CERN: Εντοπίσαμε ένα σωματίδιο που θα μπορούσε να είναι το μποζόνιο του Χιγκς


Οι επιστήμονες βρίσκονται κοντά στο σωματίδιο του "Θεού" καθώς ανακοίνωσαν ότι είναι σχεδόν βέβαιοι ότι εντόπισαν ένα σωματίδιο που μοιάζει το Χιγκς, το σωματίδιο που θα επιβεβαίωνε ότι γνωρίζουμε πώς η ύλη αποκτά τη μάζα της.Το μποζόνιο Χιγκς θα φέρει την ανθρωπότητα ένα βήμα πιο κοντά στην ανακάλυψη του τρόπου με τον οποίο δημιουργήθηκε το Σύμπαν.

Οι επιστήμονες του CERN ανακάλυψαν ένα νέο υποατομικό σωματίδιο που θα μπορούσε να είναι το μποζόνιο του Χιγκς, που θεωρείται κρίσιμης σημασίας για την επιβεβαίωση της θεωρίας της δημιουργίας του Σύμπαντος.

Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες απαιτούνται διαδικασίες επαλήθευσης για να διασφαλισθεί ότι πρόκειται πραγματικά για τον κρίκο που λείπει στην αλυσίδα των στοιχειωδών σωματιδίων, όπως ανακοίνωσε και ο Τζο Ινκαντέλα, ο εκπρόσωπος του "μεγάλου πειράματος" που διεξάγεται στο ευρωπαϊκό ερευνητικό κέντρο κατά τη διάρκεια επιστημονικού σεμιναρίου που οργανώθηκε στη Γενεύη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικής Έρευνας.

"Είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω ότι ανακαλύφθηκε ένα σωματίδιο σύμφωνο με τη θεωρία του μποζoνίου Χιγκς", ανακοίνωσε ο Τζον Γούμερσλι, επικεφαλής του Science and Technology Facilities Council της Βρετανίας, ο οποίος προσέθεσε πως το νέο μποζόνιο βρέθηκε στην περιοχή των 125.3 +- 0.6 Gev, με μία πιθανότητα 4.9 σίγμα, που μεταφράζεται σε περίπου 99.9999% συνολική πιθανότητα να υπάρχει το συγκεκριμένο σωματίδιο.

Μεταξύ άλλων, ο Τζο Ινκαντέλα δήλωσε: "Πρόκειται για ένα προκαταρκτικό αποτέλεσμα, αλλά πιστεύουμε ότι είναι πολύ ισχυρό και θεμελιωμένο".

" Σαμπάνια! ", με αυτόν τον τρόπο εξέφρασε ο Βρετανός φυσικός Πίτερ Χιγκς, 83 ετών, τη χαρά του μετά την ανακοίνωση για την ανακάλυψη του νέου υποατομικού σωματιδίου "συμβατού" με το μποζόνιο του Χιγκς.

"Είμαι έκπληκτος από την απίστευτη ταχύτητα με την οποία υπήρξαν αυτά τα αποτελέσματα...Ποτέ δεν είχα διανοηθεί ότι θα παρακολουθούσα εν ζωή κάτι τέτοιο και θα ζητήσω από την οικογένειά μου να βάλει τη σαμπάνια να παγώνει", αναφέρει σε ανακοίνωσή του η οποία εστάλη από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου όπου διδάσκει.

Ο ίδιος ωστόσο ήταν παρών στο επιστημονικό σεμινάριο που οργανώθηκε από το CERN στη Γενεύη για την παρουσίαση των ιστορικών αποτελεσμάτων του Μεγάλου Πειράματος.


Τα στοιχεία που έχουν ήδη επεξεργαστεί οι επιστήμονες είναι περισσότερα συγκριτικά με την τελευταία ανακοίνωση του Δεκεμβρίου και χρησιμοποιώντας αντιδράσεις που έφταναν τα 8 TeV σε σχέση με τα 7 ΤeV της περσινής χρονιά.

Στα 8 ΤeV το Higgs είναι 35% πιθανότερο να εμφανιστεί σε κάποια αντίδραση, παρουσιάζοντας μια μεγαλύτερη γκάμα αντιδράσεων στις οποίες συμμετέχει. Τέλος, τα αποτελέσματα από το πείραμα ATLAS, είναι επίσης υποστηρικτικά για την ύπαρξη του νέου σωματιδίου, και δίνουν ενέργεια 125.5 GeV με πιθανότητα 5 σίγμα.




Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου