Ξεσηκώθηκαν οι γυναίκες στην Τουρκία


Κραυγή γυναικών. Αυτή είναι η φράση που κυριαρχεί στη γειτονική Τουρκία εδώ και μία εβδομάδα. Η εξέγερση του γυναικείου πληθυσμού σε μία χώρα όπου επιχειρείται η επιστροφή στο ισλαμικό παρελθόν, μέσω ενός νέου νόμου που απαγορεύει τις εκτρώσεις, έπειτα από εκείνον που απαγόρευε την εξωσωματική γονιμοποίηση, έχει πλέον λάβει διεθνείς διαστάσεις.

Οι γυναίκες στην Τουρκία, αν ανήκουν στη μερίδα των «Λευκών Τούρκων», απολαμβάνουν δικαιώματα μιας κοσμικής κοινωνίας που είχε επιβάλει ο Κεμάλ Ατατούρκ, όπου οι εκτρώσεις είναι αποδεκτές. Αν ανήκουν στην κατηγορία των «Μαύρων Τούρκων», τότε οι γυναίκες δεν έχουν κανένα δικαίωμα και υπακούουν στα ήθη και τα έθιμα της παλαιάς ισλαμικής κοινωνίας.

Σε αυτό το περιβάλλον το τόσο διαφορετικό μεταξύ της εξελιγμένης Τουρκίας των παραλιών και της Κωνσταντινούπολης και της Ανατολίας, η εξαγγελία για νόμο περί απαγόρευσης των αμβλώσεων ξεχείλισε το ποτήρι, όταν κάθε τόσο στις τουρκικές εφημερίδες οι αναγνώστες πληροφορούνται για κάποιο κορίτσι που δολοφονήθηκε από μέλος της οικογενείας του για λόγους τιμής.

Οι εκδηλώσεις οργής δεν τελειώνουν με τις γυναίκες να απαιτούν τον έλεγχο της ζωής τους και του σώματός τους. Αυτήν τη φορά, η αντίδραση των γυναικών εκφράστηκε στην πρωτεύουσα, όπου οι εξοργισμένες γυναίκες πέταξαν αυγά στον δήμαρχο της Άγκυρας.

 Πρόκειται για την πράξη δύο φοιτητριών στην Άγκυρα, απέναντι στον Μελίχ Γκιοκτσέκ, δήμαρχο Άγκυρας και άνθρωπο από το στενό περιβάλλον του Ερντογάν. Ο κ. Γκιοκτσέκ, ο οποίος είχε προβεί στην εξής προκλητική μέσω τηλεοπτικής συνέντευξης δήλωση: «Γιατί να πληρώνουν τα παιδιά το λάθος των μαμάδων; Ας σκοτώσει τον ίδιο της τον εαυτό (η εγκυμονούσα) και όχι το παιδί», σε εγκαίνια που πήγε να παραστεί το πρωί του Σαββάτου δέχθηκε επίθεση με αυγά από δύο φοιτήτριες. Οι φοιτήτριες που διαμαρτυρήθηκαν με αυτό τον τρόπο στη δήλωσή του συνελήφθησαν από την αστυνομία.


Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, η αντίδραση γυναικείων οργανώσεων αλλά και του ξένου Τύπου στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για απαγόρευση των αμβλώσεων έχει λάβει διαστάσεις πέρα από τα σύνορα της χώρας.

Η εφημερίδα «Milliyet» αναφέρει στο ρεπορτάζ της πως διεθνή ΜΜΕ αλλά και φεμινιστικές οργανώσεις καλούν τον Τούρκο πρωθυπουργό να μην κάνει πράξη την ανακοίνωσή του, περνώντας την ως νόμο του κράτους.

Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος της γαλλικής «Le Monde», που σε άρθρο της στη συνδρομητική της έκδοση στις 31 Μαΐου χαρακτηρίζει τον Ερντογάν ως «φύλακα του κόλπου των γυναικών της Τουρκίας». Η εφημερίδα κάνει λόγο για «αυταρχισμό» του Τούρκου πρωθυπουργού, ο οποίος «άνοιξε ακόμη ένα μέτωπο, αυτή τη φορά με τις γυναικείες οργανώσεις».

ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About iordanis

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου