'Ενα βιβλίο για τα απαγορευμένα της «αμαρτωλής» Αθήνας το 1834- 1938

Ένας βέρος Αθηναίος, ο δημοσιογράφος Ζάχος Χατζηφωτίου έχει γράψει ότι η παλιά Αθήνα θυμίζει θεατρικό σκηνικό.
Αυτό που λίγοι σημερινοί κάτοικοι της πρωτεύουσας γνωρίζουν είναι ότι αυτή η γοητευτική πρόσοψη είχε και μια αθέατη όψη. Ανομολόγητη, κρυφή, προκλητική, μια Αθήνα που κανείς σήμερα δεν μπορεί να φανταστεί.

Στο βιβλίο «Πόθοι και πάθη στην παλιά Αθήνα 1834-1938» ο συγγραφέας Θωμάς Σιταράς ανέτρεξε στη περίοδο που ξεκινά από τα ρομαντικά χρόνια του Οθωνισμού, τη Μπελ Επόκ μέχρι τον Μεσοπόλεμο, λίγο πριν ξεσπάσει ο Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος.
Πονηρή και ερωτική, άπιστη, παιχνιδιάρικη και απρόβλεπτη η ζωή των κατοίκων της φαίνεται να εμπνέεται και να γαντζώνεται από το πρότυπο τους, το Παρίσι, αλλά δεν έχει απολύτως να ζηλέψει σε κάτι τη γαλλική πρωτεύουσα.

Ο ερευνητής και συγγραφέας ανακαλύπτει στα αρχεία της Βιβλιοθήκης της Βουλής και του δήμου Αθηναίων ένα ογκώδες υλικό, αρκετό για να γράψει όχι μόνο ένα αλλά, πολλά βιβλία.
Τα χρονογραφήματα της εποχής που γράφονται από κορυφαίες πένες και οι διαφημίσεις στις εφημερίδες δείχνουν τον δρόμο στον Θωμά Σιταρά. Ερωτικές υποθέσεις, οικογενειακά δράματα, απιστίες και όργια γεμίζουν τις σελίδες των δικαστικών χρονικών και η πρωτεύουσα γίνεται θέατρο μιας πρωτοφανούς σεξουαλικής δραστηριότητας.

Οι διαφημίσεις για χαβιάρι και αστακό δίνουν τη θέση τους στην «Μπεμπέκα» και τη «Θώραξ» (2 μάρκες προφυλακτικών, από τις 15 συνολικά) και τις διαφημίσεις για στομαχολόγους και ορθοπεδικούς διαδέχονται εκείνες για αφροδισιολόγους (εκ Παρισίων), που θεραπεύουν τα μεταδιδόμενα σεξουαλικά νοσήματα.
Στις μικρές αγγελίες των εφημερίδων του '30 και '32, ο αναγνώστης συναντά υπονοούμενα για απελευθερωμένες σχέσεις, τα σόκιν ανέκδοτα δίνουν και παίρνουν και τα ρεπορτάζ ακόμα και των πλέον σοβαρών εντύπων ανακαλύπτουν νέα «κέντρα ακολασίας».
Βεβαίως η Οθωνική περίοδος (1862-1880) είναι συντηρητική και δύσκολη για τις γυναίκες όλων των τάξεων.

«Αυτά είναι τα Άγουρα Χρόνια, όπως τα αποκαλώ στο βιβλίο, ακριβώς για να φανεί η διαφορά με τις δύο περιόδους που ακολούθησαν» εξηγεί ο συγγραφέας που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για την έρευνα και το βιβλίο που κυκλοφορεί αυτές τις ημέρες, από τις εκδόσεις Ωκεανίδα.
«Στην Μπελ Επόκ (1880-1910), ο πόλεμος και οι επιστρατεύσεις φέρνουν την αισχροκέρδεια και αυτή τους νεόπλουτους που αναζητούν διασκέδαση και...άλλα κόλπα. Κι αμέσως μετά, στον Μεσοπόλεμο (1910-1938) μαζί με τη φτώχεια και τους πρόσφυγες έρχονται οι «Συλφίδες» των Καφέ- Σαντάν, φορτωμένες και με διαφόρων ειδών δώρα. Από την εποχή εκείνη εξαπλώθηκε στην πρωτεύουσα η σύφιλη και άλλες αφροδίσιες αρρώστιες.

«Δεν υπήρχε όργιο που να μην γινόταν» λέει ο Θωμάς Σιταράς και αναφέρει χαρακτηριστικά τις «κοριτσιέρες»( δηλαδή γκαρσονιέρες), που οι «ντιστενγκέ» τύποι της εποχής αποκαλούν «φιγέρες» (από την γαλλική λέξη fille δηλαδή, κορίτσι), τους αμαρτωλούς δρόμους της πόλης και τις νέες κατοικίες της Βασιλίσσης Σοφίας και τα περίφημα μοδιστράδικα της Ερμού. Στα τελευταία διαδραματίζονται ιστορίες που προσφέρουν υλικό για πορνογραφικές ταινίες και δακρύβρεκτα ρομάντσα.

Μέχρι και πορνεία για κυρίες ανοίγουν που «προμηθεύονται» 12χρονα ξυπόλητα αγόρια από την Αθηνάς και την Αιόλου.
Το 1900 βγαίνουν τα πρώτα διαζύγια. Μέχρι τότε «ασυμφωνία χαρακτήρων» δεν υφίσταται και η μοιχεία ξεπλένεται...συνήθως με τον φόνο. Πάντα θα βρεθεί κάποιος πρόθυμος: απατημένος σύζυγος, περήφανος αδελφός, αυστηρών αρχών πατέρας.
Ο Θωμάς Σιταράς που πέρυσι έγραψε το βιβλίο «Η Αθήνα ζει, γλεντά, γεύεται 1834-1938»(εκδ. Ωκεανίδα) άντλησε τα στοιχεία του από τη Βιβλιοθήκη της Βουλής και τη Βιβλιοθήκη του Δήμου Αθηναίων.

«Οταν απευθύνθηκα στην ΕΡΤ και το Μουσείο Μπενάκη, ξαφνιάστηκα δυσάρεστα όταν έμαθα την τιμή πώλησης της φωτογραφίας. Εξήντα ευρώ συν ΦΠΑ, για δύο αρχεία που έχουν προέλθει από δωρεές. Δηλαδή κάτι περισσότερο από όσο πωλούν τα ιδιωτικά πρακτορεία τις φωτογραφίες τους».
Η ιστοσελίδα του συγγραφέα www.paliaathina.com ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2012. Είναι ένα ηλεκτρονικό «μουσείο» για την Παλιά Αθήνα και μέχρι σήμερα την έχουν επισκεφθεί 5.000 άτομα και έχει φανατικούς φίλους σε όλο τον κόσμο.

Η παρουσίασή του βιβλίου θα γίνει στο PUBLIC Συντάγματος την Τρίτη (19:00).

ΠΗΓΗ 
Share on Google Plus

About iordanis

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου