1ο τρίμηνο εγκυμοσύνης: Όταν το στομάχι ανεβαίνει στο λαιμό


Ένα από τα πλέον δυσάρεστα συμπτώματα της εγκυμοσύνης για μία γυναίκα, ιδιαίτερα στο πρώτο τρίμηνο είναι οι εμετοί. Η εγκυμονούσα λόγω των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν στην εγκυμοσύνη κάνει συχνά εμετούς που την δυσκολεύουν στην πρόσληψη της τροφής και των απαραίτητων υγρών και εκτός από την εξάντληση μπορεί να την οδηγήσουν ακόμα και στο νοσοκομείο για την αναπλήρωση των χαμένων υγρών και των θρεπτικών συστατικών.

Κάθε εγκυμονούσα που αντιμετωπίζει πρόβλημα στην εγκυμοσύνη πρέπει να ενημερώνει άμεσα τον Γυναικολόγο της και να ακολουθεί τις οδηγίες του. Η πλειοψηφία των γυναικών με την αλλαγή του τρόπου διατροφής τους παρουσιάζουν βελτίωση.

Τηγανητά τρόφιμα καλό είναι να αποκλείονται από την διατροφή και να προτιμώνται τα ψητά τα βραστά χωρίς δύσπεπτες σάλτσες. Τα γεύματα πρέπει να γίνονται πιο μικρά και συχνά και το πρωί που οι εμετοί είναι πιο έντονοι μπορεί να τρώει δύο φρυγανιές που απορροφούν τα γαστρικά υγρά και κάνουν πιο ανεκτή την πρόσληψη των υγρών.

Οι εμετοί παρόλο που ταλαιπωρούν την έγκυο δεν υποκρύπτουν κάποια παθολογία σχετική με την εγκυμοσύνη ή το έμβρυο. Με την πάροδο του χρόνου και την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών η κλινική εικόνα της γυναίκας βελτιώνεται, μερικές φορές όμως περίπου στην 16η εβδομάδα κυήσεως.

Στην περίπτωση που οι ενοχλήσεις επιμένουν ο Γυναικολόγος θα άνει τον απαραίτητο εργαστηριακό έλεγχο (πχ θυρεοειδούς, εξετάσεις ούρων) και μπορεί να της χορηγήσει συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή που θα την ανακουφίσει χωρίς να είναι επισφαλής για το έμβρυο που κυοφορεί υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι υπάρχει αυστηρή συμμόρφωση με τις ιατρικές οδηγίες.

Dr ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΠ. ΠΗΧΟΣ, MD PhD FRCOG MFFP
Χειρουργός - Γυναικολόγος - Μαιευτήρ
Διαπιστευμένος Ακόλουθος του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων-Γυναικολόγων Μεγ. Βρετανίας



ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About iordanis

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου