Το ευεργετικο πρασινο τσαι: Απο ποιες ασθενειες μας προστατευει;


Με 6 βασικές πολυφαινόλες στο «ενεργητικό» του, το πράσινο τσάι είναι ένα από τα πιο ευεργετικά ροφήματα. Οι κινέζοι το χρησιμοποιούν ως φάρμακο για περισσότερα από 4.000 χρόνια και έφτασε η ώρα να μάθετε και σεις, πώς μπορεί αυτό το ρόφημα να σας προστατεύσει από μια απλή γρίπη αλλά και από τον καρκίνο.

Οι πολυφαινόλες, γνωστές ως κατεχίνες, είναι ευεργετικές αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες κυριολεκτικά «εισβάλλουν» στον ανθρώπινο οργανισμό προστατεύοντας τον από απλές ασθένειες όπως είναι ο πονόλαιμος και το κρύωμα μέχρι και πιο σοβαρές όπως ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες, η χοληστερίνη κλπ.
Στην περίπτωση του καρκίνου μάλιστα νέες έρευνες αποκαλύπτουν ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού είναι «σωτήρια» απέναντι στον καρκίνο του προστάτη για τους άντρες και του στήθους στις γυναίκες, αφού στην ουσία καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Ποιες άλλες ασθένειες όμως κρατά μακριά το πράσινο τσάι;

Προστατεύει την καρδιά


Το τσάι έχει συνδέσει τη δράση του με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Ειδικότερα δε το πράσινο τσάι, σύμφωνα με τους μελετητές, έχει την ιδιότητα να διατηρεί τις αρτηρίες «ευέλικτες και ήρεμες», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Time.com, θέτοντας έτσι τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την καλύτερη ροή του αίματος. Οι πολυφαινόλες στην ουσία βοηθούν τα ενδοθηλιακά κύτταρα να λειτουργούν σωστά, γεγονός που προλαμβάνει με τη σειρά του τις φραγμένες αρτηρίες.

Ενισχύει την ανοσοποιητικό σύστημα


Αν και αυτό βρίσκεται ακόμη σε στάδιο μελέτης, οι ειδικοί επιμένουν ότι οι ίδιες οι κατεχίνες μπορούν να καταπολεμήσουν συγκεκριμένους ιούς. Σε μία μελέτη, φάνηκε μάλιστα ότι το πράσινο τσάι εμπόδισε την αναπαραγωγή του ιού της γρίπης. Αυτό που στην ουσία δηλαδή κάνει το πράσινο τσάι είναι να ενισχύει τον αριθμό των ρυθμιστικών κυττάρων Τ στον οργανισμό, συμβάλλοντας στην καλύτερη αντίστασή του.

Καταπολεμά την παχυσαρκία


Το πράσινο τσάι βοηθά όμως και ενάντια στη συσσώρευση λίπους. Πέντε φλιτζάνια τη μέρα λένε οι ειδικοί, ότι είναι ιδανικά για να ενισχύσουν το σώμα ώστε να κάψει το λίπος. Πιο συγκεκριμένα, έρευνα του 2011, έδειξε ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού, σε διατροφή με υψηλά λιπαρά, επιβράδυνε σημαντικά την αύξηση του σωματικού βάρους.

Βελτιώνει τη λειτουργία στις μεγάλες ηλικίες

Σε έρευνα που διεξήχθη σε 14.000 συμμετέχοντες άνω των 65, αποδείχθηκε ότι όσοι συνήθιζαν να πίνουν πράσινο τσάι «διαχειρίζονταν» καλύτερα τη διαδικασία γήρανσης και μάλιστα απλές καθημερινές ενέργειες, όπως το ντουζ και το ντύσιμο, έγιναν κατά 7% ευκολότερες για όσους έπιναν τουλάχιστον 5 φλιτζάνια πράσινο τσάι τη μέρα.

Εμποδίζει την εμφάνιση του διαβήτη

Τόσο το μαύρο όσο και το πράσινο τσάι θεωρούνται ότι διαθέτουν ουσίες, οι οποίες μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, εμποδίζοντας έτσι την εμφάνιση διαβήτη. Το 2006 μάλιστα μία γιαπωνέζικη έρευνα στην οποία συμμετείχαν 17.000 ενήλικες, κατέγραψε ότι τουλάχιστον έξι φλιτζάνια πράσινο τσάι τη μέρα συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη κατά το 1/3, ενώ άλλοι τύπου τσαγιού δεν πρόσφεραν τόσο μεγάλα ποσοστά προστασίας.

Μειώνει τη χοληστερίνη

Οι ίδιες αυτές ευεργετικές πολυφαινόλες είναι «υπεύθυνες» και για τη μείωση της χοληστερίνης, καθώς μπλοκάρουν την απορρόφηση της, μειώνοντας έτσι την LDL, δηλαδή την «κακή» χοληστερόλη. Αυτό βέβαια δε σημαίνει, σε καμία περίπτωση, ότι το πράσινο τσάι μπορεί να αντικαταστήσει την ειδική φαρμακευτική αγωγή, που σας έχει χορηγήσει ο γιατρός σας για τη χοληστερίνη.

Δυναμώνει τη μνήμη


Οι κατεχίνες βέβαια έχουν και μία επιπλέον ξεχωριστή δράση στον ανθρώπινο οργανισμό: «προστατεύουν» τη μνήμη. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, τα εκχυλίσματα του πράσινου τσαγιού ενισχύουν τη δημιουργία νέων εγκεφαλικών κυττάρων, ενδυναμώνοντας τη διαδικασία της μνήμης και της εκμάθησης.

ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About iordanis

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου