Κάτι παραπάνω από μια έμπνευση


Το ποδόσφαιρο αποτελεί μία σημαντική έμπνευση για την τέχνη, όποιας μορφής κι αν είναι αυτή. Για τον Αμερικανό ζωγράφο Πέιν Πρόφιτ, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ζει στην Αγγλία, το ποδόσφαιρο είναι κάτι παραπάνω από έμπνευση. Αποτελεί «βασικό συστατικό του ποιοι είμαστε». Και στα έργα του αποτελεί βασικό άξονα.

Ενημερωθήκαμε για τον Πρόφιτ από τον Guardian, ωστόσο έχει φιλοξενηθεί κατά καιρούς από αρκετά αθλητικά έντυπα. Δύο φορές του έχει αφιερώσει χώρο το FourFourTwo, το σάιτ του ΒΒC, το περιοδικό FHM, το Rugby World Magazine και άλλα. Έχει κάνει δεκάδες εκθέσεις και έχει πάρει αρκετά βραβεία. Μεταξύ άλλων και από την Γουέστ Μπρομ, η οποία έχει αποτελέσει το θέμα σε αρκετά έργα του και της είχε δημιουργήσει το artwork για το επίσημο match programme της!

Ο Πρόφιτ είναι επηρεασμένος από τον σουρεαλισμό και τον κυβισμό και ζωγραφίζει με ακρυλικά χρώματα σε καμβά. Η εργατική τάξη και η καθημερινότητα του εργάτη τον έχει εμπνεύσει από τότε που έφυγε από τις ΗΠΑ και φυσικά το ποδόσφαιρο. Δεν βλέπει άλλωστε το άθλημα ως κάτι το αποκομμένο από την κοινωνία. Το θεωρεί αναπόσπαστο κομμάτι του ποιοι είμαστε και από που προερχόμαστε και αυτή την αίσθηση προσπαθεί να δώσει στα έργα του.

«Στα έργα μου ήθελα να αγγίξω το συναίσθημα του τι είμαστε, από που ερχόμαστε και για ποια πράγματα νοιαζόμαστε. Κάποια από τα έργα μου έχουν να κάνουν με την αίσθηση της ταυτότητας, του σπιτιού, της ιστορίας, της αγάπης, του πολιτισμού και τις χαρές και τις δυσκολίες της ζωής. Ένα μεγάλο μέρος της δουλειάς μου είναι επικεντρωμένο στο ποδόσφαιρο. Για μένα και άλλους, το ποδόσφαιρο είναι πάθος και αγάπη

Το παιχνίδι είναι βασικό για το ποιοι είμαστε, από που προερχόμαστε, το παρελθόν μας, την οικογένειά μας και την θρησκεία μας και υπάρχει ένας συναισθηματικός δεσμός ανάμεσα σε εμάς, το σύλλογό μας, τους οπαδούς μας και την πόλη μας. Σκοπεύω να αποτυπώσω αυτό που το ποδόσφαιρο σημαίνει για εμάς, είτε είναι ανάμνηση, είτε στιγμή, είτε σχέση», αναφέρει στο σύντομο βιογραφικό στην ιστοσελίδα του. Εκεί, μπορεί να βρει κανείς τα έργα του κατανεμημένα ανά κατηγορίες. Εμείς σας παρουσιάζουμε κάποια χαρακτηριστικά.
Share on Google Plus

About kostas.alm

Καλώς ορίσατε στο Παπαγάλο Του Διαδικτύου! Ο σκοπός δημιουργίας αυτού του blog είναι η συγκέντρωση αναρτήσεων που βρίσκουμε κατά καιρούς στο διαδίκτυο και μας κινούν το ενδιαφέρον, αλλά δεν αποτελούν απαραίτητα θέση και άποψη του παρόντος ιστολογίου. Ελπίζουμε να βρείτε θέματα που σας ενδιαφέρουν και να μας επισκέπτεστε συχνά!

0 comments:

Δημοσίευση σχολίου