Γιατί βλέπουμε πολλά αστέρια μερικές φορές και άλλες λιγότερα;


Κάτι ωραία βράδια, καθόμαστε στην παραλία και βλέπουμε τον ουρανό να ξεχειλίζει από αστέρια.Κάποια άλλα όμως, βλέπουμε τον ουρανό μαύρο, με ελάχιστα αστέρια.Τι συνέβη; Που πήγαν τα υπόλοιπα;

Φυσικά δεν υπάρχουν περισσότερα αστέρια στον ουρανό, το θέμα είναι το τι βλέπουμε εμείς!Τότε γιατί άλλες φορές βλέπουμε περισσότερα αστέρια στον ουρανό, και άλλες λιγότερα;

Όλα είναι λοιπόν, θέμα... ατμόσφαιρας!

Αυτό που συμβαίνει είναι πως η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ηατμόσφαιρα, διαφέρει από νύχτα σε νύχτα, πέραν από την ύπαρξη σύννεφων στον ουρανό. Ακόμη κι όταν δεν υπάρχουν σύννεφα, και μπορούμε να διακρίνουμε τα πιο λαμπρά αστέρια, η κατάσταση του αέρα μπορεί να είναι τέτοια, έχοντας για παράδειγμα μεγάλη ποσότητα σκόνης, που μερικά όχι τόσο φωτεινά αστέρια, να μην φαίνονται! Η υγρασία, η θερμοκρασία και η πίεση του αέρα, παίζουν επίσης τον ρόλο τους στην ορατότητα (και συγκεκριμένα των αστεριών - του ουρανού).

Ο κλάδος της αστρονομίας έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια. Τα πιο σύγχρονα τηλεσκόπια και αστεροσκοπεία, έχουν χτιστεί στις κορυφές βουνών ή γενικότερα σε πολύ υψηλό υψόμετρο, έτσι ώστε οαέρας που μεσολαβεί, να είναι όσο το δυνατόν λιγότερος και πιο καθαρός!

Όσο πιο ψηλά βρίσκονται, τόσο λιγότερη απόσταση μέσα στον αέρα χρειάζεται να καλύψει το φως των αστεριών, άρα είναι και περισσότερο ορατά.Φανταστείτε δηλαδή πολύ απλά την ατμόσφαιρα, σαν έναν μεσάζοντα μεταξύ εμάς και των αστεριών, που... ανάλογα με τα κέφια του, είναι περισσότερο ή λιγότερο διάφανος!

Έτσι απλά, η ατμόσφαιρα - ο ουρανός, είτε θα μας επιτρέψει να δούμε και τα πιο αχνά αστέρια, είτε όχι!


Γι’ αυτό λοιπόν, άλλες φορές βλέπουμε πολλά περισσότερο αστέρια (και πιο φωτεινά) στον ουρανό, κι άλλες λιγότερα αστέρια και πιο αχνά!


Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου