρτίου και να δείξουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους τους εργάτες», είχε η σχετική ανακοίνωση.

Η απόφαση που πάρθηκε από το σύνολο των παικτών της Ράγιο Βαγιεκάνο ώστε να κατέβουν κι αυτοί στην απεργία ενισχύοντας των αγώνα των συνδικάτων εκπλήσσει ευχάριστα αλλά δεν αποτελεί κάτι τυχαίο. Οι οπαδοί αυτού του μικρού συλλόγου της Βαγιέκας, μιας μαδριλένικης εργατικής συνοικίας, είναι γνωστοί για τις αριστερές και προοδευτικές πεποιθήσεις τους. Μάλιστα σε κάθε εντός έδρας παιχνίδι της ομάδας σημαίες του Τσε Γκεβάρα ανεμίζουν στις κερκίδες, με τους οπαδούς να φωνάζουν και συνθήματα εναντίον της κυβερνητικής πολιτικής.

Γενικότερα πάντως η ομάδα της Ράγιο Βαγιεκάνο, η οποία βρίσκεται στη 12η θέση της Πριμέρα Ντιβιζιόν, είχε ανέκαθεν στενές σχέσεις μεταξύ του κόσμου και των παικτών της. Αυτοί οι δεσμοί συσφίχθηκαν ακόμη περισσότερο από τον Φεβρουάριο του 2011 και μετά όταν ο σύλλογος βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού αντιμετωπίζοντας το φάσμα της χρεοκοπίας. Εκείνη την εποχή πολλοί ποδοσφαιριστές της Ράγιο αποκάλυψαν πως ήταν απλήρωτοι για μήνες με τον βετεράνο μέσο της ομάδας, τον Χοσέ Μαρία Μοβίγια να καταφέρεται με δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό εναντίον της πολιτικής του τότε προέδρου του συλλόγου, Τερέσα Ριβέρο.

Έπειτα από την ανακοίνωση της χρεοκοπίας οι παίκτες της ομάδας διοργάνωσαν πορείας διαμαρτυρίας εντός του γηπέδου πριν από κάθε παιχνίδι κρατώντας πανό με τα οποία καλούσαν τη διοίκηση να βρει λύση στο πρόβλημα και να πληρώσει τους ποδοσφαιριστές. Εκτός από τα πανό οι παίκτες της Ράγιο είχαν φορέσει και φανέλες με την επιγραφή: «Η Ράγιο και οι οπαδοί ενωμένοι από ένα κοινό αίσθημα». Συν τοις άλλοις αξίζει να σημειωθεί πως διάφοροι παίκτες προσφέρθηκαν και έδωσαν χρήματα σε προσωπικό του συλλόγου που εργαζόταν στο γήπεδο σε διάφορους τομείς και παρέμενε επίσης απλήρωτο από τη διοίκηση.

Παρά τη δεινή αυτή οικονομική κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει το σωματείο κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς, η ομάδα της Ράγιο Βαγιεκάνο κατάφερε τελικά να πανηγυρίσει την άνοδο στην Πριμέρα Ντιβιζιόν και φέτος μάλιστα να διαγράφει μία αξιοπρεπέστατη πορεία όντας στη μέση σχεδόν του βαθμολογικού πίνακα και με διαφορά ασφαλείας από τη ζώνη του υποβιβασμού. Κι όλα αυτά μάλιστα με ένα ετήσιο μπάτζετ μόλις 13 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο και αποτελεί το μικρότερο από κάθε άλλη ομάδα της Πριμέρα Ντιβιζιόν και αντίστοιχο του ετήσιου συμβολαίου που λαμβάνει ο Κριστιάνο Ρονάλντο στη Ρεάλ Μαδρίτης! Καμιά φορά τα χρήματα δεν κάνουν τη διαφορά και το πνεύμα μιας ενωμένης γροθιάς αρκεί για να δώσει τη λύση.

Δημήτρης Βέργος


Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου