Η ιστορία της UNICEF

Η ονομασία της UNICEF προέρχεται από τα αρχικά των αγγλικών λέξεων United Nations International Children’ s Emergency Fund δηλαδή Διεθνές Έκτακτο Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά.
Η UNICEF είναι μια οργάνωση που ιδρύθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1946 από τη γενική συνέλευση του νεοσύστατου τότε διεθνούς οργανισμού του ΟΗΕ, με σκοπό να βοηθήσει τα παιδιά της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Κίνας μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το 1953 η UNICEF έγινε πια μόνιμο τμήμα της οργάνωσης του ΟΗΕ και τα κεντρικά της γραφεία ήταν στη Νέα Υόρκη.
Ένα χρόνο αργότερα ο ηθοποιός Ντάνι Κέι έγινε ο πρώτος πρεσβευτής της UNICEF με αρμοδιότητα τη δημοσιοποίηση των αναγκών των φτωχών παιδιών όλου του κόσμου. Από τότε μέχρι σήμερα πολλοί διάσημοι καλλιτέχνες, αθλητές και διανοούμενοι έχουν γίνει «Πρεσβευτές Καλής Θέλησης» ή «Ειδικοί Εκπρόσωποι» της οργάνωσης.
Στην Ελλάδα πρώτος πρεσβευτής έγινε ο Αντώνης Σαμαράκης και πρέσβειρα καλής θέλησης είναι η ακαδημαϊκός Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ.

Στις 20 Νοεμβρίου 1989 υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η «Σύμβαση για τα δικαιώματα του Παιδιού» την οποία έχουν επικυρώσει 151 κράτη εκτός από τις ΗΠΑ και τη Σομαλία. Η Σύμβαση αποτελείται από 54 άρθρα τα οποία καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών όσον αφορά στην επιβίωση, στην προστασία και στην ανάπτυξη. Από τότε καθιερώθηκε η 20η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού.

Η UNICEF είχε βοηθήσει και τα απιδιά της χώρας μας από το 1947 έως το 1969, συμβάλλοντας στη βελτίωση του τρόπου παστερίωσης του γάλακτος και στον έλεγχο της φυματίωσης. Οικονομικά αυτό μεταφράζεται περίπου σε 10 εκατομμύρια δολάρια.
Η Ελληνική Επιτροπή της UNICEF ιδρύθηκε το 1977 και σκοπός της ήταν η πληροφόρηση των Ελλήνων για τις δύσκολες καταστάσεις και τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν τα παιδιά και οι μητέρες τους σε όλο τον κόσμο, αλλά κυρίως στις υπανάπτυκτες χώρες. Η UNICEF διαθέτει στην αγορά αρκετά προϊόντα όπως κάρτες, σχολικά είδη, παιχνίδια κ.α. και τα έσοδα διατίθενται σε προγράμματα ανάπτυξης ή επείγουσας ανάγκης σε 160 χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου και της Ανατολικής Ευρώπης.

Στην Ελλάδα κάθε χρόνο γιορτάζεται η Ημέρα του Παιδιού η οποία έχει οριστεί να είναι η γενέθλια ημέρα της UNICEF και γίνεται ο ετήσιος Τηλεμαραθώνιος με σκοπό της ενίσχυση του έργο της οργάνωσης.



ΠΗΓΗ
Share on Google Plus

About iordanis

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου