Πώς η Στάζι πωλούσε ανθρώπους για πειραματόζωα

Σάλο έχει προκαλέσει στη Γερμανία η αποκάλυψη ότι η πρώην Ανατολική Γερμανία πουλούσε κρυφά τους πολίτες της στις δυτικές φαρμακευτικές εταιρείες για να τους χρησιμοποιούν ως πειραματόζωα σε δοκιμές φαρμάκων.

Δεκάδες χιλιάδες άρρωστοι στην πρώην Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας φαίνεται πως υποβλήθηκαν σε θεραπεία με φάρμακα που δεν είχαν λάβει έγκριση στη Δύση, με σκοπό να διαπιστωθεί πόσο αποτελεσματικά ήταν! Οι λεπτομέρειες του άκρως απόρρητου σχεδίου βρέθηκαν στα αρχεία της Στάζι της μυστικής αστυνομίας του κομμουνιστικού καθεστώτος το οποίο φαίνεται πως είχε τεράστιες οικονομικές απολαβές από αυτή την πρακτική.

Αλλά το ανθρώπινο κόστος ήταν υψηλό με δεκάδες νεκρούς οι οποίοι δεν άντεξαν τις παρενέργειες των φαρμάκων που φυσικά δεν είχαν καμία απολύτως έγκριση από κανένα φαρμακευτικό οργανισμό στον πλανήτη. Ακόμη χειρότερα, κάποιοι ασθενείς έλαβαν εικονικά φάρμακα προκειμένου να μετρηθεί η ανταπόκρισή τους σε σύγκριση με τους άλλους που είχαν λάβει κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
Την αποκάλυψη έκαναν οι δημοσιογράφοι Στέφαν Χογκ και Κάρστεν Οπιτζ οι οποίοι παρουσίασαν αυτή την εβδομάδα το ντοκιμαντέρ «Test and Dead» το οποίο προκάλεσε σάλο στη Γερμανία.

Τα χιλιάδες αρχεία της Στάζι, της μισητής μυστικής αστυνομίας της Ανατολικής Γερμανίας τα οποία απέτυχε να καταστρέψει, όταν η χώρα κατέρρευσε το 1989 - αποκαλύπτουν με κάθε λεπτομέρεια τη φρίκη που έζησαν χιλιάδες ανώνυμοι πολίτες οι οποίοι έγιναν κανονικά πειραματόζωα για τις δυτικές φαρμακευτικές εταιρείες.

Το σκάνδαλο της θαλιδομίδης στις αρχές της δεκαετίας του 1960 προκάλεσε παγκόσμια ανησυχία και υποχρέωσε σε ακόμη πιο αυστηρούς κλινικούς ελέγχους τις φαρμακευτικές εταιρείες ακόμα και αυτές στη Δυτική Γερμανία. Αυτές οι νέες κανονιστικές απαιτήσεις για την έγκριση των φαρμάκων ανάγκασαν τους κατασκευαστές να απευθυνθούν στις αρχές της Ανατολικής Γερμανίας προκειμένου να κάνουν πειράματα σε ανθρώπους με αντάλλαγμα ζεστά μετρητά που τόσο είχαν ανάγκη στην άλλη πλευρά του Τείχους.

«Μια μυστική διάσκεψη με τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής ήταν αρκετή προκειμένου να φτάσουμε σε μια κολοσσιαία συμφωνία την άνοιξη του 1983», υποστηρίζει είπε ο ιστορικός Κρίστοφ Φρίντριχ μέσα από το ντοκιμαντέρ.

Σε επιλεγμένα νοσοκομεία, γιατροί από δυτικές φαρμακευτικές εταιρείες ήταν σε θέση να εκτελέσουν τις κλινικές δοκιμές των μη εγκεκριμένων φαρμάκων. Τα αρχεία της Στάζι δείχνουν ότι δυτικές εταιρείες φαρμάκων υπέγραψαν συμβάσεις με μια εταιρεία εξωτερικού εμπορίου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Οι 20 δοκιμές που έγιναν το 1983 έγιναν ξαφνικά 165 το 1988.
Όπως ήταν αναμενόμενο οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να βρουν τα έγγραφα στα αρχεία της Στάζι, ή αρχεία του υπουργείου Υγείας της πρώην Ανατολικής Γερμανίας που να δείχνουν ότι οι ασθενείς ήξεραν ότι συμμετείχαν σε πειράματα. Ωστόσο οι συντελεστες του ντοκιμαντέρ δεν μπόρεσαν να βρουν κανέναν ούτε στις δυτικές φαρμακευτικές που να μπορεί να επιβεβαιώσει τέτοιες δοσοληψίες με την Ανατολική Γερμανία και πειράματα σε ανθρώπους.


ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About iordanis

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου