Αποκατάσταση παράλυτων σκύλων με τη βοήθεια… οσφρητικών κυττάρων

Βρετανοί ερευνητές από την Κτηνιατρική Σχολή του Cambridge σε συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο Αποκατάστασης MRC, κατάφεραν να αναστρέψουν σε μεγάλο βαθμό την παράλυση σε σκύλους εγχέοντάς τους κύτταρα που είχαν ληφθεί από τον βλεννογόνο της μύτης τους. Όλα τα ζώα είχαν κοινό παρανομαστή τον σοβαρό τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης με αποτέλεσμα την απώλεια κινητικότητας στα πίσω άκρα. Οι επιστήμονες εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για το επίτευγμά τους ενώ αναφέρουν πως η τεχνική ίσως παρουσιάζει ενδιαφέρον και για αποκατάσταση ατόμων με παραλυσία.

Η τεχνική που χρησιμοποίησαν οι επιστήμονες περιλάμβανε αφαίρεση οσφρητικών κυττάρων από το βλεννογόνο της μύτης 34 σκύλων. Τα κύτταρα αυτά επιλέχθηκαν διότι έχουν την ιδιότητα να παράγουν μυελίνη (olfactory ensheathing cells). Στη συνέχεια τα κύτταρα υποβλήθηκαν σε ειδική καλλιέργεια.

Μετά από τη συλλογή ικανού αριθμού κυττάρων συνέχεια προχώρησαν σε μεταμόσχευση των εν λόγω κυττάρων στο σημείο τραυματισμού των 23 από τα 34 σκυλιά. Τα υπόλοιπα 11 σκυλιά χρησιμοποιήθηκαν ως «μάρτυρες» και σε αυτά έγινε έγχυση ενός αδρανούς υγρού.

Όπως προέκυψε πολλά από τα ζώα που είχαν λάβει τη μεταμόσχευση των κυττάρων εμφάνισαν σημαντική βελτίωση της κινητικότητας και ήταν σε θέση να περπατούν σε διάδρομο υποβοηθούμενα από ένα λουρί. Την ίδια στιγμή κανένας σκύλος από τους «μάρτυρες» δεν ανέκτησε – έστω ως έναν βαθμό – την ικανότητα χρήσης των πίσω άκρων του.

Οι επιστήμονες παρουσιάζονται συγκρατημένοι και δηλώνουν πως παρ’όλη την επιτυχία του πειράματος είμαστε ακόμη μακριά στο να μπορέσουμε να προσφέρουμε πλήρη αποκατάσταση της κινητικότητας. Τέλος σύμφωνα με τον υπεύθυνο της έρευνας , ίσως μελλοντικά η τεχνική να αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμη στο να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με φαρμακευτικές θεραπείες για την προαγωγή της αναγέννησης των νευρικών ινών και της αποκατάστασης των κατεστραμμένων νευρικών δικτύων.

Η εργασία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Brain: Α Journal of Neurology Στο παρακάτω βίντεο φαίνεται ο Jasper φυλής Dachshund πριν και μετά τη θεραπεία:



ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About iordanis

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου