Πόσο κοστίζει η προσβολή των νεκρών;


Τα ντέρμπι σε κάθε χώρα συνοδεύονται από ένταση και πάθος. Οι οπαδοί υποστηρίζουν με ιδιαίτερη θέρμη την ομάδα τους, αλλά συχνά φθάνουν σε ακραίες αντιδράσεις που αμαυρώνουν την εικόνα του αθλήματος.

Σε ένα από τα ιστορικότερα ντέρμπι της Ιταλίας, αυτό του Τορίνο, δεν σημειώθηκαν ιδιαίτερα επεισόδια μεταξύ των οπαδών των δύο ομάδων. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί, παρά μόνο 200 κατεστραμμένα καθίσματα στο ανακαινισμένο γήπεδο των μπιανκονέρι που πήραν τη νίκη με 3-0.

Κι όμως, στο συγκεκριμένο ντέρμπι που κατά τ` άλλα κύλησε ήρεμα, γράφτηκε μία από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία των απανταχού «αιώνιων» αναμετρήσεων.

Στην Curva Sud υψώθηκε από τους οπαδούς της Γιουβέντους ένα ντροπιαστικό πανό που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις, όχι μόνο στην Ιταλία, αλλά και σε διεθνές επίπεδο.

«Εμείς η περηφάνια και η δόξα του Τορίνο, εσείς μόνο ένα ατύχημα», έγραφε, με ευθεία αναφορά στο τραγικό δυστύχημα στη Superga όπου συνετρίβη το αεροπλάνο που μετέφερε την Grande Torino, τη σπουδαιότερη ομάδα του συλλόγου που ήταν έτοιμη να πανηγυρίσει 5 συνεχόμενα πρωταθλήματα και είχε φτάσει να έχει 10 παίκτες στην αρχική 11άδα της Εθνικής Ιταλίας.

Η προσβολή των 31 θυμάτων της τραγωδίας «πάγωσε» όσους είδαν το πανό, με τους οπαδούς της Τορίνο από την πλευρά τους να προκαλούν υλικές ζημιές, καταστρέφοντας 200 καθίσματα και αρκετές πόρτες και τουαλέτες.

Παρόλα αυτά, αυτό που προκάλεσε ακόμα περισσότερο την οργή των υγιών φιλάθλων ήταν οι τιμωρίες που επέβαλε η Ιταλική Λίγκα. Η Γιουβέντους καλείται να πληρώσει 10.000 ευρώ για το πανό που προσέβαλε τη μνήμη των θυμάτων μίας τραγωδίας που σημάδεψε όχι μόνο την πόλη και το ιταλικό ποδόσφαιρο, αλλά και την παγκόσμια ποδοσφαιρική σκηνή, ενώ για τις υλικές ζημιές που προκάλεσαν οι οπαδοί της, η Τορίνο θα πληρώσει 25.000 ευρώ!

Στο πρωτοσέλιδό της μετά την απόφαση της Λίγκας, η Gazzetta dello Sport έκανε μία ερώτηση που γεννήθηκε σε όλους στο άκουσμα των ποινών: «Άραγε αξίζουν περισσότερο δύο εκατοντάδες καθίσματα από 31 νεκρούς σε ένα τραγικό αεροπορικό δυστύχημα;», χαρακτηρίζοντας το συγκεκριμένο πανό «την πιο αχρεία και χυδαία προσβολή που μπορεί να κάνει κανείς σε οπαδούς».

Το πανό των οπαδών της ομάδας του καταδίκασε και ο ίδιος ο πρόεδρος της Μεγάλης Κυρίας, Αντρέα Ανιέλι, τονίζοντας ότι «οι τραγωδίες δεν καταλαβαίνουν από χρώματα». Ο σύλλογος αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη με το πανό, αν και υποτίθεται ότι θα έπρεπε να έχει πρώτα ελεγχθεί πριν περάσει μέσα σε ένα ιδιωτικό γήπεδο.

Τη θλίψη και δυσαρέσκειά της εξέφρασε και η Τορίνο. Ο πρώην Ιταλός διεθνής, Σάντρο Ματσόλα, του οποίου ο πατέρας, Βαλεντίνο, αρχηγός της Grande Torino, σκοτώθηκε στο δυστύχημα, εμφανίστηκε συντετριμμένος:

«Το να διαβάζω αυτές τις λέξεις μου προκάλεσε έναν αβάσταχτο πόνο. Άνοιξαν ένα τραύμα που πονά πολύ, αποδεικνύοντας πόσο χαμηλά έχει πέσει αυτή η χώρα από κάθε άποψη».

Παράλληλα, όμως, εμφανίστηκε ευγνώμων για την αντίδραση της οικογένειας Ανιέλι: «Το περίμενα από την οικογένια Ανιέλι, ξέρω ότι ακόμα και ο Τζιοβάνι (προπάππους του νυν προέδρου της ομάδας και ιδρυτής της FIAΤ) παρακολουθούσε τους αγώνες της Grande Toro και σεβόταν απεριόριστα εκείνη την ομάδα».

Παρά τη δήλωση του Ανιέλι, η ντροπή του πανό δύσκολα «ξεπλένεται» ή εξηγείται. Ειδικά από μία ομάδα που θα έχει πάντα στο δικό της «κορμί» τις πληγές του Χέιζελ…


Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου