Καταλονία: Ανοίγει ο δρόμος για δημοψήφισμα ανεξαρτησίας

Το τοπικό κοινοβούλιο της Καταλονίας, μιας εκ των ισχυρότερων περιφερειών της Ισπανίας, ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία μια συμβολική διακήρυξη για την αυτονομία της περιοχής, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία από την Ισπανία.

Η διακήρυξη έγινε δεκτή, όπως αναφέρει η Washingtonpost, με 85 ψήφους υπέρ, 41 κατά και δύο αποχές. Όπως σημειώνει η ίδια πηγή, επικαλούμενη το Associated Press, αν και η διακήρυξη είναι συμβολική ωστόσο προλειάνει το έδαφος για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και σηματοδοτεί την έναρξη της αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση της Μαδρίτης, που έχει ανακοινώσει πως θα μπλοκάρει κάθε κίνηση για την ανεξαρτησία της Καταλονίας προσφεύγοντας στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

Η διακήρυξη υπερψηφίστηκε από το τοπικό κυβερνών κόμμα Σύγκλιση και Ένωση του Αρτουρ Μας, που είχε υποσχεθεί προεκλογικά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, αλλά και από την Αριστερά.

Κατά της διακήρυξης τάχθηκαν το Σοσιαλιστικό Κόμμα Καταλονίας αλλά και το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι, το κυβερνών κόμμα της Ισπανίας.

Η διακήρυξη περιγράφει την αυτόνομη περιοχή των 7,6 εκατ. κατοίκων ως «κυρίαρχο πολιτικό και νομικό υποκείμενο», με δικαίωμα να αποφασίζει για το μέλλον του. Ωστόσο στη διακήρυξη δεν περιλαμβάνεται κάποια αναφορά στην Καταλονία ως μελλοντικού «κράτους».

Σύμφωνα με το κείμενο της διακήρυξης, το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία θα διεξαχθεί με τρόπο αυστηρά δημοκρατικό. Επίσης, το Καταλανικό Κοινοβούλιο δεσμεύεται να διαπραγματευτεί τη διαδικασία με το ισπανικό κράτος, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τη διεθνή κοινότητα.

Οι δημοσκοπήσεις, όπως αναφέρει η Washingtonpost, δείχνουν πως η πλειοψηφία των Καταλανών αντιτίθεται στην ανεξαρτησία σε περίπτωση που αυτή οδηγήσει στην έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Καταλονία έχει πληγεί ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση και πολλοί Καταλανοί εκτιμούν πως το σημαντικότερο πρόβλημα είναι οι υψηλοί φόροι που αναγκάζονται να καταβάλουν στην Ισπανική κυβέρνηση.

Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου