Πως κινούνται τα φίδια;


Αλήθεια, πως καταφέρνουν και κινούνται τα φίδια; Πως δηλαδή καταφέρνουν και κάνουν αυτό το σύρσιμο προς τα μπροστά;

Ας δούμε!Αρχικά να αναφέρουμε το αυτονόητο, ότι δηλαδή τα φίδια δεν έχουν πόδια και κινούνται με τους μυς τους, όπως περίπου κινούμαστε εμείς κατά το έρπειν.
Τα φίδια κινούνται με τέσσερις διαφορετικούς τρόπους! Ας ξεκινήσουμε λοιπόν!



Κίνηση φιδιού με τη μέθοδο "Ακορντεόν"



Εδώ το φίδι μαζεύεται - γίνεται σαν "ζιγκ ζαγκ" προς τα πάνω (ψιλοκάθετο - διαγώνιο ζιγκ ζαγκ), και έπειτα τεντώνεται σπρώχνοντας προς τα μπροστά, ξαναμαζεύει το κορμί του σε ζιγκ ζαγκ και ξανατεντώνει προς τα μπροστά. Σε αυτό το ζιγκ ζαγκ, εναλλάξ κάποια μέρη του ακουμπάνε στο έδαφος και κάποια άλλα είναι στον αέρα.

Μπορεί να ελέγξει συγκεκριμένους μυς, ώστε να σπρώξουν μόνο αυτοί που πρέπει (και συγκεκριμένα αυτοί που βρίκονται στα σημεία του σώματος που ακουμπάνε το έδαφος) και να ωθηθεί μπροστά.

Κίνηση με τη μέθοδο "Σερπατίνας"



Αυτή η κίνηση, είναι αυτή που όλοι γνωρίζουμε και μας έρχεται στο μυαλό, όταν ακούμε για φίδια που κινούνται. Παίρνουν "κυματιστή" θέση, ακουμπώντας όλο το σώμα τους στο πάτωμα αυτή τη φορά, και εκμεταλλευόμενα ανωμαλίες του εδάφους, σπρώχνουν πάλι με τους κατάλληλους μυς προς τα μπροστά. Η κίνηση είναι "κυματιστή" οριζόντια και το φίδι δεν κινείται στην ευθεία αλλά κυματιστά - (ζιγκ ζαγκ οριζόντια, ακουμπώντας πάντα όλο το σώμα στο έδαφος). Σε λείες επιφάνειες δεν μπορούν να κινηθούν με αυτόν τον τρόπο.

Κίνηση φιδιού με τινάγματα



Εδώ το κεφάλι κάνει όλη τη δουλειά. Είναι λίγο δύσκολο να περιγράψουμε αυτή την κίνηση του φιδιού, όμως θα το καταλάβετε. Με αυτόν τον τρόπο τα φίδια κινούνται σε οχι ιδιαίτερα ανώμαλες επιφάνειες, όπως η άμμος, ή και σε ακόμα πιο λείες.

Κάνει το κεφάλι τους ένα τίναγμα προς τα μπροστά, δημιουργώντας μία δύναμη που το τραβάει προς τα μπροστά. Τινάζει δηλαδή το κεφάλι προς τα μπρος και από τη δύναμη αυτή που δημιουργείται, αποτραβιέται προς τα μπρος και το υπόλοιπο σώμα.

Ευθύγραμμη κίνηση



Αυτή είναι μια αργή μέθοδος, που κάνει να κινούνται τα φίδια αργά προς τα μπροστά. Ακουμπώντας όλο το σώμα στο έδαφος, πολλοί μυς στο σώμα σε πολλά σημεία, γατζώνουν το σώμα στο έδαφος και το σπρώχνουν προς τα μπροστά. Φανταστείτε δηλαδή, σαν να είχε εκατοντάδες μικροσκοπικά κουπιά που κάνανε συγχρονισμένα αυτή τη δουλειά: γάτζωμα, σπρώξιμο προς τα εμπρός, επαναφορά, γάτζωμα, κοκ.

Έτσι λοιπόν τα κινούνται τα φίδια!

ΠΗΓΗ

Share on Google Plus

About iordanis

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου