Πώς θα νικήσετε την κατάθλιψη;

Εάν αισθάνεστε ότι είστε σε κακή διάθεση, νιώθετε λύπη ή ότι κάτι δεν πάει καλά μαζί σας, προσπαθήστε να απαντήσετε ειλικρινά, από μέσα σας, τις ακόλουθες ερωτήσεις:
  • Έχετε δυσκολίες να εργαστείτε ή να κοιμηθείτε;
  • Δυσκολεύεστε να τρώτε ή παρουσιάζετε αλλαγές του βάρους του σώματός σας;
  • Νιώθετε συνεχώς κουρασμένοι, χωρίς ενέργεια και αισθάνεστε απογοητευμένοι, απελπισμένοι και χωρίς ελπίδα;
  • Δεν νιώθετε καμία ευχαρίστηση από τη ζωή σας;
  • Αισθάνεστε μια βαθιά θλίψη που δεν φεύγει και τα βλέπετε όλα μαύρα;
  • Έχετε χάσει εδώ και καιρό το ενδιαφέρον σας για τους φίλους σας, την οικογένεια ή για πράγματα που συνήθως σας άρεσαν;
  • Δυσκολεύεστε να εργάζεστε ή να λειτουργείτε κανονικά για τον περισσότερο χρόνο και εάν ναι, αυτό διαρκεί για πολύ;
  • Αισθάνεστε συνεχώς, ότι δεν αξίζετε και περνούν από το μυαλό σας σκέψεις θανάτου ή αυτοκαταστροφής;


Εάν οι περισσότερες από τις απαντήσεις σας στις ερωτήσεις αυτές είναι θετικές, επιβάλλεται να σκεφτείτε το ενδεχόμενο ότι παρουσιάζετε κάποιο βαθμό κατάθλιψης.

Η κατάθλιψη μπορεί να εκδηλώνεται με διάφορες μορφές. Είναι φυσιολογικό όλοι κάποτε να νιώθουμε καταβεβλημένοι ψυχικά. Ωστόσο, στους περισσότερους ανθρώπους, αυτό είναι παροδικό και μετά από μερικές μέρες περνά. Αντίθετα, σε ένα σημαντικό ποσοστό ανθρώπων, της τάξης του 8%, η κατάσταση αυτή δεν υποχωρεί αλά επιδεινώνεται. Η κατάθλιψη είναι μια επίμονη ψυχική κατάσταση που εάν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα γίνεται μακροχρόνια, επηρεάζοντας σοβαρά την καθημερινή ζωή αυτών που την παρουσιάζουν.

Η κατάθλιψη είναι μια ασθένεια που προσβάλλει τον εγκέφαλο. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που εμπλέκονται στη γένεση και εξέλιξη της νόσου, όπως γενετικοί, βιοχημικοί, περιβαλλοντικοί και ψυχολογικοί. Ο ασθενής με κατάθλιψη δεν πρέπει να μένει χωρίς θεραπεία. Εάν δημιουργηθεί η υποψία ότι κάποιος παρουσιάζει κατάθλιψη επιβάλλεται να δει το γιατρό του.

Ο γιατρός του θα τον βοηθήσει να ανακαλύψει κατά πόσο πράγματι πάσχει από κατάθλιψη ή εάν συμβαίνει κάτι άλλο. Πράγματι υπάρχουν διάφορες ασθένειες που προκαλούν σημεία και συμπτώματα παρόμοια με αυτά της κατάθλιψης. Το ιστορικό και η κλινική εξέταση θα επιτρέψουν στο γιατρό να βρει την ορθή διάγνωση. Σε περίπτωση κατάθλιψης η θεραπεία είναι αποτελεσματική.

 

Ας δούμε μερικά σημεία που είναι καλό να θυμόμαστε σχετικά με την κατάθλιψη:

1. Η κατάθλιψη πλήττει πολλούς ανθρώπους. Μεγάλο ποσοστό δεν το αντιλαμβάνονται. Η κατάθλιψη επηρεάζει την εργασία, τον ύπνο, την όρεξη και τη σεξουαλική ζωή. Η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί στην έναρξη θεραπείας με καλύτερα αποτελέσματα.

2. Ένας σημαντικός τρόπος πρόληψης και καταπολέμησης της κατάθλιψης είναι η τακτική αερόβια σωματική άσκηση, το περπάτημα, η ποδηλασία, το κολύμπι και το τρέξιμο.

3. Οι ασθενείς με κατάθλιψη δεν πρέπει να μένουν χωρίς θεραπεία. Κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιακές και άλλες οργανικές παθήσεις. Η σχέση σώματος και ψυχής είναι αμφίδρομη.

4. Η παρατεταμένη κατάθλιψη χωρίς θεραπεία βλάπτει τη μνήμη. Η θεραπεία κατάθλιψης αποκαθιστά τη μνήμη. Εάν νομίζετε ότι έχετε κατάθλιψη, ζητήστε βοήθεια γιατρού.

5. Έρευνες δείχνουν ότι κινδυνεύουν λιγότερο από κατάθλιψη άτομα με υγιεινή διατροφή, πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ψάρια και δημητριακά ολικής αλέσεως.

6. Αν νιώθετε συνεχώς κούραση, κατάπτωση, μελαγχολία, δυσκολίες συγκέντρωσης ή ανορεξία, ελέγξετε τον θυρεοειδή αδένα σας. Ο υποθυρεοειδισμός είναι ύπουλη νόσος.

7. Εάν έχετε κάνει λάθη, ακόμη και σοβαρά, υπάρχει πάντοτε μια δεύτερη ευκαιρία για σας. Η αποτυχία δεν είναι να πέσετε κάτω, αλλά να μείνετε κάτω.

8. Το σύνδρομο εργασιακής εξάντλησης είναι σωματική και συναισθηματική κόπωση, που δημιουργεί κίνδυνο προσβολής από κατάθλιψη. Για την πρόληψή του προσέχετε από το χρόνιο στρες και μην αμελείτε την ξεκούρασή σας.

ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About mario1985

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου