Πελάτης ή μέλος;


Ρομαντισμός ή Επιχείρηση; Οπαδός-πελάτης ή οπαδός μέτοχος; Ιδιοκτήτης μεγιστάνας/πολυεθνική ή μοίρασμα μετοχών σε οπαδούς-μέλη; Τι είναι, τελικά, το ποδόσφαιρο Οι δύο αυτές διαμετρικά αντίθετες φιλοσοφίες επί του ποδοσφαίρου και του τρόπου με τον οποίο πρέπει να αντιμετωπίζεται ο φίλαθλος, συγκρούονται όταν μια γερμανική ομάδα αγγλική.

Μερικές μέρες πριν τον αγώνα της Ντόρτμουντ εναντίον της Μάντσεστερ Σίτι στο Βέστφαλεν, ο γενικός διευθυντής των κίτρινων Χανς-Γιοακίμ Βάτσκε επιτέθηκε στο αγγλικό ποδόσφαιρο – και ειδικά στους εύπορους ιδιοκτήτες των περισσοτέρων ομάδων της Πρέμιερ – για την καθαρά πελατειακή τακτική που χρησιμοποιούν κατά των οπαδών της ομάδας τους.

«Είμαι λίγο ρομαντικός και αυτό δεν είναι ρομαντικό. Στην Αγγλία οι άνθρωποι δείχνουν να μην ενδιαφέρονται – στη Λίβερπουλ νιώθουν μια χαρά που η ομάδα τους ανήκει σε Αμερικάνο. Αλλά ο Γερμανός είναι ρομαντικός. Όταν υποστηρίζει μια ομάδα θέλει να αισθάνεται ότι είναι δική του και όχι ομάδα του Κατάρ ή του Αμπού Ντάμπι.», δήλωσε ο Βάτσκε στην αγγλική ιστοσελίδα του guardian.

Στην Γερμανία τέθηκε σε ισχύ το 2001 νόμος σύμφωνα με τον οποίο τα μέλη του κάθε κλαμπ πρέπει να έχουν στην κατοχή τους το 50+1% των μετοχών του συλλόγου. Με αυτό τον τρόπο τα μέλη έχουν την δυνατότητα να επεμβαίνουν σε ορισμένες αποφάσεις της ομάδας, αφού καλούνται να ψηφίσουν τον πρόεδρο αυτής, ο οποίος με τη σειρά του είναι ‘υπόλογος’ στους οπαδούς για κάθε του κίνηση.

Πρόσφατο παράδειγμα είναι οι έντονες διαμαρτυρίες των Γερμανών οπαδών για τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η Μπουντενσλίγκα, όσων αφορά την ασφάλεια των φιλάθλων, με την αισθητή μείωση των θέσεων των ορθίων. Οι περισσότεροι σύλλογοι τίθενται με το μέρος των οπαδών, ακούγοντας με σεβασμό τις απόψεις τους περί αυτής της διαμάχης που έχει ξεσπάσει τον τελευταίο καιρό.

Ο νόμος του 51% τέθηκε υπό αμφισβήτηση πριν ένα χρόνο από τον πρόεδρο του Αννόβερο, Μάρτιν Κάιντ, και οι 36 ομάδες της Μπουντενσλίγκα – συμπεριλαμβανομένων πάντα και των ομάδων της δεύτερης κατηγορίας της Γερμανίας (Μπουντενσλίγκα 2) – κλήθηκαν να ψηφίσουν υπέρ η κατά της κατάργησης της συγκεκριμένης νομοθεσίας.

Καμία διαφοροποίηση δεν υπήρξε μετά την ψηφοφορία αφού οι 32 από τις 36 ομάδες τάχθηκαν υπέρ του 51%. Αντίθετες στην ισχύουσα νομοθεσία ήταν το Αννόβερο, η Βόλφσμπουργκ (η οποία ανήκει στην εταιρία αυτοκινήτων Βόλκσβαγκεν), η Μπάγερ Λεβερκούζεν (η οποία ανήκει στην φαρμακοβιομηχανία Μπάγιερ) και η Χόφενχάιμ (της οποίας ιδιοκτήτης είναι ο επιχειρηματίας Ντίτμαρ Χόππ).

«Οι Γερμανοί θέλουν να έχουν την αίσθηση της ιδιοκτησίας. Άμα τους δίνεις την αίσθηση όταν είναι πελάτες σου, τους έχεις χάσει. Στην Γερμανία, θέλουμε όλοι να αισθάνονται ότι ο σύλλογος είναι δικός τους, και αυτό είναι πολύ σημαντικό.», δήλωσε ο Βάτσκε υποστηρίζοντας ότι ήταν ο μεγαλύτερος αντίπαλος της κατάργησης του 51%.

Στην εξέδρα των φανατικών της Ντόρτμουντ το εισιτήριο διαρκείας κοστίζει μόλις 190 ευρώ, την ώρα που – για παράδειγμα – το φθηνότερο εισιτήριο διαρκείας στο πασίγνωστο Kop της Λίβερπουλ κοστίζει κάτι παραπάνω από 900 ευρώ!

«Θα μπορούσαμε να κερδίζουμε περισσότερα από 5 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο αν είχαμε καθίσματα, αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να κάνουμε κάτι τέτοιο, επειδή αυτή είναι η κουλτούρα μας», είπε ο Βάτσκε και συνέχισε «Στην Αγγλία είναι αρκετά πιο ακριβά. Το ποδόσφαιρο είναι κάτι παραπάνω από επιχείρηση. Όλοι μου έλεγαν ότι δεν θα μπορούμε να παίξουμε στο Champions League με ομάδες όπως η Μάντσεστερ, επειδή έχουν περισσότερα λεφτά.»

Το αποτέλεσμα; Η Ντόρτμουντ, μέσα σε ένα φλεγόμενο Βέστφαλεν, νίκησε την Σίτι με 1-0, πήρε την πρώτη θέση του ομίλου – πάνω από Ρεάλ Μαδρίτης και Άγιαξ – και άφησε την ομάδα του σεΐχη Μανσούρ από το Αμπού Ντάμπι, εκτός Ευρώπης με μόλις 3 βαθμούς σε 6 παιχνίδια.

Ο Βάτσκε πριν το παιχνίδι με τη Σίτι δήλωσε ότι στην Ντόρτμουντ «προσπαθούμε να το κάνουμε μόνοι μας, με τον δικό μας τρόπο». Και από ότι φαίνεται εκ του αποτελέσματος αυτός ο τρόπος λειτούργησε πιο αποτελεσματικά από τα δολάρια των Αράβων.


Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου