Τενοντίτιδα



Τι είναι η νόσος

Οι τένοντες στο ανθρώπινο σώμα συνδέουν τους μύες με τα οστά. Φλεγμονές του ιστού των τενόντων (ινώδης ιστός) χαρακτηρίζονται γενικά ως τενοντίτιδες. Η πιο συχνές τενοντίτιδες είναι οι τενοντίτιδες των εκτεινόντων τενόντων του καρπού και των δακτύλων, των καμπτήρων τενόντων του καρπού και των δακτύλων, οι τενοντίτιδες του αντίχειρα, του δικεφάλου μυός (μακρά και βραχεία κεφαλή), του αχιλλείου τένοντα και του ώμου.



Πού οφείλεται η νόσος – Αίτια - Παράγοντες που την πυροδοτούν

Οι τενοντίτιδες μπορεί να οφείλονται σε κακώσεις (τραύματα) και υπερβολική χρήση της άρθρωσης. Επιβαρυντικοί παράγοντες είναι διάφοροι νόσοι όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, οι κολλαγονώσεις (π.χ. ρευματοειδής αρθρίτιδα κλπ) και οι εκφυλιστικές καταστάσεις.

Επιδημιολογικά στοιχεία

Οι τενοντίτιδες σε όλες τις περιοχές όπως αναφέρθηκαν παραπάνω μπορούν να εμφανιστούν σε όλες τις ηλικίες και ταδύο φύλα.

Πως εκδηλώνεται η νόσος - Συμπτώματα

Τα βασικά συμπτώματα μιας τενοντίτιδας αφορούν την άρθρωση που υποστηρίζει. Ο περιορισμός της κινητικότητας και ο τοπικός πόνος είναι οι πρώτες ενδείξεις μιας πιθανούς τενοντίτιδας. Είναι χαρακτηριστική η τοπική ευαισθησία στη διαδρομή του τένοντα κατά τη διάρκεια των απλών κινήσεων.

Διάγνωση της νόσου – Εξετάσεις

Η κλινική εξέταση από τον ειδικό ιατρό όπως και η σαφής περιγραφή των συμπτωμάτων από τον ασθενή είναι η βάση για τη διάγνωση της νόσου. Σημαντικής αξίας είναι επίσης εξετάσεις όπως ακτινογραφίες, αξονική και μαγνητική τομογραφία, μικροβιολογικές εξετάσεις για τον καθορισμό ειδικών παθήσεων (π.χ. σακχαρώδης διαβήτη)

Ποιες είναι οι επιπλοκές

Στις τενοντίτιδες σε περιπτώσεις που έχει αλλοιωθεί ο ινώδης ιστός του τένοντα υπάρχει πιθανότητα διατομής αυτού (κόβεται ο τένοντας). Η επιπλοκή αυτή θέλει άμεση χειρουργική επέμβαση (τενοντοραφές). Ελαφρότερες επιπλοκές μπορεί να είναι η δυσκινησία της άρθρωσης ή η πλήρης αδυναμία λειτουργίας της.

Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης

Καταρχήν εφαρμόζεται συντηρητική θεραπεία με αντιφλεγμονώδη μη στεροειδή, φυσικοθεραπεία και νάρθηκες αναπαύσεως. Υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να γίνει τοπική έγχυση κορτικοστεροειδών και αντιφλεγμονωδών.

Πώς να προφυλαχτείτε από τη νόσο - Πρόγνωση

Η μη υπερβολική χρήση μιας άρθρωσης προφυλάσσει τους ανθρώπους από την εμφάνιση των τενοντίτιδων. Παραδείγματα υπερβολικής χρήσης των αρθρώσεων είναι οι χρήστες των ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι πιανίστες, οι αθλητές του τένις και οι χορευτές.

Δρ. Πάνος Ευσταθίου Ορθοπαιδικός Χειρουργός
Μανωλίδου Ζαχαρούλα, R.N., M.Sc.


ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About iordanis

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!