Σφαγή των Καλαβρύτων: Ένα από μεγαλύτερα εγκλήματα των Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο


Η 13η Δεκεμβρίου του 1943 είναι μια αιματοβαμμένη μέρα στην ιστορία των Καλαβρύτων αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Την ημέρα εκείνη οι δυνάμεις της «Βέρμαχτ» αφάνισαν το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των Καλαβρύτων σκοτώνοντας συνολικά 1.101 άτομα.

Η Σφαγή των Καλαβρύτων ήταν ουσιαστικά τα αντίποινα των Ναζί στην εκτέλεση 77 Γερμανών στρατιωτών που είχαν αιχμαλωτίσει οι αντάρτες του ΕΛΑΣ λίγες μέρες νωρίτερα. Την διαταγή για την «επιχείρηση Καλάβρυτα» (Unternehmen Kalawrita) υπέγραψε στις 25/11/1943 ο διοικητής της 117 Μεραρχίας Κυνηγών υποστράτηγος Καρλ φον λε Σουίρ και τα Γερμανικά στρατεύματα έφτασαν στα Καλάβρυτα στις 9 Δεκεμβρίου 1943.

Η καμπάνα της Μητρόπολης Καλαβρύτων άρχισε να χτυπά από τα ξημερώματα. Σε λίγο ήρθε η διαταγή να συγκεντρωθούν όλοι οι κάτοικοι της πόλης στο Δημοτικό Σχολείο, έχοντας μαζί τους μια κουβέρτα και τρόφιμα για μια μέρα.  Νέοι, γέροι, γυναίκες και παιδιά πάνω από 1.750 άνθρωποι και 350 οικογένειες συγκεντρώθηκαν ανήσυχοι στο Σχολείο. Οι Γερμανοί και οι συνεργάτες τους «Ελληνες» των Ταγμάτων Ασφαλείας, προσπάθησαν να καθησυχάσουν τον κόσμο που συγκεντρωθηκε εκει, διαβεβαίωσαν του κατοίκους ότι δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο. Ό,τι είχαν να κάνουν στα Καλάβρυτα, το είχαν κάνει τις προηγούμενες μέρες. Μολις συγκεντρωθήκαν ολοι κλείδωσαν τα γυναικόπαιδα στο σχολείο και οδήγησαν τους άνδρες και τα αγόρια από 14 εως 65 ετών στη Ράχη του Καππή, μία επικλινής τοποθεσία προσεκτικά επιλεγμένη για τον συγκεκριμένο σκοπό.
Το μεσημέρι στις 14:34 δόθηκε το σύνθημα της εκτέλεσης, ώρα στην οποία το ιστορικό ρολόι της εκκλησίας της πόλης μένει παγωμένο μέχρι σήμερα. Οι ριπές των πολυβόλων θέρισαν τους άνδρες που βρίσκονταν στη Ράχη του Καππή, επέζησαν με μόνο 13 άτομα οι οποίοι «θάφτηκαν» κάτω από τα πτώματα των υπολοίπων. Παράλληλα οι ναζί λεηλάτησαν και πυρπόλησαν την ολόκληρη την πόλη. Τα γυναικόπαιδα που βρίσκονταν ακόμα κλειδωμένα στο σχολείο όταν κατάλαβαν ότι θα καίγονταν ζωντανοί έσπασαν την πόρτα και κατάφεραν να διαφύγουν και έτρεξαν προς τον λόφο να αναζητήσουν τους δικούς τους, μία άλλη εκδοχή λέει ότι ο Αυστριακός φρουρός που στεκόταν μπροστά στην πόρτα τους άνοιξε για να φύγουν και αργότερα εκτελέστηκε για αυτή του την πράξη .

Η σφαγή των Καλαβρύτων, όπως ονομάστηκε αυτό το ολοκαύτωμα, ήταν αδιαμφισβήτητα από τις πιο βίαιες επιχειρήσεις των ναζί κατά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Ο Καρλ φον λε Σουίρ ο «πρωταγωνιστής» και υπεύθυνος αυτής της σφαγής, δεν δικάστηκε ποτέ ως εγκληματίας πολέμου, παρά πέθανε αιχμάλωτος των Σοβιετικών, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο προπάππους του είχε υπηρετήσει στην Ελλάδα με τα Βαυαρικά στρατεύματα του Όθωνα. Στη Ράχη του Καππή δεσπόζουν πλέον ένας πέτρινος σταυρός και το γλυπτό της πονεμένης μάνας, ενώ το ρολόι της εκκλησίας μένει σταματημένο απο τοτε στις 14:34, αιώνια σύμβολα της φρίκης και της απανθρωπιάς των ναζί. Συνολικά κατά τη διάρκεια της «Επιχείρησης Καλάβρυτα», οι Γερμανοί σκότωσαν 1.101 άτομα, κατέστρεψαν και λεηλάτησαν πάνω από 1.000 σπίτια, κατάσχεσαν 2.000 αιγοπρόβατα και απέσπασαν 260.000.000 δραχμές.


Δείτε το βίντεο:








Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου