Απαγορεύεται η περιτομή σε παιδιά για θρησκευτικούς λόγους


Δικαστήριο της Κολονίας αποφάνθηκε πως η περιτομή σε παιδί για θρησκευτικούς λόγους αποτελεί σωματική βλάβη και για αυτό πρέπει να τιμωρείται ποινικά. Η απόφαση αναμένεται να αποτελέσει δικαστικό προηγούμενο.

Το δικαστήριο αποφάσισε ότι "το σώμα ενός παιδιού μεταβάλλεται με ανεπανόρθωτο τρόπο από την περιτομή.Αυτή η μεταβολή είναι αντίθετη με το συμφέρον του παιδιού, το οποίο θα πρέπει να αποφασίσει αργότερα μόνο του τη θρησκευτική του ταυτότητα", επισημαίνεται στην απόφαση του δικαστηρίου.

Τα δικαιώματα των γονέων όσον αφορά την εκπαίδευση και τη θρησκευτική ελευθερία δεν θίγονται αν περιμένουν έως ότου το παιδί είναι σε θέση να αποφασίσει ότι επιθυμεί να υποβληθεί σε περιτομή "ως εμφανές σημάδι ότι ανήκει στο Ισλάμ", προσθέτει το δικαστήριο.

Η απόφαση όμως δεν αφορά μόνο στους μουσουλμάνους αλλά και στους Εβραίους και αναμένεται να προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις, καθώς πολλές χιλιάδες νεαρά αγόρια, υποβάλλονται σε περιτομή κάθε χρόνο έπειτα από αίτημα των γονιών τους.

Παράλληλα, η απόφαση "είναι εξαιρετικά σημαντική για τους γιατρούς διότι έχουν για πρώτη φορά μια νομική βάση στην οποία μπορούν να στηριχθούν", επισημαίνει ένας νομικός, ο Χολμ Πούτζκε στην εφημερίδα Financial Times Deutschland.

Το δικαστήριο της Κολονίας ασχολήθηκε με την υπόθεση γενικού γιατρού της Κολονίας, ο οποίος υπέβαλε σε περιτομή ένα αγόρι τεσσάρων ετών έπειτα από αίτημα των μουσουλμάνων γονέων του.

Λίγες ώρες αργότερα το παιδί αναγκάστηκε να διακομιστεί στα επείγοντα εξαιτίας αιμορραγίας.Η εισαγγελία της Κολονίας είχε ασκήσει δίωξη εναντίον του γιατρού.

Ο γιατρός αυτός αθωώθηκε σε πρώτο, αλλά και σε δεύτερο βαθμό, καθώς το δικαστήριο επισήμανε ότι την εποχή του γεγονότος ο κατηγορούμενος δεν θα μπορούσε να καθορίσει αν δρα παρανόμως.

"Το λάθος (του γιατρού) ήταν αναπόφευκτο", καθώς μέχρι τότε υπήρχαν διαφορετικές δικαστικές αποφάσεις για παρόμοιες υποθέσεις, αναφέρει η απόφαση του δικαστηρίου της Κολονίας.


Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου